Skip to content
Editorial

Sneakers Unboxed in Design Museum Den Bosch – Interview Maan Leo

11 mei 2022 12:00
Sneakers Unboxed in Design Museum Den Bosch – Interview Maan Leo

De Sneakers Unboxed expositie is naar Nederland gebracht. De tentoonstelling is van 5 mei tot en met 16 oktober 2022 te bezichtigen in het Design Museum in Den Bosch. De expositie toont zo’n vierhonderd sneakers die stuk voor stuk een eigen verhaal vertellen. Maan Leo, manager marketing communicatie van het Design Museum Den Bosch, vertelt waarom deze expositie zo bijzonder is.

Sneakers Unboxed naar Nederland

Sinds 5 mei 2022 is de Sneakers Unboxed expositie in Nederland te bezichtigen. De tentoonstelling was in 2020 al te zien in het Design Museum te Londen en is door conservator Adriënne Groen naar Den Bosch gehaald. Volgens Maan Leo was het een logische stap dat de expositie naar Nederland kwam: “Nederland heeft een hoop unieke subculturen die een grote rol hebben gespeeld in de sneakercultuur.”

Maan Leo Sneakers Unboxed
Sneakers Unboxed Design Museum Den Bosch

Dit komt ook naar voren in deze Nederlandse Sneaker Unboxed editie. Zo heeft de huidige expositie een veel breder aanbod dan zijn voorganger in Londen. “Het leuke is dat we bijna het dubbele aantal aan sneakers in onze expositie hebben staan”, vertelt Maan. “De expositie is niet alleen groter geworden maar ook het verhaal is rijker.” Hier haalt Maan de Nederlandse subculturen aan. “De gabbers komen naar voren, maar ook de mannen van Patta en de werken van Piet Parra.”

Maan heeft een grote rol gehad in de ontwikkeling van de tentoonstelling. Ondanks dat ze zelf geen groot sneakerliefhebber was voordat ze met de expositie begon, is dit sinds de tentoonstelling omgeslagen: “Ik ben door de tentoonstelling van sneakers gaan houden. Je leert wat voor cultuur erachter zit, dat is heel bijzonder.”

Haar persoonlijke favoriet uit de expositie is de Martine Rose x Nike Monarch (2019). Deze sneaker heeft een opvallende upper met grove uitstulpingen. “Het lijkt een beetje op een alien schoen en dan is hij ook nog roze”, vertelt Maan lachend. “Die zou ik wel willen hebben.”

De expositie

De Sneaker Unboxed expositie bestaat uit vier delen. In elk deel wordt een belangrijk element uit de sneaker geschiedenis verteld. De expositie toont 100 jaar geschiedenis van de sneaker. Van een Converse model uit de jaren ‘20 tot aan de laatste Patta collab. “De expositie begint bij het deel ‘Style'”, vertelt Maan. “Hier leer je dat de sneakers die je nu ziet niet zomaar uit de lucht zijn gevallen en dat de modellen een culturele geschiedenis hebben.”

Young boys, Brooklyn, New York, 1981
Young boys, Brooklyn 1981 l Jamel Shabazz
angel moses new york city Jamel Shabazz
Angel & Moses, New York 1981 l Jamel Shabazz

Volgens Maan zijn het de verhalen en de mensen achter de modellen die de sneakers hun waarde geven. “Denk aan de jongeren in Harlem, Run D.M.C., Michael Jordan en Walt Clyde Frazier. Dit zijn allemaal mensen die ons gebracht hebben waar we nu zijn.” Ook komt in het deel ‘Style’ de invloed van de skatecultuur op de sneakerwereld naar voren en zien we hoe de eerste sneaker verzamelaars begonnen met het collecten van unieke modellen.

Het tweede deel gaat over het ‘Tipping Point’. “In dit deel zie je hoe de sneakers een switch maakte van streetwear naar high-fashion”, vertelt Maan. “Ik kan me nog herinneren dat adidas met Yohji Yamamoto ging werken in 2000, dit was toen echt een ding. Mensen vroegen zich af waarom dat Japanse high-fashion merk met een sportmerk ging samenwerken. Nu zijn zulke samenwerkingen heel normaal.”

Sneakers Unboxed Design Museum Den Bosch
Sneakers Unboxed Design Museum Den Bosch

Hier wijst Maan op samenwerkingen met Off-White en Comme des Garçons. Ook samenwerkingen met artiesten worden getoond in dit deel. Zo is de Eminem x Nike Air Max 90 ‘Charity Series’ (2006) te bezichtigen, evenals de Nike Air Yeezy 2 ‘Red October’ (2014) in samenwerking met Kanye West.

“Het derde deel van de expositie gaat over ‘Performance’ en matcht goed met het DNA van ons museum”, vertelt Maan. In dit deel gaat het voornamelijk over de innovatieve technologieën die gebruikt worden in het ontwikkelen van sneakers. “We zijn natuurlijk een design museum dus dit deel is voor ons erg interessant. Hoe de schoen vormgegeven wordt en welke materialen hierbij gebruikt worden.”

Met oog op duurzaamheid

Het vierde deel ‘Duurzaamheid en Circulair Design’ gaat over duurzaamheid in de sneakerwereld. “Het is natuurlijk geweldig om te zien wat voor geschiedenis en verhalen er achter sneakers zitten, maar aan het einde van de dag is de sneaker industrie niet erg milieuvriendelijk”, vertelt Maan.

Sneakers Unboxed Design Museum Den Bosch
Peterson Stoop

In dit deel zie je grote merken zoals Nike en adidas. Ook kleine initiatieven zoals Peterson Stoop, Elisa van Joolen en Helen Kirkum zijn er te bezichtigen. “Je ziet in dit deel dat de sneaker community bezig is met het probleem, maar dat we er nog lang niet zijn. Er wordt over nagedacht, dat is heel belangrijk, maar in feite is de meest duurzame sneaker degene die je in de winkel laat staan.”

Met dit deel wil het museum de bezoeker aan het denken zetten. Sneakers vertellen een mooi verhaal, maar het is ook belangrijk om stil te staan bij hoe de paartjes gemaakt worden. “We vragen je als sneaker liefhebber om stil te staan bij het probleem omtrent duurzaamheid in de sneakerwereld.” Dit doet het museum met het tonen van verschillende duurzaamheidsprojecten in en rondom Nederland.

Invloed van Nederlandse bodem

Waar het museum zelf erg trots op is, is de invloed op de sneaker community van Nederlandse bodem. In de expositie is de wereldwijde invloed van namen als Patta en Piet Parra goed te zien. Maar ook de gabbers krijgen een welverdiend plekje in de Sneakers Unboxed tentoonstelling. “Als je kijkt naar de gabbercultuur; dat is echt uniek voor Nederland. Je kan hier misschien een beetje flauw over doen, maar het is een heel belangrijke stroming geweest”, vertelt Maan en refereert hier naar de Nike Air Max BW.

Sneakers Unboxed Design Museum Den Bosch
Sneakers Unboxed Design Museum Den Bosch

“Ook wat de mannen van Patta doen of de werken van Piet Parra, die gaan de hele wereld over. Daar mogen we best wel trots op zijn.” Het museum brengt ode aan de werken van Patta met het, zoals Maan het noemt, “Patta altaar”. Zo heeft het museum een grote muur tot aan het plafond waar de meeste samenwerkingen die Patta heeft gedaan onder elkaar staan. “Deze samenwerkingen zijn nog nooit in zulke aantallen tegelijk tentoongesteld”, vertelt Maan. “Toen de mannen van Patta hier langs kwamen, waren zij zelf ook onder de indruk.”

Zo staat de allereerste Patta sneaker, de Nike Air Max 90 ‘Homegrown’ (2006), in de expositie, evenals de laatste samenwerking met Mizuno (2022). “Met dit Patta altaar vertellen we een compleet verhaal. Hier zijn we als museum best wel trots op”, aldus Maan.

Jonge en oude generaties samenbrengen

Maan heeft hoge verwachtingen voor Sneakers Unboxed in Den Bosch. Hierbij hoopt ze op drie dingen: “Ik hoop ten eerste dat de sneaker liefhebbers zich gezien voelen”, vertelt Maan. “Zij zullen natuurlijk al wat kennis hebben voor ze het museum binnenkomen, maar het lijkt me leuk als ook zij met nieuwe informatie het museum uitlopen”. Hierbij noemt ze de ‘Bubble Koppe’ groep in Zuid-Afrika, wat ook voor ons onbekend klonk.

Sneakers Unboxed Design Museum Den Bosch
Sneakers Unboxed Design Museum Den Bosch

Het tweede wat Maan hoopt, is dat verschillende generaties samenkomen. “Dat pubers met hun ouders langskomen en dat de ouders wat op kunnen steken van de sneakercultuur, die voornamelijk een grote rol speelt onder de jeugd.” Hierbij hoopt ze dat de oudere generatie misschien wat meer begrijpt van waar de jongeren vandaan komen en dat de sneakers aan hun voeten niet zomaar ‘gympies’ zijn.

Tot slot hoopt Maan dat de expositie ook de oudere museumbezoeker bereikt. “Ik hoop dat de oudere museumbezoeker meer waardering krijgt voor de sneaker als een cultureel object. Als een object dat veel geschiedenis met zich meedraagt en een hoop kunstenaars en pioniers met zich meebrengt.” Volgens Maan moeten de verhalen voor iedereen interessant zijn, of je nu met een Nike aan je voet binnenkomt, of niet.

Design Museum Den Bosch

De Sneakers Unboxed expositie is tot en met 16 oktober 2022 in het Design Museum in Den Bosch te zien. Ook het boek ‘Sneakers Unboxed’, dat voor de expositie in het Design Museum London werd geschreven, is verkrijgbaar in het museum. Hierin is de gehele expositie te zien en lees je meer over de geschiedenis van verschillende modellen. Ook komt de tentoonstelling met een eigen podcastserie ‘SneakEars’.

Sneakers Unboxed Design Museum Den Bosch

De tentoonstelling is met zijn vierhonderd paartjes erg breed, maar compleet is die nooit. “Als museum zijnde moesten we ergens stoppen, we konden anders eindeloos doorgaan”, vertelt Maan. “In die zin is de expositie een momentopname. Over een jaar kunnen er weer een heel hoop unieke sneakers bijgekomen zijn.” Wel denkt Maan dat de sneakers die er nu staan, een (zo goed als) compleet beeld geven van de afgelopen 100 jaar sneakers. “De belangrijkste namen komen naar voren”, aldus Maan.

Giveaway

De expositie is in samenwerking met het Design Museum London en StockX georganiseerd. Zo heeft StockX ook een deel van de sneakers die in de expositie te bekijken zijn aangeleverd. Met Sneakerjagers maak je nu kans op 5 x 2 tickets voor de expositie én krijgt een van deze gelukkige winnaars een StockX bon ter waarde van €300.

Om kans te maken op deze toffe prijs, hoef je alleen de socials van Sneakerjagers te volgen. Voor de vrouwen gaat het hier om de accounts @sneakerjagers_wmns en @outfitsbysneakerjagers. Voor de mannen gaat het hier om de accounts @sneakerjagers en @outfitsbysneakerjagers.

De winactie gaat vanaf woensdag 11 mei 12:00 uur van start. De winnaar wordt aan het einde van de week bekend gemaakt via de socials van Sneakerjagers. Houd onze Instagram in de gaten en wie weet sta jij straks in Den Bosch tegenover het Patta altaar.