Skip to content
Upcoming

Sneakercollectie voor $850.000 in één klap verkocht tijdens veiling bij Sotheby’s

18 juli 2019 14:20
Sneakercollectie voor $850.000 in één klap verkocht tijdens veiling bij Sotheby’s

Als je had gehoopt om kans te maken op één van de 100 zeldzaamste paar sneakers ooit tijdens Sotheby’s veiling collab met Stadium Goods… Dan heb jij vandaag weer een ‘L’ te pakken! De Canadese zakenman Miles Nadal heeft namelijk in één klap 99 van ’s werelds zeldzaamste sneakers bij Sotheby’s voor $ 850.000 opgekocht.

De online veiling zou tot en met 23 juli duren en alle sneakers waren te zien in gespiegelde vaten op het hoofdkantoor van het Sotheby veilinghuis in Upper East Side. Maar woensdagochtend kwam het nieuws dat de Canadese ondernemer Miles S. Nadal in één klap 99 van de felbegeerde sneakers heeft opgekocht voor een verbluffende $850.000 (omgerekend +/- 750.000 euro).

De oprichter van Peerage Capital is van plan de sneakers tentoon te stellen in zijn Dare to Dream Automobile Museum in Toronto. Hier is zijn verzameling klassieke auto’s ook al gevestigd. (Hij zal de collectie op verzoek ook delen met vrienden, familie- en liefdadigheidsorganisaties, dus het beste is om snel contact met hem op te nemen).

Nadal wilde oorspronkelijk alle 100 paren, maar de afzender van misschien wel de belangrijkste eye-catcher van de 100 sneakers – een paar handgemaakte Nike Moon sneakers – koos ervoor om ze toch beschikbaar te houden voor openbare biedingen online. Dit betekent dat je toch nog een klein beetje kans maakt op een paartje.

Sotheby's
Dia Dipasupil/Getty Images

Zoals het geval is met alle grote kunstwerken, zijn stukken met een meer opwindende of buitensporige herkomst waarschijnlijker een hit op de openbare markt – is tenslotte ’s werelds duurste schilderij, de duistere, betwiste Salvator Mundi, echt het mooiste schilderij dat er is? Waarschijnlijk niet, maar het bijna ongelofelijke achtergrondverhaal, verergerd door het feit dat het misschien wel “de laatste Leonardo” is, maakt het steeds begeerlijker voor bieders.

Dus het is met de ‘Moon Shoes’, die bedacht werden door Nike mede-oprichter Bill Bowerman, destijds een beroemde atletiekcoach aan de Oregon University, die een zool wilde maken die atleten meer tractie kon geven, en inspiratie vond in het wafelijzer van zijn vrouw. In plaats van een ontbijtbeslag goot Bowerman rubber in de machine en veranderde de geschiedenis van het schoeisel voorgoed. De rest is geschiedenis.

Sotheby's
Photo courtesy of Sotheby’s.

Volgens Sotheby’s zijn er 12 paar van deze sneakers speciaal gemaakt voor de Olympische spelen van 1972. Het exemplaar dat beschikbaar is bij Sotheby’s is waarschijnlijk het enige bekende paar dat nog nooit is gedragen. De schatting voor deze sneakers bedraagt $160.000.

Sotheby's
Dia Dipasupil/Getty Images

De tentoonstelling van de sneakers (die nog tot 23 juli te zien is in Sotheby’s in New York) bestaat o.a. uit collabs van de bekende merken met mensen uit de muziek en mode wereld. Denk hierbij aan de Travis Scott x Nike Air Jordan 4; de op maat gemaakte Chanel x Pharrell x adidas NMD Hu TR voor Karl Lagerfeld en de Nike Air Yeezy2 NRG Pure Platinum; de sneaker die Kayne West samen met Nike uitbracht voordat hij de overstap maakte naar adidas.