Skip to content
Upcoming

‘Story Behind The Brand’ – KangaROOS

18 juli 2018 14:10
‘Story Behind The Brand’ – KangaROOS

Story behind the brand’  – Sneakers zijn tegenwoordig niet weg te denken, iedereen heeft wel een paar sneakers, jong of oud, het maakt niet uit. Buiten de grote merken zijn er nog veel kleinere en minder bekende merken die hele toffe sneaker uitbrengen. In ‘Story behind the brand’ nemen we iedere week een merk onder de loep.

Deel 1: KangaROOS

KangaROOS is een relatief nieuw merk en bestaat sinds 1979. Het merk is opgericht door architect en hardloopliefhebber Robbert ‘Bob’ Gamm. Bob had het idee om een sportschoen te maken waar een kleine ‘vakje’ in zat waar een sleutel en een klein aantal munten in zou passen. Zodat je dit goed bij kan houden tijdens het sporten. Dit verklaard natuurlijk ook voor een deel de naam, aangezien dat kangoeroes ook zo’n ‘zak’ hebben. Buiten dit kan de kangoeroe ruim 7 meter ver springen en ligt hier de link met sporten.

In de jaren ’80 groeide het merk snel op de Amerikaanse sportmarkt. Door de visie van Bob groeide het merk tot een van de 5 grootste sportmerken in de USA. Ook groeide het merk steeds meer in Europa. Deze visie betekende ook dat het merk meer ruimte nodig had voor ontwikkelingen. KangaROOS opende dan ook een 10.000m2 grote onderzoek en ontwikkelings ruimte bij de University of Illinois. Hier kwam uiteindelijk een samenwerking met NASA uit, deze samenwerking leidde tot de ontwikkeling van Dynacoil. Dit was een lichtgewicht maar zeer sterke stof.

KangaROOS zag in dat het belangrijk is om bekende sporters aan het merk te binden, zo begon het grote atleten te sponsoren zoals Walter ‘Sweetness’ Payton en Clyde ‘The Gilde’ Drexler. In de jaren ’90 kwamen dan ook veel atleten uit voor KangaROOS. Opvallend is dat de sporters veel verschillende sporten uitoefende. Het ging van tafeltennis tot en met motorracen. In de zelfde periode besloot het merk uit te breiden met kleding, vrije tijds sneakers en kwam het op fashion markten. Walter Payton, één van athleten van KangaROOS, is in 1999 overleden. Walter was een van grootste in de Amerikaanse NFL, National Football League. In 2009 bracht het merk dan ook een sneaker collectie uit ter ere van Walter. Alle opbrengsten gingen naar de Payton Foundation.

’90 OG KangaROOS DYNACOIL – Image: Leys49

In 2012 overleed KangaROOS oprichten Bob Gamm op 91 jarige leeftijd. In 2013 werden er 91 sneakers uitgebracht van zijn favoriete model, de ‘Blaze’. Deze sneaker werd uitgegeven bij een aantal geselecteerde verkopers waaronder Overkill.

KangaROOS Blaze ‘Bob Gamm’ – Image: 43einhalb

Vandaag de dag is KangaROOS nog steeds dicht bij de eigen identiteit en style gebleven. Het word in meer dan 60 landen verkocht. De sneakers zijn dan ook karakteristieke runner en hebben de herkenbare Kangaroe op de zijkant. Aangezien dat retro helemaal in is zien we nu al retro’s van originele colorways en modellen. KangaROOS gaat ook vaak samenwerkingen aan met andere merken of shops, een veel gebruikt model voor de collabs is de Coil-1.

Nieuwsgierig naar KangaROOS geworden? Check dan 43einhalb voor een uitgebreide collectie.


Volg KangaROOS: