Skip to content
Editorial

Women in sneakers – Interview met Thamar Kempees

13 november 2021 07:53
Women in sneakers – Interview met Thamar Kempees

In deze serie spreken we met verschillende vrouwelijke sneakerheads. Hierin hebben we het over hun passie voor sneakers en hoe zij hun positie in de sneakerwereld zien. In dit eerste deel spreken we met Thamar Kempees. Thamar is trotse Rotterdammer en heeft een grote passie voor sneakers.

Nike Air Max BW

“Ik denk dat mijn passie voor sneakers begon bij de Nike Air Max BW”, vertelt Thamar. Ze is al een aantal jaar groot fan van sneakers en heeft een hoop pareltjes in haar kast. “Ik ben redelijk merkvast, Jordans en Nikes zijn het wel echt voor mij”.

Op haar veertiende kreeg ze haar eerste BW paartje. “Dat model is echt nostalgie”, vertelt ze. Thamar is niet thuis in de gabbercultuur, waar de BW een grote rol speelt, maar is wel thuis in de bubbling-cultuur. Ook hier nemen de sneakers een prominente plek in en ook Thamar is fan.

De Air Max BW ‘Persian Violet’ van Thamar

“Ik ben ook wel een tijdje uit de sneakerscene geweest”, vertelt Thamar. “Ik kocht toen wel eens sneaker, maar de focus lag toen eerder op andere schoenen zoals Dr. Martens of hakken.” Sinds een aantal jaren heeft ze haar weg naar de sneakerwereld weer gevonden en is haar schoenenkast flink uitgebreid. “Het is een soort boemerangeffect.”

Politics on kicks

Naast sneakerfanaat, werkt Thamar als freelance marketeer in de cultuursector, is ze bestuurslid Diversiteit & Inclusie bij GroenLinks Rotterdam en heeft ze sinds 2019 haar eigen boekenclub: ’Boze Bitches Boekenclub’. Hier leest en bespreekt ze samen met een groep ‘boze bitches’ intersectionele feministische boeken.

Ze steekt haar feminisme niet onder stoelen of banken en deelt, naast sneakers, ook haar politieke statements en voorkeuren op haar social media. “Politics in kicks is eigenlijk iets heel letterlijks. Ik zit letterlijk in de politiek op mijn sneakers.”

Geen mantelpakken en pumps voor Thamar, maar sneakers en een spijkerbroek. “Ik zit dan misschien wel in het bestuur, maar ik sta ook gewoon te demonstreren op m’n sneakers.” Ook in haar boekenclub worden verschillende politieke onderwerpen besproken. “Alle boeken die we lezen gaan over feministische onderwerpen.”

“Sinds kort hebben we ook de ‘Boze Baby’s Boekenclub’. Hierin lezen we boeken waarin de hoofdpersonen van de verhalen niet alleen wit zijn of bijvoorbeeld twee papa’s hebben. Eens in de zoveel tijd organiseren we een voorleesuurtje, die dan wordt voorgezeten door een dragqueen.”

De volle boekenkast van Thamar

Feminist in de sneakerwereld

Ondanks Thamar’s passie voor sneakers, heeft de sneakerscene wel enkele nadelen. Een van die nadelen is dat de sneakerscene nog steeds echt ingericht is voor en door mannen. “Vroeger hoorde ik dat ik die sneakers vast leuk vond vanwege de ‘leuke kleurtjes’. En als dat het geval was, is mijn passie dan minder legit?”

Daarnaast valt Thamar met haar schoenmaat 37,5 vaak buiten de boot. “Er zijn nog teveel releases die vanaf maat 38,5 vallen. Dat vind ik serieus jammer. Aan de andere kant, er zijn ook weleens dikke drops waar veel mensen met een grotere maat niks aan hebben. Maar ik vind wel – net als ieder ander – dat ik te vaak een L pak. Ik ben een slechte verliezer.”

Air Jordan 4 Olivia Kim

Hierin komt haar frustratie voor de huidige hypegame naar boven. “De game is nice, maar de players niet. Kijk maar naar die releases bij Patta: een hele burgeroorlog in Amsterdam en twee minuten nadat de eerste sneaker verkocht is, staat die al voor 750 euro op marktplaats.”

Als het aan Thamar ligt mag de sneakergame inclusiever worden. “Stereotypering is een probleem. Ik word er echt doodmoe van dat alle kleine maten (want schijnbaar hebben alleen vrouwen kleine maten) in pastelkleuren uitgebracht worden, met gouden sieraden en glitters”, vertelt Thamar. “En dan kan je zeggen: er zijn ook GS modellen, maar die zijn gewoon nét niet hetzelfde als de volwassen uitvoering. Wat mij betreft schrappen ze het hele idee rondom vrouwen/mannen releases.”

Als ze één ding kon veranderen aan de huidige scene, dan is dat hype-aspect. Hiermee doelt ze op de zogenaamde exclusiviteit en de resell ervan. “We doen het zelf met z’n allen hé?”, vertelt Thamar. “Maar ik wil gewoon niet vechten tegen bots en allerlei andere geautomatiseerde raffle-grappen, om vervolgens diezelfde schoen voor €600 ergens bij een reseller te zien”, vertelt Thamar.

“Eerlijk, voor mij is dat ook de game niet, dat is hinderlijk, maar slim, ondernemerschap. Waar ik met gezonde tegenzin soms gebruik van maak. Maar ik blijf denken: als het niet zo’n hype was geweest, dan had ik ze misschien wel voor retail.”

In de schoenenkast

In de schoenenkast van Thamar komen we zoals verwacht veel Nikes en Jordan’s tegen. Ook de Nike Air Max BW ‘Persian Violet’ uit 2016 mag hier niet ontbreken. De Air Jordan 1 ‘High Pollen’ staat om het hoekje. Ook de Parra x Nike Air Max 1 zit nog in de doos. Als eerste haalt ze de Skepta x Nike Air Max ‘Tailwind’ uit de doos. “Best wat mensen zijn niet echt fan van dit model, maar ik vind ze fantastisch”, vertelt ze met het paartje in haar hand.

Ook komt de Air Jordan 4 ‘Olivia Kim’ naar voren, niet te verwarren met de Retro ‘Black Cat’. “Deze heb ik via een goede deal op Vinted gevonden”, vertelt Thamar terwijl ze de Nike Air Max 97 ‘Silver Bullet’ uit de kast schuift. “Mensen weten soms echt niet wat voor goud ze in handen hebben wanneer ze iets verkopen.”

Op de vraag welke sneaker Thamar nog zou willen, antwoord ze met overtuiging: “De Nike Air Max 1 ‘Elephant Atmos’. Die staat wel echt hoog op mijn lijstje.” Deze turquoise met zwarte Air Max 1 is wél in haar maat uitgekomen, maar is vrijwel niet te verkrijgen. “Ik heb een keer geld gespaard voor dat paartje. Ik ging naar Deadstock Sneaker Market en dacht; als ik ze hier vind haal ik ze gewoon en dan praten we er nooit meer over.”

Uiteindelijk heeft ze het paartje niet in haar maat gevonden. “Misschien ook maar beter.”

Sneakerjagers Logo

Don't miss out.

Sign up for our newsletter to stay up to date