Skip to content
Brand

Wat de adidas Superstar een classic maakt

5 september 2021 21:00
Wat de adidas Superstar een classic maakt

De adidas Superstar is waarschijnlijk een van de meest bekende sneakers aller tijden. De wit met zwarte sneaker met de bolle neus op de voorkant is kenmerkend voor adidas. De geschiedenis van dit paar gaat ver terug en tot op de dag van vandaag is de Superstar nog steeds relevant.

Oorsprong adidas Superstar

De Superstar is sinds de jaren ’70 een belangrijke sneaker in de sneakerwereld geworden. Het eerste paar werd in 1969 uitgebracht en had de klassieke zwart-witte colorway. Hierbij is de sneaker in zijn geheel wit en zitten de zwarte adidas strepen aan beide zijden van de sneaker. De zool is wit, evenals de rubberen neus op de schoen.

adidas Superstar
De kenmerkende rubberen neus op de adidas Superstar

De sneaker was oorspronkelijk ontworpen voor basketballers en zou het model ‘Supergrip’ van adidas moeten vervangen. Dit model werd eind jaren ’70 veel gedragen op het basketbalveld, maar miste ondersteuning in de neus van de schoen. Met de Superstar zou dit probleem opgelost worden en het paar werd snel opgepakt door veel basketballers. Zo ook bij basketballer Kareem Abdul-Jabbar, die in die tijd bij de Lakers speelde. In korte tijd werd hij het gezicht van de Superstar.

Van basketbalschoen naar dagelijkse sneaker

Nadat de Superstar een groot succes was in de basketbalwereld, werd de sneaker opgepakt door hiphopgroep Run D.M.C. in 1980. Run D.M.C. was in die tijd de grootste hiphopgroep dat er was en kleedde zich veel in tracksuits van adidas met de Superstars eronder. Al snel nam de Superstar intrede in de streetstyle scene en werd het paar zonder veters gedragen, net zoals de groep Run D.M.C. dit toen ook deed.

Fan met adidas Superstar tijdens een Run D.M.C. concert l Foto van Adidas Originals
Run DMC adidas Superstar
De adidas Superstar 80s Injection Pack Run DMC

De Superstar werd een iconische sneaker voor de hip hop scene. Adidas startte een samenwerking met Run D.M.C. en bracht de Run DMC x adidas Superstar uit. Na de invloed van de hiphopgroep, werd de Superstar door meerdere artiesten en creators opgepikt. Het paar heeft in de afgelopen jaren veel collaborations gehad en is in iedere mogelijke colorway uitgebracht.

Belangrijke collaborations Superstar

Van de Superstar zijn er in de afgelopen jaren ongelofelijk veel kleuren en edities uitgebracht. Van samenwerkingen met merken als Prada en BAPE, tot aan collabs met Pharrell Williams en Sean Wotherspoon. Afgelopen jaar is de Superstar ook een samenwerking aangegaan met streetstyle icoon Kerwin Frost en komt er binnenkort ook nog een samenwerking met de NEIGHBOURHOOD aan.

De Sean Wotherspoon x adidas Superstar ‘Superearth’ die in 2020 uitkwam

Sean Wotherspoon X adidas Superstar 'SuperEarth'

FZ4724 · Prijs vanaf €79,-

Naar alle aanbieders

Ondanks dat iedere samenwerking zijn eigen visie aan de sneaker heeft gegeven, blijft de iconische rubberen neus onaangeraakt. De neus die in eerste instantie bedoeld was voor het verstevigen van de voet en het versoepelen van aprubte bewegingen tijdens het basketballen, is in de loop der jaren een kenmerkend onderdeel van de Superstar geworden.

adidas Originals Superstar 'White' - Home of Classics

EG4958 · Prijs vanaf €37,-

Naar alle aanbieders

De sneaker heeft in de geschiedenis dus een hoop samenwerkingen gehad en is een echte klassieker te noemen. Kijk bij adidas welk model van de Superstar het beste bij jou past en download de Sneakerjagers app om geen sneaker release te missen. Volg ons ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van al het laatste nieuws.