Skip to content
Editorial

Timberland viert 50e verjaardag ‘Yellow Boot’ met designcollectief Future73

24 februari 2023 08:33
Timberland viert 50e verjaardag ‘Yellow Boot’ met designcollectief Future73

In 2023 viert de welbekende ‘Yellow Boot’ van Timberland zijn 50-jarige bestaan en doet dit met het nieuwe designcollectief: Future73. Het collectief bestaat uit zes verschillende designers die stuk voor stuk hun eigen twist aan de Premium 6-Inch Yellow Boot hebben gegeven.

Timberland Yellow Boot

In 1973 kwam Timberland met de 6-Inch Boot, ook wel bekend als de Yellow Boot. De Boot werd ontworpen in New England en werd vooral gedragen door arbeiders. De schoen was van stevig leer gemaakt en kwam met een grove buitenzool, die ideaal was voor zware werkomstandigheden.

Notorious BIG Timberland
Beeld: Bad Boy Records

Wat ontworpen werd als workwear boot met de focus op innovatie, duurzaamheid en vakmanschap, werd al snel een cultfavoriet toen het model zijn intrede nam in de hiphop scene. In de jaren 90 werd de 6-Inch Boot gedragen door rappers als Tupac, Notorious B.I.G. en de leden van Wu Tang Clan. Dit resulteerde in wereldwijde erkenning van het model en was de Boot ook een geliefd silhouet buiten arbeiders om.

Om met de tijd mee te gaan, heeft Timberland aan zes bekende ontwerpers gevraagd om een hedendaagse twist te geven aan de iconische Boot. Het team, dat onder de naam Future73 gaat, bestaat uit onder andere Samuel Ross, ontwerper en oprichter van A-COLD-WALL*, en Suzanne Oude Hengel, oprichtster van Knit in Motion.

Designcollectief Future73

In nauwe samenwerking met het designteam van Timberland heeft elke ontwerper van het collectief Future73 hun eigen, unieke design methode toegepast om de Timberland® Premium 6-Inch Boot te moderniseren. De zes designers uit het collectief kregen alle vrijheid in het creëren van hun eigen varianten.

Timberland Future73
Beeld Timberland

Het designcollectief Future73 bestaat uit zes creatieven en ontwerpers. Edison Chen, de in Canada geboren acteur uit Hong Kong en ontwerper en oprichter van het streetwearmerk CLOT. Samuel Ross, een Britse ontwerper en de oprichter van A-COLD-WALL*. Suzanne Oude Hengel, een Nederlandse knit designer, schoenenontwerpster en de oprichtster van Knit In Motion.

Ook Nina Chanel Abney, een in Chicago geboren en nu in New York gevestigde contemporary schilder en kunstenares, was van de partij, evenals Humberto Leon, een in Los Angeles gevestigde ontwerper, detailhandelaar, creative director en restaurateur. En tot slot Christopher Raeburn, een Britse ontwerper en de oprichter van zijn eigen duurzame modelabel RAEBURN.

Timberland Future73
Timberland Future73

Voor dit project is ook de allereerste Premium 6″ Boot geproduceerd die ontworpen is voor het Timberloop™ circulariteit platform. Dit platform is met oog op duurzaamheid opgericht en de Boots zijn gemaakt voor circulair gebruik. Gedurende dit innovatieve project blijft het merk dicht bij het DNA van Timberland. De Boots zijn – evenals het origineel – gemaakt voor vernieuwing. Elk ontwerp is bedacht en ontwikkeld in Timberland’s nieuwe in-house innovatie design lab- en ontwerpruimte.

Future73 collecties

De Future73 capsule collecties worden in een reeks van zeven drops gedurende 2023 uitgebracht. De collecties, ontworpen door de zeven designers, zijn enkel verkrijgbaar bij een aantal exclusieve mode- en streetwear winkels en bij Timberland zelf. Alle zeven de collecties komen met een eigen campagne waarin het verhaal achter de collectie besproken wordt. Naast de ontworpen Boot komt iedere capsule ook met bijbehorende kleding items.

Het was een eer om samen te werken met deze geweldige creatieve geesten,” vertelt Drieke Leenknegt, Chief Marketing Officer van Timberland. “Ieder heeft de Timberland® 6-Inch Boot getransformeerd vanuit hun eigen gedurfde innovatieve visie en ontwerp ideologie. Hierdoor hebben we een beeld gekregen van hoe de iconische boot er in de toekomst uit zou kunnen zien. Met ons erfgoed en hun visie, zijn we samen de nieuwe grenzen aan het creëren van de Boot culture.

Timberland Future73
Timberland Future73

In de afgelopen 50 jaar is de Yellow Boot uitgegroeid tot een wereldwijde klassieker binnen verschillende culturen en community’s. Nu ligt de focus van Timberland op de volgende 50 jaar. Het merk wil innovatief blijven en richt zich op innovatieve designs en technologieën. Het Future73 project is hier een goed voorbeeld van.

Drop

De zes Future73 collecties worden in de maanden maart tot en met oktober 2023 stuk voor stuk uitgebracht bij Timberland. Bekijk hieronder enkele beelden uit de campagne die het 50-jarige bestaan van de Boot viert. Blijf op de hoogte van de Timberland Future73 designs via onze Sneakerjagers Instagram.

Timberland Future73
Timberland Future73
Timberland Future73
Timberland Future73
Timberland Future73