Skip to content
Upcoming

Vans-oprichter Paul van Doren is overleden

10 mei 2021 09:35
Vans-oprichter Paul van Doren is overleden

Paul van Doren, mede-oprichter van het wereldberoemde Vans, is overleden. Afgelopen weekend bracht Vans het treurige nieuws naar buiten via officiële kanalen. Paul werd negentig jaar oud.

It’s with a heavy heart that Vans announces the passing of our co-founder, Paul Van Doren. Paul was not just an entrepreneur, he was an innovator.

Vans

In de 17e eeuw emigreerde verre voorouders van Paul van Doren van Nederland naar Amerika. Paul werd op 12 juni 1930 geboren in Boston. Hier groeide hij op en op zijn veertiende besloot hij om te stoppen met school. Vervolgens belandde hij in de sneakerwereld, doordat hij een bijbaantje nam in een schoenenfabriek.

In 1966 besloten Paul, zijn broer James van Doren en twee vrienden een schoenmakerij te openen, genaamd Van Doren Rubber Co. Ze boden drie verschillende soorten schoenen aan en de prijzen varieerden tussen de $2.49 en $4.99. Op de openingsdag verkochten de vier in totaal twaalf schoenen. In het begin liep de verkoop niet al te vlekkeloos, maar aan het eind van de jaren ’70 waren er in totaal 70 winkels verspreid door heel Californië. De naam veranderde toen mensen het volgende begonnen te zeggen: ‘Let’s head over to Van’s and grab some shoes’. Vans zag de bijnaam wel zitten en besloten om er de officiële naam van te maken.

Paul van Doren

Toch ging het niet altijd even goed met Vans. In 1984 vraagt Vans namelijk bescherminng aan tegen faillissement. De belangrijkste schoenen verkochten wel, maar het brede scala aan aanbod zorgde ervoor dat Vans niet de schulden kon aflossen. Paul van Doren moest het personeel vertellen dat ze mogelijk drie jaar lang geen loonsverhoging kregen en dat ze op alles moesten bezuinigen, behalve op de kwaliteit van de sneakers. Vervolgens heeft Vans in die drie jaar tijd alle schulden afgelost.

In 1988 verkocht van Doren Vans voor 75 miljoen dollar. Tegenwoordig is Vans een miljardenbedrijf en is het merk niet meer weg te denken uit de sneakerwereld. Vlak voordat Paul van Doren overleed bracht hij het boek genaamd Authentic: A Memoir by the Founder of Vans.

Rest In Peace Paul van Doren.