Skip to content
Editorial

Tien jaar Aimé Leon Dore: Het verhaal achter het merk

2 maart 2024 08:12
Tien jaar Aimé Leon Dore: Het verhaal achter het merk

Aimé Leon Dore, er bestaat een grote kans dat je deze drie woorden nooit hebt geprobeerd of durven uit te spreken. Het merk bestaat in maart 2024 precies tien jaar. Een decennium vol met veranderingen in de esthetiek van de huidige fashion- en sneakerwereld. De onderscheidende esthetiek van het Amerikaanse label heeft geleid tot belangrijke samenwerkingen met merken als PUMA en New Balance.

‘Aime’

Teddy Santis is het brein achter Aimé Leon Dore en heeft aspecten uit zijn jeugd terug laten komen in de designs van het fashion en lifestyle merk. Santis is geboren en getogen in New York, Queens. De grote stad die New York is, heeft enorm veel te bieden. Santis was dan ook geïnteresseerd in de hiphop cultuur en alle subculturen die in de stad te vinden waren. De diversiteit tussen de culturen is vooral te merken in de stijl waaruit Santis’ passie voor fashion ontstond.

Teddy Santis
Beeld New Balance

Na een tijd te hebben gewerkt in mode-industrie en contact had gekregen met belangrijke mensen, besloot Santis te experimenteren met mode. In 2012 was een rode trui met de naam ‘Aimé’ het resultaat van zijn uitprobeersel.

Santis liet deze aan Ronnie Fieg zien, oprichter van het kledingmerk KITH, zonder enige verwachtingen of intenties om de trui te lanceren. Fieg postte deze op zijn Instagram en ontving lovende reacties. Verschillende mensen wilden weten waar ze de sweater konden kopen. Reden genoeg voor Santis om zijn idee en droom serieus te nemen en na te jagen.

New Balance Aime Leon Dore
Beeld New Balance

Het was onmogelijk voor Santis om de rechten te claimen op de naam ‘Aimé’, het Franse woord voor liefde, waardoor hij zijn keuze moest heroverwegen. Dankzij suggesties van zijn vrouw Denise ontstond de uiteindelijke naam ‘Aimé Leon Dore’. ‘Leon’, wat leeuw betekent, kwam voort uit zijn vaders Griekse bijnaam. De naam ‘Dore’ komt van Teddy’s officiële naam Theodore.

“I believe we are storytellers more than anything and the product comes second to that.”

Teddy Santis, END.

De designs van het merk hebben invloeden van hiphop, basketbal, de Griekse en New Yorkse roots van Santis. In 2014 vond de lancering van zijn merk plaats. Santis had zijn budget aan de productie van de kledingstukken uitbesteed, maar ondervond al snel dat de kwaliteit ver onder de maat was. Hij besloot dat als hij goede kwaliteit wilde leveren, hij de productie moest laten doen in NYC. De eerste collectie was geïnspireerd op de New Yorkse mode in de jaren negentig en werd een groot succes.

Onderscheidende esthetiek

Met zijn taak als oprichter en creative director heeft Santis inmiddels het merk naar een hoog niveau getild en wordt Aimé Leon Dore wereldwijd gewaardeerd. De visie”met een sterke focus op eenvoudig maar krachtig ontwerp, zijn we gedreven om tijdloos werk te creëren door een esthetiek weer te geven die uniek is voor ons” staat centraal bij ALD. Dit leidt tot de minimalistische stijl en tijdloze ontwerpen met een sterke nadruk op kwaliteit en aandacht voor detail in elke collectie van Aimé Leon Dore. Deze esthetiek is niet alleen terug te vinden in de kledingstukken, maar ook in de fysieke winkels en onlinemarketing.

Aime Leon Dore London Store
Beelden Ståle Eriksen / London store
Aime Leon Dore London Store

Aimé Leon Dore x PUMA

PUMA was de eerste samenwerkingspartner van Aimé Leon Dore. In 2015 kreeg het klassieke States silhouet een make-over en verscheen in de kleuren: beige, rood, grijs en blauw. Tweekleurige colorways waren verdeeld over drie kleurstellingen. Het grootste verschil aan de sneaker was het gebruik van materialen, er werd namelijk een soort grove mesh gebruikt.

Aime Leon Dore x PUMA
Beeld Aimé Leon Dore

Aimé Leon Dore x New Balance

De langdurige samenwerking tussen Aimé Leon Dore en New Balance gaat terug naar 2019, tevens ook de eerste samenwerking van ALD sinds die met PUMA in 2015. De eerste samenwerking die het duo uitbracht, waren twee colorways van de New Balance 997. Niet lang daarna brachten ze ook een 990v2 en de 990v5 uit. New Balance nam hiermee een risico, aangezien de 990v5 een nieuwe versie was. Het wierp zijn vruchten af: de 990v5 werd een bestseller – mede dankzij Aimé Leon Dore.

Aime Leon Dore x New Balance
Beeld Aimé Leon Dore

New Balance 550

Vlak na de release van een nieuwe colorway van het 827 silhouet, kwamen ze met toch wel de meest bekende van allemaal. Basketbal is altijd al onderdeel geweest van de identiteit van Aimé Leon Dore. In 2020 haalde het New Yorkse label een zelden getoonde basketbalschoen uit 1989 uit de archieven tevoorschijn in de ‘International Friendship Through Basketbal’ collectie. Het bleek het New Balance 550 model te zijn uit een oude Japanse New Balance catalogus.

Na meer dan acht samples hadden New Balance en Aimé Leon Dore eindelijk de vorm van de schoen geperfectioneerd. In september 2020 verscheen de eerste Aimé Leon Dore x New Balance 550 four-pack. Met een basis van gebroken wit en de accentkleuren rood, groen, grijs en marineblauw behaalden ze de perfecte combinatie van de twee merken. De sneaker was een hit en werd al gauw opgenomen in de standaard collectie van New Balance.

International friendship through basketball
Beelden Aimé Leon Dore
International friendship through basketball

Made in USA

Door het grote succes van de New Balance 550, besloot New Balance in 2021 om Teddy Santis aan te stellen als creative director van de New Balance ‘Made In USA’ lijn. In juni 2022 is dan de eerste collectie onder zijn bestuur uitgekomen, met wederom lovende reacties.

Drie sneakers hebben de collectie gevormd: De New Balance MADE in USA 990v1, 990v2 en de 990v3. Ondertussen is Teddy Santis verantwoordelijk geweest voor meerdere collecties. Lees hier meer over de recentste collectie van de New Balance ‘Made In USA’ lijn.

New Balance Made In USA
Beeld New Balance

SS24 collectie

Naast deze twee samenwerkingen met PUMA en New Balance, heeft Aimé Leon Dore meer invloed gehad. Suicoke, New Era, Clarks en zelfs Porsche mogen toegevoegd worden aan het lijstje. In tien jaar tijd heeft Teddy Santis een dijk van een merk weten op te bouwen, mede door zijn unieke benadering. Op alles wat hij doet, wordt de herkenbare ALD stempel gedrukt.

Op 24 februari 2024 is de nieuwste SS24 collectie van Aimé Leon Dore uitgekomen. De collectie omarmt moeiteloos de esthetiek van Santis’ label. Een label dat in 2024 zijn 10-jarige jubileum viert. Of Santis dit jubileum nog groots gaat vieren, moet nog blijken dit jaar.

Houd de Sneakerjagers nieuwspagina in de gaten voor het laatste nieuws.