Skip to content

Het merk Crocs

Crocs werd in 2002 in Colorado opgericht door Scott Seamans, Lyndon Hanson en George Boedbecker Jr.

Tijdens het zeilen stuitten ze op een bootklomp gemaakt door het Canadese bedrijf Foam Creations met behulp van een nieuw EVA-schuimmateriaal genaamd Croslite. Het trio verwierf al snel de rechten op het productieproces en de exclusieve rechten op de Croslite-technologie.

Het eerste prototype werd onthuld op de Fort Lauderdale Boat Show en was meteen uitverkocht. Het merk lanceerde vervolgens hun eerste Croc-model, 'the Beach', dat nu bekend staat als Crocs Classics.

Crocs werden erg populair vanwege hun comfort, ademend vermogen en gemak om schoon te maken. Door hun voorgevormde, anti-slip en veegvaste constructie werden ze gespot aan de voeten van bijna iedereen die urenlang staand werkten, zoals verpleegsters en keukenpersoneel.

Elke Croc klomp heeft dertien gaten in de bovenkant en zijkanten voor luchtstroming en maatwerk. In oktober 2006 kocht het bedrijf Jibbitz, dat kleine accessoires maakt die in deze gaten kunnen worden geklikt.

Of je ze nu leuk vindt of niet, de 'lelijke' Croc sandalen zijn een blijvertje, met meer dan 100 verschillende stijlen voor mannen, vrouwen en kinderen.

De beste collabs van Crocs

crocs christopher kane

Christopher Kane

Met de onthulling van het allereerste paar designer Crocs tijdens zijn London Fashion Week Spring/Summer 2017 show, schepte Kane een precedent voor samenwerkingen met de beroemde klomp. De kleuren met marmerprint werden geaccentueerd door de minerale steen Jibbitz. Twee maanden later liet de ontwerper ook Crocs met tijgerprint en bloemen Jibbitz zien.

bad bunny crocs

Bad Bunny

De Croc-collab van Bad Bunny had een volledig witte kleur met glow-in-the-dark Jibbitz, die zo populair was dat hij binnen 15 minuten was uitverkocht.

chinatown crocs

Chinatown Market

In Chinatown Market's eerste samenwerking met Crocs bedekten ze een paar klompen volledig met kunstgras.

Volgens het merk wilden ze de ervaring van blootsvoets op gras lopen nabootsen. Gekkenwerk of geniaal? Jij beslist!

crocs cars

Cars

De Cars x Crocs collab was immens populair en bevatte Cars-graphics uit de film en LED's die oplichtten bij elke stap.

In eerste instantie uitgebracht voor kinderen, bracht het merk kort daarna de klompen in volwassen maten uit.

balenciaga pink platform crocs

Balenciaga

Deze platform crocs, die hun debuut maakten in de SS18 show van Demna Gavasalia, hadden een 10 cm hoge hak en waren versierd met vele kleurrijke Jibbitz.

Ze waren meteen uitverkocht toen ze in 2018 naar Barney's kwamen.

lucky charms crocs

Lucky Charms

Lucky Charms en Crocs hebben goud gevonden met deze samenwerking, door hun rode en gouden paar klompen te overspoelen met regenbogen, kabouter Jibbitz en slogans als 'Magically Delicious'.

takashi murakami crocs

Takashi Murakami

Crocs eerste grote samenwerking met kunstenaars was met Takashi Murakami, en het op pop-art geïnspireerde paar had een kleurrijke camouflageprint en Murakami's iconische Ursa Bear-karakter als Jibbitz.

pleasures crocs

Pleasures

Het streetwearmerk Pleasures uit LA werkte samen met het merk aan deze spookachtige Crocs.

De witte skeletafbeelding op het volledig zwarte paar doet de heavy metal vibe van Pleasures eer aan.

palace crocs

Palace

Het Londense skatemerk Palace verraste iedereen met een Crocs collab gekleed in woestijncamouflage met een aantal kleurrijke Jibbitz zoals pondentekens en schildpadden.

De boodschap van Palace aan de twijfelaars was 'Klop niet totdat je het geprobeerd hebt'.

post malone crocs

Post Malone

De artiest heeft al vaak samengewerkt met het merk Crocs, maar zijn meest opvallende schoen moet wel de schoen zijn die in 2019 uitkwam - een zwart en blauw Duet Max silhouet kreeg een stoere, grove look met verstelbare klittenbandjes en een kreeftenklauw Jibbitz.

Wist je dat?

Tijdens de COVID-19 epidemie stuurde Crocs 100.000 paar crocs naar gezondheidswerkers om hun sociale verantwoordelijkheid te tonen.