Skip to content
Editorial

Sneakers Unboxed in Design Museum Den Bosch

10 juli 2022 18:14
Sneakers Unboxed in Design Museum Den Bosch

De afgelopen jaren heeft de sneaker industrie een gigantische groei doorgemaakt. Sneakers verzamelen was vroeger maar een hobby van een klein groepje mensen, maar tegenwoordig is de sportschoen het meest populaire design object ter wereld. Dit heeft ervoor gezorgd dat vaak de vraag het aanbod veelvoudig overstijgt.

De tentoonstelling Sneakers Unboxed in Design Museum Den Bosch nodigt je om de verhalen achter de iconische schoenen te ontdekken die hebben geresulteerd in nieuwe wereldrecords, kenmerkend waren voor subculturen of zijn doorgedrongen tot high fashion.

Lijkt jou het nou leuk om de Sneakers Unboxed tentoonstelling te bezoeken? Dan is het is tot en met 16 oktober 2022 mogelijk om de expositie te bezichtigen in Design Museum Den Bosch!

Sneakers unboxed
Photo by Ben Nienhuis

Maar wat is er allemaal te zien bij Sneakers Unboxed? De expositie toont ruim 400 paar sneakers verdeeld over vier verschillende ruimtes: Style, Tipping Point, Performance en Sustainability and Circular Design. Hierover later meer.

In al deze ruimtes wordt ondertussen ook het verhaal verteld van de Nederlandse sneakercultuur. Zo kun je alle Patta collabs zien en kom je meer te weten over de verwevenheid van de gabber cultuur en de Nike Air Max BW. Ook is er aandacht voor de skatecultuur met onder andere een film over de ‘Fret Click’. Dit was de skatecrew waar onder meer het Nederlandse streetwear icoon Woei Tjin, eigenaar van de Rotterdamse sneaker boetiek ‘Woei’, en kunstenaar Piet Parra onderdeel van uitmaakten.

Photo retrieved from Rotterdams Dagblad 1992

Style

Laten we eens kort naar elk onderdeel kijken. Na de introductie kom je uit in het Style gedeelte. Hier kom je meer te weten over de verschillende jongeren die door de jaren heen hun stempel hebben gedrukt op de sneakercultuur. Verschillende grondleggers komen hier aan bod zoals de mannen van Run-D.M.C. en hoe zij de veters uit hun Shell Toes haalden.

Sneakers unboxed Shell toe
Photo by Michael van Hal
Run DMC
Photo by LFI

Ook vind je bij Style een paar van de originele Air Jordans uit 1985 en zelfs een sample uit 1984. Deze sneaker is de eerste signature schoen van basketbal legende Michael Jordan. Bij Sneakers Unboxed kom je meer te weten over het design, de kleurstelling en de geschiedenis van de sneaker. Dit is nog maar het topje van de ijsberg. In de Style sectie leer je over nog veel meer iconische sneakers die vandaag de dag nog even populair zijn.

Sneakers unboxed Jordan 1 1984
Photo by Peter Tijhuis
Jordan 1 1984
Photo via GETTY IMAGES / FOCUS ON SPORT

Tipping Point

In het tweede onderdeel van de tentoonstelling leer je over het kantelpunt van streetstyle naar high fashion. Vanaf eind jaren ’90 zijn sportmerken, niche boetiekjes, kleine retailers, streetwear connoisseurs en fashion designers steeds vaker met elkaar gaan samenwerken. Dit legde de basis voor de collab-cultuur die tegenwoordig heerst in de sneaker industrie.

Sneakers unboxed Staple Pigeon
Photo by Michael van Hal

Met ruim 400 paar sneakers zijn er veel iconische samenwerkingen te zien in de expo. Zo ook de Jeff Staple x Nike SB Dunk ‘NYC Pigeon’ uit 2005. De sneaker kwam uit in een oplage van slechts 150 stuks, maar de vraag was vele malen groter. Hierdoor ontstond zelfs een rel, waardoor de politie klanten naar buiten moest escorteren zodat ze niet zouden worden beroofd van hun Pigeon Dunks. Deze drop legde de basis voor de gehypte sneaker releases van deze dagen.

In de tentoonstelling vind je nog veel meer bijzondere samenwerkingen, zoals een sneaker van HTM. Nike HTM is de samenwerking tussen design legendes Hiroshi Fujiwara, Tinker Hatfield en Mark Parker. Ook vind je hier de Kanye West x Nike Air Yeezy 2 Red October.

Sneakers unboxed air yeezy red october
Photo by Peter Tijhuis

Performance

In het onderdeel Performance leer je meer over de geschiedenis van technologieën en ontwerp innovaties in de sneakerwereld. De meeste sportschoenen die we nu als innovatief beschouwen zijn ontworpen met het doel om prestaties te verbeteren. Bijvoorbeeld doormiddel van het optimaliseren van grip, demping, comfort of stabiliteit.

Nike Vaporfly. De nieuwe Vaporfly NEXT%
Photo by Nike

Een voorbeeld waarover je meer te weten kan komen is Nike’s Air Zoom Alphafly NEXT%. Door het combineren van verschillende innovaties heeft Nike een schoen ontworpen dat atletische prestaties naar een nieuw niveau tilt. Zo is de zool gemaakt van het superlichte, springerige Pebax foam en werd onder het voetbed ook nog een carbon plaat geplaatst. Dit heeft er onder meer voor gezorgd dat langeafstandsloper Eliud Kipchoge in minder dan twee uur een marathon kon lopen.

Eliud Kipchoge's sub-2 hour marathon may herald even faster times | New  Scientist
Photo by ALEX HALADA/Getty

Sustainability and Circular Design

Het laatste onderdeel gaat over Sustainability and Circular Design. Hier kom je meer te weten over hoe innovatie in materialen en experimentele productietechnieken bijdragen aan duurzaamheid. Zo zie je onder andere Mylo, een vegan leer gemaakt van paddenstoelen, het Franse merk Veja dat hun voering maakt van gerecyclede flessen en Peterson Stoop die oude sneakers uit elkaar halen om er nieuwe schoenen van te creëren.

Mylo Leather products
Products made with Bio-based Mylo leather – Photo by Mylo

De Derde verdieping

Ben jij nou opzoek naar nog meer diepgang? Dan is er speciaal voor jou De Derde Verdieping. Hier vind je de podcast ‘SneakEars’, de zaalteksten en verschillende artikelen over sneakers. In de SneakEars podcast wordt elke aflevering met een nieuwe invalshoek naar sneakers gekeken. Zo werd in de eerste aflevering gekeken naar sneakers en duurzaamheid. De tweede aflevering stond volledig in het teken van sneakers en hip-hop.

Dus lijkt het je leuk uit om meer te weten te komen over de sneakers die hele jeugdculturen hebben geïnspireerd, de footwear innovaties die hebben geleid tot nieuwe records of de manier waarop designers duurzaamheid en sneakers combineren? Breng dan voor 16 oktober 2022 een bezoekje aan de tentoonstelling Sneakers Unboxed in Design Museum Den Bosch.

Download ook de Sneakerjagers app zodat je altijd op de hoogte bent van het laatste sneaker nieuws. In de app vind je een overzichtelijke releasekalender en kun je via de ‘herinner mij’ knop een push-melding herinnering krijgen voorafgaand aan een release.