Skip to content
Editorial

Top 10 Sneaker Releases of the Year 2022

29 december 2022 13:13
Top 10 Sneaker Releases of the Year 2022

Het is weer die tijd van het jaar; de Sneakerjagers Sneaker of the Year 2022 wordt bekend gemaakt. We hebben onze top 10 releases samengesteld en hopelijk heb jij jouw stem al uitgebracht op jouw persoonlijke top drie. Via de Sneakerjagers App kun je jouw stem uitbrengen en kans maken op de Sneaker van het Jaar 2022 in jouw maat via onze partner StockX.

Er was een overvloed aan releases van hoog kaliber het hele jaar door, maar we hebben het terug kunnen brengen naar een top 10. De merken Nike, Jordan Brand en New Balance waren oppermachtig in 2022 en dit zijn de sneakers die het meest opvielen.

Jordan 1 Retro High OG ‘Lost and Found’

Niet om op de zaken vooruit te lopen, maar praat met elke Jordan-head en ze zullen zeggen dat de sneaker van het jaar vrij laat in het spel kwam. Zo werd eind november 2022 de Jordan 1 Retro High OG Lost and Found gereleased. Met de klassieke ‘Chicago’ colorway, kwam deze sneaker met een paar extra’s die voor veel liefhebbers de release extra bijzonder maakte.

De ‘Lost and Found’ colorway zit precies tussen klassiek retro en pre-aged in. Niet alleen kwam de sneaker met cracked leer en een vergeelde tussenzool, ook was het exemplaar verpakt in een verouderde, custom shoe box met het soort pakbon dat je zou krijgen in mom en pop shops in 1985, het jaar waarin de sneaker voor het eerst uitkwam. De ‘Lost and Found’ heeft alle kenmerken van een echte klassieker in een nieuw jasje.

Air Jordan 1 Retro High OG 'Lost and Found'

DZ5485-612 · Nu voor €254,-

Bekijken bij StockX

JJJJound x New Balance 990v3 ‘Olive’

New Balance hebben een handigheid voor het consequent faciliteren van samenwerkingen die aandacht te brengen aan klassieke modellen en de JJJJound x New Balance 990v3 ‘Olive’ is geen uitzondering. De originele 990v1 werd in 1982 geïntroduceerd en zo’n 40 jaar later, kwamen New Balance en JJJJound met deze unieke colorway, misschien wel de beste van de 990-lijn.

Met de subtiele JJJJound branding, sleek olijf tinten en hoogwaardige materialen die je zou verwachten van een New Balance sneaker, heeft het duo het weer voor elkaar gekregen om een unieke collab neer te zetten.

JJJJound x New Balance 990v3 'Olive'

M990JD3 · Nu voor €479,-

Bekijken bij StockX

Patta x Nike Air Max 1 ‘White’ – The Second Wave

De Patta x Nike Air Max 1 ‘White’ – The Second Wave komt van de Nederlandse mannen bij Patta. Na het uitbrengen van meerdere colorways van de Air Max 1 in 2021, was het de ‘White’ die voor de grootste buzz zorgde. Voor het ongetrainde oog ziet men misschien gewoon een witte Air Max 1, maar wie beter kijkt, ziet een sneaker die de tand des tijds zal doorstaan. Iets zo puur, maar toch baanbrekend in zijn eenvoud. Met niet te vergeten: de golvende mudguard, kenmerkend voor Patta.

De Air Max 1 kwam voor het eerst uit in 1987 en met deze laatste iteratie in 2022, heeft Patta de lat hoger gelegd door dit iconische model naar een hoger niveau te tillen, terwijl het nog altijd zijn erfgoed respecteert. Een dergelijke consistentie moet worden toegejuicht.

Patta x Nike Air Max 1 'White' - The Second Wave

DQ0299-100 · Nu voor €243,-

Bekijken bij StockX

Air Jordan 3 Retro ‘Fire Red’

Een OG colorway; de Air Jordan 3 Retro ‘Fire Red‘ is terug met een knal. Zo zeggen velen dat het silhouet dichterbij het origineel staat dan voorgaande retro releases. Dat is geen geringe prestatie, aangezien het origineel in 1988 geïntroduceerd werd. Anno 2022 brengt Nike de nieuwste iteratie Nike Air branding op de hiel terug, met zorgvuldige aandacht voor de classic olifantenprint en lederen bedekking op de tong. Ook gebruikt de sneaker premium leer.

Het is dit niveau van detail dat ons excited maakt voor toekomstige retro Jordan releases voor 2023 en verder.

Air Jordan 3 Retro 'Fire Red' - 2022

DN3707-160 · Nu voor €203,-

Bekijken bij StockX

Travis Scott x Nike Air Max 1 ‘Baroque Brown’

Als het gaat om Air Max 1 collabs, zijn er maar weinig die kunnen tippen aan het silhouet van de Travis Scott x Nike Air Max 1 ‘Baroque Brown’. Er is de omgekeerde Swoosh, de bruine en gele tinten, de juxtapositie van de materialen, de ingetogen bandjes met patroon, het Nike/Cactus Jack hielmerk, de rode touwveters en tot slot de blokkering van de air unit die de sneaker uniek maken in zijn soort. Een hoop details, maar op de een of andere manier werkt het allemaal. Nike heeft veel vertrouwen in de visie van Travis Scott voor zijn collabs en wie kan het ze kwalijk nemen?

Travis Scott x Nike Air Max 1 'Baroque Brown'

DO9392-200 · Nu voor €198,-

Bekijken bij StockX

New Balance 2002R ‘Purple’ – Protection Pack

De New Balance 2002R ‘Purple’ – Protection Pack onderscheidt zich van de massa met de meest ongewone upper. Je zou vergeven worden voor het denken dat Daniel Arsham achter dit paar zat, met de hoge kwaliteit suède overlays die terug gestript en gekarteld zijn. Het silhouet kwam oorspronkelijk uit 2002 en ontving in 2021 voor het eerst deze bijgewerkte look.

De twee-tone paars kleuren goed naast de grijze en off-white details op het silhouet. New Balance is altijd al sterk geweest in het combineren van zachte, unieke kleuren en dit paar is geen uitzondering. De torn details en bijzondere kleuren combinatie komen samen op een stevig en comfortabel voetbed waar New Balance bekend om staat. Dit paar was een hit voor alle sneaker liefhebbers die een kwalitatieve, comfortabele en betrouwbare New Balance sneaker willen, met net een extra twist.

New Balance 2002R 'Purple' - Protection Pack

M2002RDI · Nu voor €260,-

Bekijken bij StockX

A Ma Maniere x Air Jordan 4 ‘Violet Ore’

Kan A Ma Maniere iets fout doen? Dat is de vraag. Ook in 2022 heeft het merk ons voorzien van een andere banger; de A Ma Maniere x Air Jordan 4 ‘Violet Ore’. Met de gewatteerde voering waar we allemaal van hielden in hun voorgaande Jordan 3 release, hebben ze gekozen voor een ingetogen maar onmiskenbaar A Ma Maniere kleur in het Air Jordan 4 silhouet.

Bekend om hun subtiliteit, is er slechts een hint naar A Ma Maniere te zien op de sneaker. Zo is de klassieke ‘A’ op de tong gezet en staat er op de binnenkant van de hiel caps: ‘It’s not about the shoes… it’s about where you’re going’, geïnspireerd op de openingszin van een Jordan Brand commercial uit 2008. A Ma Maniere oprichter James Whitner weet wat hij hier doet en wij willen meer.

A Ma Maniére x Air Jordan 4 'Violet Ore'

DV6773-220 · Nu voor €238,-

Bekijken bij StockX

Concepts x Nike Dunk SB Low ‘Orange Lobster’

Het unieke ‘Lobster’ pack werd in 2022 uitgebreid de Concepts x Nike Dunk SB Low ‘Orange Lobster’. De SB Dunk Low wordt door velen gezien als een grail en blijft de een na de andere release overtreffen met innovatieve collabs. Deze samenwerking met Concepts mag niet ontbreken in dit rijtje. De ‘Orange Lobster’ komt met rijke oranje tinten die hard afsteken tegen de heldere witte elementen. Op de binnenkant is er een kreeftenpatroon te zien die hint naar de naam van het ‘Lobster’ pack. Om de voet zit een marineblauwe strap die doet denken aan de rubberen klauwbanden die bij kreeften om gedaan worden voordat zij de pan in verdwijnen…

Concepts x Nike Dunk SB Low 'Orange Lobster'

FD8776-800 · Nu voor €242,-

Bekijken bij StockX

Travis Scott x Air Jordan 1 OG Low ‘Reverse Mocha’

De tweede Travis Scott release die onze begeerde top tien heeft bereikt, is de Travis Scott x Air Jordan 1 OG Low ‘Reverse Mocha’. De colorways is misschien wel een van de meest veelzijdige colorway uit zijn collectie. De wit, gebroken wit en mokka details werken goed samen op een geheel neutrale colorway. Althans, neutraal tot je de Cactus Jack tong tags en felrode hiel branding opmerkt. Het is een bijzondere sneaker met het rood dat zachtjes afsteekt tegen de neutrale tinten op het bovenwerk. Weer een winnaar van de Houston-based rapper.

Travis Scott x Air Jordan 1 OG Low 'Reverse Mocha'

DM7866-162 · Nu voor €1.082,-

Bekijken bij StockX

Concepts X Nike Air Max 1 ‘Heavy’

Concepts komt opnieuw onze lijst binnen met de Concepts X Nike Air Max 1 ‘Heavy’. Er gebeurt hier veel, heel veel, maar Concepts zorgt ervoor dat het werkt. Voor deze op de jaren 60/70 geïnspireerde sneaker haalt Concepts inspiratie uit alles wat met het welbekende Woodstock festival te maken heeft.

Zo komt de ‘Heavy’ gekleed in tijger-camoprint, tie-dye denim, gestreepte en met bloemen bestikte Swooshes, koeienhuid, bruin corduroy, bandana prints en modderspetters op de sail middenzool. Mocht je de sneaker nooit gezien hebben en alleen de beschrijving had gelezen, zou je nooit denken dan iets zo onsamenhangend en eclectisch klinkt er zo harmonieus uit kan zien, maar hier zijn we dan.

Concepts X Nike Air Max 1 'Heavy'

DN1803-900 · Nu voor €145,-

Bekijken bij StockX

En daar heb je het, de Top Ten Sneaker Releases in 2022. Een verrukkelijke mix van colorways, collabs en retros, in hoog, midden en laag. Voor elk wat wils. Breng je stem uit op de Sneakerjagers App om kans te maken op de Sneaker van het Jaar 2022 in jouw maat.