Skip to content
Upcoming

Sneakers Unboxed expositie komt naar Den Bosch

30 april 2022 12:01
Sneakers Unboxed expositie komt naar Den Bosch

De Sneakers Unboxed expositie komt naar het Design Museum in Den Bosch. De expositie is een samenwerking tussen Design Museum Den Bosch, het Design Museum in Londen en StockX. In de expositie komt van alles voorbij. Zo wordt de historie van iconische sneakers getoond en worden de werken van Studio Hagel en Peterson Stoop tentoongesteld.

Sneakers Unboxed in Design Museum Den Bosch

Vanaf 3 mei 2022 is de Sneakers Unboxed expositie te zien in Den Bosch. De expositie is momenteel al te zien in het Design Museum van London en krijgt nu een plekje in Design Museum Den Bosch. In de tentoonstelling komt alles wat met sneakers te maken voorbij. Van de historie tot aan het concept duurzaamheid; alles wordt getoond in het museum.

De expositie Sneakers Unboxed heeft vier delen. In elk deel komt een bepaald aspect uit de sneaker scene naar voren. Volgens Timo de Rijk, directeur Design Museum Den Bosch, zijn sneakers erg belangrijk voor onze huidige cultuur en brengt het alle belangrijke aspecten samen.

“Sneakers are the most important cultural artefact of our century”, vertelt de Rijk. “They bring together all our era’s big design themes: from sustainability to commerce, style to subculture, technology to fashion.”

De expositie

De vier delen in Sneakers Unboxed tonen alle vier een apart onderwerp. De expositie begint met een stukje geschiedenis. Het eerste deel is genaamd ‘Style’. In dit deel wordt de sneaker scene aan de hand van pioniers uitgelegd. Namen als Run D.M.C., Michael Jordan en Walt ‘Clyde’ Frazier komen voorbij.

Sneakers Unboxed Den Bosch
Nike Space Hippie 03 l Ed Reeve

Het tweede deel van de expositie ‘Tipping Point’ gaat over de transitie van sneakers van streetwear naar high-end fashion. Waar sneakers eerst voornamelijk een grote rol speelde op gebied van streetstyle, spelen nu ook high-end merken een grote rol in de sneakerwereld. In dit deel zien we collabs met merken als Off-White, BAPE en Comme Des Garçons.

Deel drie gaat over ‘Performance’ en toont de geschiedenis van innovatie en design van sneakers. In dit deel komt de invloed van sport naar voren en worden er technologieën van verschillende merken getoond. De expositie eindigt met ‘Sustainability and Circular Design’. In dit deel gaat het over duurzaamheid en zien we werken van Helen Kirkum en Stella McCartney voorbij komen.

Werken van Nederlandse bodem

Ook worden er werken van Nederlandse ontwerpers getoond. Zo worden er werken van schoenatelier Peterson Stoop getoond en van Elisa van Joolen tentoongesteld. Ook Studio Hagel, die recent zijn eigen sneakerlijn HAGEL introduceerde, is te zien in de expositie.

Studio Hagel
Studio Hagel

Ook wordt de Nederlandse invloed op sneakers tentoongesteld. Denk hierbij aan de invloed die de gabbercultuur had op de Nike Air Max BW. Ook namen als Patta, Woei en Piet Parra komen voorbij. De Nederlands skatecultuur heeft ook een plekje in de tentoonstelling gekregen.

Programma

Sneakers Unboxed is vanaf 3 mei 2022 tot en met 16 oktober 2022 te zien bij Design Museum Den Bosch. Daarnaast komt het museum met een uitgebreid programma. Op 22 mei is het ‘Sneaker Stories’ event. Tijdens deze dag zal het museum zich vullen met sneakerheads en verzamelaars uit alle hoeken. Ontmoet de ontwerpers en ga het gesprek aan.

Ook staan er verschillende zomeractiviteiten op de planning. Het event ‘The Drop’ gaat over de verzamelcultuur. Ook kinderen kunnen met school excursies langskomen. Hier kunnen ze verschillende workshops volgen en zijn er podcast afleveringen van SneakEars te beluisteren.

Tickets voor de expositie zijn via Design Museum Den Bosch te verkrijgen.