Skip to content
Upcoming

‘Story Behind The Brand’ – Saucony

25 juli 2018 16:36
‘Story Behind The Brand’ – Saucony

Story behind the brand’  – Sneakers zijn tegenwoordig niet weg te denken, iedereen heeft wel een paar sneakers, jong of oud, het maakt niet uit. Buiten de grote merken zijn er nog veel kleinere en minder bekende merken die hele toffe sneaker uitbrengen. In ‘Story behind the brand’ nemen we iedere week een merk onder de loep.

Deel 2: Saucony

De Saucony geschiedenis begint al in 1898, toen opende vier zakenmannen een schoenenfabriek in Kutztown, Pennsylvania, twee jaar na de eerste marathon op de olympische spelen. Saucony is dus op dit moment al ruim 120 jaar oud. Het bedrijf zat gevestigd aan de Saucony Creek, waar de naam ook vandaan komt. Saucony, uitgesproken als sock-uh-knee, komt uit de taal van de Lenni Lenape Indianen. Het stamt af van saconk wat letterlijk de samenkomst van twee rivieren betekent. Het logo met de drie stippen beeld dan ook de rivier af, en de drie stippen staan voor de drie keien in de rivier.

De kreek met de keien & het logo : Image: Saucony

In de eerste helft van de 20e werd hardlopen steeds een serieuzere sport en kwamen er meer atleten bij. Het grootste probleem was dat er nog geen degelijke hardloopschoenen waren. De meeste hardlopers liepen met leer of liepen op bloten voeten. Hier zag Saucony een kans en wilde de manier van hardlopen voor goed veranderen. In 1958 introduceerde het merk dan ook de 7446 Track Spike, hier mee werd het een pionier op het gebied van hardlopen.

De 7556 Track Spike Image: Saucony

In 1968 verhuisde het naar Cambridge in Massachusetts, en het bedrijf zit het tot de dag van vandaag nog altijd in Massachusetts. Saucony is al die tijd trouw gebleven aan hardlopen en toen de Amerikaan Frank Shorter goud won op de olympische spelen van 1972 werd de sport steeds populairder. De kwaliteit van de producten bleef niet onopgemerkt, in 1977 werden de schoenen gewaardeerd met het label ‘best quality’ door het magazine ‘Consumer Reports’. Deze uitstekende kwaliteit en de toenemende populariteit zorgden er voor dat de schoenen ook de meest populaire hardloopschoen werden.

In de jaren ‘80 werd het pas echt ‘booming business’, zo kwamen er meerder zeer succesvolle schoenen uit. In 1980 kwam de Trainer 80 uit, in 1981 de Jazz uit, in 1984 de DXN en in 1988 de Shadow. Deze sterke lijn zette Saucony in de jaren ’90 door met het model Grid. De Saucony DXN is in samenwerking gemaakt met Rod Dixon. Na 42 kilometer liep Rod achter maar sleepte toch de winst eruit door te winnen met 9 seconde voorsprong.

De modellen uit de jaren ’80 en ’90 zijn perfecte modellen die gebruikt worden vandaag de dag. Modellen als de DXN, Jazz en de GRID komen nog regelmatig uit in nieuwe en originele colorways. Ook is Saucony vaak samenwerkingen aan gegaan met andere merken, shops en designers. Een van de bekendste collabs is die met sneakerstore 8 Amsterdam. Het merk heeft dan ook een goede plek in de sneaker wereld. Ondanks dat het niet het grootste sneakermerk is, produceert het merk eigentijdse en typische Saucony sneakers.

Saucony X 8 Amsterdam – Image: Brooro

Saucony produceert naast deze vrijetijd sneakers ook altijd nog hele goede hardloopschoenen. Met het Saucony Huma Performance and Innovation-lab is het instaat om veel ontwikkelingen te maken op het gebied van technologie.

Nieuwsgierig naar Saucony geworden? Check dan HIER voor een uitgebreide collectie.


Volg Saucony: