Upcoming

Zalando maakt switch naar streetwear

14 november 2021 16:00
Zalando maakt switch naar streetwear

Op 5 november 2021 veranderde Zalando de naam van hun mannencollectie naar ‘Zalando Street’. Het merk verkoopt momenteel veel verschillende merken waaronder een aantal streetwear brands. Dit willen ze in de toekomst uitbreiden en de streetwear meer omarmen. Ook wilt het bedrijf drops en limited edition items verkopen.

Zalando

Misschien ken je ze nog wel, de reclames met gillende postbezorgers en Zalando pakketten. Zalando werd in 2008 opgericht en is in korte tijd enorm gegroeid. Wat begon in Berlijn, is uitgegroeid tot een webshop dat door heel Europa miljoenen items verkoopt.

Een paar dagen voor de crisis van 2008, richtten Robert Gentz en David Schneider Zalando op. Het bedrijf legde de lat voor online shoppen erg hoog met de gratis verzending en 100 dagen retourrecht die ze hun klanten aanbieden. Tegenwoordig heeft het merk een brede collectie en heeft meerdere projecten rondom sustainability opgericht.

Nu maakt de mannencollectie een switch naar streetwear.

Switch naar streetwear

Op 5 november 2021 veranderde Zalando zijn Instagram account naam. Het Duitse bedrijf switchte van @zalando_man naar @zalando_street en kondigde hierbij aan dat het merk zich meer wil richten op streetwear. Volgens het merk is streetwear hetgeen wat subculturen bij elkaar brengt.

Onder de naam ‘Zalando Street’, wilt het bedrijf hun aanbod aan streetwear brands uitbreiden. De webshop verkoopt momenteel al merken als Carharrt WIP, The North Face en Obey. Dit zal in de toekomst uitgebreid worden met namen als Etnies, Santa Cruz, HUF en Yeezy.

Marius Brintrup, hoofd inkoop herenschoenen en -accessoires, ziet een hoop nieuwe kansen met deze switch. Streetwear domineert de mannen fashion van vandaag en Brintrup speelt hierop in.

“We aim to be the brand that makes every customer feel represented within our offering,” vertelt Brintrup in een interview met Hypebeast (2021). “Streetwear has become a cornerstone of the fashion industry and is part of a global culture.”

De uitdaging

Streetwear is een grote speler geworden in de fashion wereld en is een competititeve markt. Afgelopen decennium hebben talloze merken geprobeerd zich aan te sluiten bij streetwear-subculturen om cultureel cachet te krijgen. Dit ligt niet altijd even lekker bij het streetwear-publiek dat soms wat terughoudend reageerd op nieuwkomers.

Zalando Street
Foto van Zalando

De switch naar streetwear is een challenge waar ook Brintrup zich van bewust is. Het antwoord ligt voor Zalando in nauwe samenwerkingen met authentieke figuren uit de streetstyle wereld. “Streetwear is a layered fusion of subcultures,” vertelt Brintrup. “So we’ll adopt a collaborative nature that sees us work with those at the forefront of this movement.”

Op deze manier wilt Zalando zo goed mogelijk communiceren met de gemeenschap en cultuur rondom streetwear. Ook de veranderde naam van het Instagram account speelt hier een rol in. “We want to talk to our customers in the most authentic language,” aldus Brintrup.

Zalando Street
Foto van Zalando

Zalando zal in de toekomst meerdere merken toevoegen aan hun collectie. Ook komt het bedrijf met exclusieve drops en limited edition items. De ambitie van het bedrijf is volgens Brintrup om te dienen als “starting point” voor mannenfashion.

The Turnover