Skip to content
Editorial

WMNS in de sneaker scene – Jordan Brand

5 mei 2023 20:41
WMNS in de sneaker scene – Jordan Brand

Waar vroeger de sneakerwereld gedomineerd werd door mannen, komen vrouwen tegenwoordig steeds meer aan het woord als het gaat om samenwerkingen, eigen collecties of het inbrengen van input. Klinkt als iets logisch, vrouwen in de sneaker scene, maar dit was lang niet altijd het verhaal. Lees hier meer over de baanbrekende WMNS collaborations met het Jordan Brand.

Vashtie Kola

Vashtie Kola is voor de jonge sneakerliefhebbers onder ons misschien een onbekende naam. De New York-based kunstenares, dj en filmmaker was de eerste vrouw die een samenwerking met het Jordan Brand aanging. In 2010 bracht Kola haar eerste colorway van de Air Jordan 2 uit, de ‘Lavender’. De sneaker heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een lichtpaarse colorway.

Beeld: Nick Llanton

Ondanks de ingetogen colorway van de sneaker, heeft de collab met Vashtie Kola veel losgemaakt in de sneakerwereld. Met de eerste samenwerking met een vrouw zette het Jordan Brand de toon en liet het merk zien dat ze niet bang waren om zich meer op de vrouwen in de sneakerscene te richten.

De Vashtie Kola x Air Jordan 2 ‘Lavender’ werd speciaal voor het 25-jarige jubileum van het Air Jordan 2 silhouet gereleased. De kunstenares was zelf groot fan van de Air Jordan 3, maar kreeg van Nike de kans om de Air Jordan 2 te designen. Tijdens het designproces werd ze steeds groter fan van de elegantie en het strakke design van het Air Jordan 2 silhouet.

Aleali May

Aleali May

Model, stylist en modeblogger Aleali May heeft al meerdere Jordan collabs onder haar riem en is voorlopig nog niet klaar met het designen van de uniekste colorways. De Los Angeles-based styliste heeft een opvallende kledingstijl waarin ze streetwear met high-end details combineert. Haar unieke stijl viel ook op bij Nike, die haar in 2017 benaderde voor haar eerste collab.

In de eerste samenwerking kreeg het iconische Air Jordan 1 silhouet een make-over. De sneaker combineerde de materialen corduroy, satijn en chenille. De sneaker kwam met een unieke kleurcombinatie, maar het was voornamelijk het chenille detail op de tong wat het een bijzonder exemplaar maakte.

Sinds haar eerste samenwerking met Nike, heeft ze verschillende Jordan modellen mogen designen. De Air Jordan 6 verscheen in een ‘Milennial Pink’ colorway, de Air Jordan 4 kreeg een ‘Camo’ make-over, de Air Jordan 1 verscheen in een zilveren colorway en de Air Jordan 1 Zoom verscheen in een groenblauwe kleurencombinatie. Aleali May’s recentste ontwerp, was de Air Jordan 14 met marble effecten.

Melody Ehsani

Een naam die vaak in dezelfde adem genoemd wordt als Aleali May, is Melody Ehsani. De ontwerpster uit Los Angeles was de eerste vrouwelijke creative director bij Foot Locker en heeft samengewerkt met Nike en Reebok. In 2019 kondigde de Ehsani haar eerste samenwerking met Nike aan en ontwierp ze de Air Jordan 1 Mid ‘Fearless Ones’ WMNS.

De Air Jordan 1 Mid ‘Fearless Ones’ WMNS heeft een opvallende colorway. De sneaker heeft een asymmetrisch design en gebruikt op de ene schoen de kleuren groen en blauw, en de andere schoen combineert de kleuren oranje en rood. Een opvallend detail is de klok op het veterpand. De eerste collab met Nike was een succes en in 2020 kwam Ehsani met de ontwerpster met de Air Jordan OG – het eerste Jordan silhouet dat zich voornamelijk focuste op vrouwen.

Melody Ehsani Air Jordan OG
Beeld Jordan

In tegenstelling tot haar eerste kleurrijke collab met het Jordan Brand, kwam de Jordan OG in een donkere colorway. Het zwarte bovenwerk kwam met donkergrijze overlays en rode accenten gaven de sneaker een unieke twist. Op het veterpand werden kersen geplaatst.

Recent kondigde Ehsani aan dat ze stopt als creative director bij Foot Locker. In de komende jaren gaat ze zich focussen op nieuwe uitdagingen in de sneakerwereld.

Olivia Kim

Olivia Kim
@oliviakim

Olivia Kim, vice president Creative Projects bij het Amerikaanse warenhuis Nordstrom, bracht in 2020 haar eerste Jordan collab uit. Kim is al jaren een groot sneakerfanaat en kreeg in een samenwerking met Nike de kans om de Air Jordan 4 een make-over te geven. Ze haalde haar inspiratie uit de welbekende ‘Black Cat’ colorway en gaf de colorway een hairy feel.

De Olivia Kim x Nordstrom x Nike ‘No Cover’ collectie kwam met diverse Nike silhoeutten. De sneakers, waaronder de Air Jordan 4 ‘Black Cat’, waren exclusief bij Nike en Nordstrom te verkrijgen en kregen een eigen pop-up. Tot op de dag van vandaag is de collab een van de gewildste sneakers die ontworpen is in een WMNS collab van het Jordan Brand.

Billie Eilish

Iemand die recent het Jordan Brand team heeft versterkt, is zangeres Billie Eilish. De 21-jarige popster, bekend van hits als ‘Bad Guy’, ‘Ocean Eyes’ en ‘Happier Than Ever’, bracht in 2021 haar eerste collab met Nike uit. De Air Jordan 1 Retro AJKO verscheen in een opvallende ‘Ghost Green’ colorway, die deed denken aan de haarkleur van Billie destijds.

Billie Eilish Air Jordan 15
Air Jordan 15 ‘Mushroom’ – Beeld @billieeilish

De sneaker was een groot succes en in hetzelfde jaar bracht de artieste een tweede collab uit; de Air Jordan 15. Een ietwat onbekend silhouet, maar juist dat was de reden dat de zangeres voor de sneaker koos. In tegenstelling tot haar eerste samenwerking verscheen de Air Jordan 15 in een rustige colorway. De sneaker kleurde van top tot teen beige en was gemaakt van vegan materialen.

Sindsdien is Billie niet meer weg te denken bij Nike. De zangeres heeft sinds de ‘Ghost Green’ sneaker diverse collecties en sneakers uitgebracht. Recent dropte Billie de Air Force 1 Low in de colorways ‘Triple White’, ‘Sequoia’ en ‘Mushroom’. Ook deze ontwerpen bestaan uit vegan materialen.

Vrouwen in de sneaker scene gaan een steeds belangrijke rol spelen. Designers als Vashtie Kola en Aleali May zijn grondleggers voor de WMNS-sneakerscene en hebben met hun werken bij Jordan Brand verandering in de industrie gebracht. Wie zich in de komende jaren het Jordan team zal versterken, is nog onbekend.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Neem dan een kijkje op onze nieuwspagina.