Skip to content
Editorial

Slides, slides en nog meer slides – de beste designs van 2024

18 mei 2024 17:15
Slides, slides en nog meer slides – de beste designs van 2024

Slides, mules, slippers of hoe je ze ook wilt noemen zijn anno 2024 niet meer weg te denken. Of je nu fan bent van de Birkenstock Boston of loyaal blijft aan de adidas Adilette – de comfortabele designs lijken de overhand te hebben deze zomer en wij zijn fan.

Slides trend

Slides lijken met het jaar populairder te worden. Merken als adidas, Nike, Crocs en Birkenstock introduceren voortdurend nieuwe silhouetten die met elke release comfortabeler worden.

Naast het introduceren van nieuwe designs, brengen merken deze dagen ook ode aan klassieke sneakerdesigns als de Nike Air Max 1, die in 2023 een slide variant kreeg.

adidas adilette
adidas Adilette l Beeld 43einhalb

Wanneer de ‘slide-trend’ precies startte, is moeilijk te zeggen. De eerste slipper of slide werd in 1963 geïntroduceerd. Speciaal voor voetballers ontwierp adidas de Adilette dat snel aan en uitgetrokken kon worden na de wedstrijd.

De Adilette was met zijn rubberen design en makkelijke pasvorm ideaal voor spelers die van het veld vertrokken en was ook te dragen onder de douche.

adidas Adilette 22
adidas Adilette 22 ‘Lime’
‘Magic Lime & St Desert Sand’

Sinds de introductie van de Adilette heeft adidas meerdere varianten van het model uitgebracht, denk hierbij aan de Aqua, Comfort en Adilette 22. Ook Nike kwam met hun eigen slides, waaronder de Calm Slide.

YEEZY Slide firestarter

Modellen als de adidas Adilette werden langere tijd enkel gedragen op het strand of bij sportwedstrijden. Gezien worden in de slides buiten dit soort activiteiten werd vaak gezien als een no-go.

In 2019 introduceerde Kanye West, die deze dagen onder de naam Ye gaat, de YEEZY Slide in samenwerking met adidas – de eerste slide die als lifestyle silhouet diende.

YEEZY Slide

De YEEZY Slide heeft een chunky design en was vanaf zijn eerste release al razend populair. Het design is gemaakt van duurzaam EVA-schuim, een lichtgewicht materiaal dat naar de vorm van de voet is gevormd. In tegendeel tot de slides die destijds te verkrijgen waren, werd de YEEZY Slide gezien als een eyecatcher aan de voeten in plaats van een no-go.

Colorways als de ‘Resin’, ‘Pure’ en ‘Slate Grey’ waren erg geliefd en raakten binnen mum van tijd uitverkocht. Ondanks de al tamelijk hoge retailprijs (€ 60) werden de designs doorverkocht voor honderden euro’s. Een flinke prijs voor een slipper, maar eerlijk, ze zijn dan ook wel enorm comfortabel.

Na het succes van de YEEZY Slide introduceerde Ye de Foam Runner, een futuristisch design gemaakt van EVA-schuim. De slide – of beter gezegd mule – is misschien niet voor iedereen, maar dat het model comfortabel is, dat staat vast.

Hoe fouter, hoe beter

Na het succes van de YEEZY Slide, ging het hard. Men raakte gewend aan de hoge mate van comfort die het model gaf en ging op zoek naar alternatieven. Het imago van de slide leek te verbeteren. Merken als Nike, New Balance, PUMA en Jordan Brand speelden hierop in en kwamen elk met hun eigen kijk op de trend.

Air Jordan Hex Mule SP
Air Jordan Hex Mule SP
Asuna 2 Slide
Asuna 2 Slide

In korte tijd werden silhouetten als de Air Jordan Hex Mule SP, Asuna 2 Slide, Shibui CAT en Victori One gereleased.

Ook merken als Birkenstock en Crocs leken weer populair te worden. Waar Birkenstock vroeger gauw geassocieerd werd met opa’s, werden silhouetten als de Boston en de Arizona ineens weer razend populair – en dit keer niet alleen bij je grootouders.

Birckenstok Boston
Beeld 43einhalb

Ook Crocs vingen meer populariteit. De felgekleurde clogs die te decoreren zijn met Jibbitz Charms hebben in de laatste jaren een cultstatus gekregen en zijn misschien wel zo fout dat ze goed zijn. Na het succes van de Classic Clog kwam Crocs met nieuwe silhouetten en samenwerkingen.

Salehe Bemburry, schoenenontwerper bij merken als Versace en YEEZY, sloot zich in 2021 aan bij Crocs en introduceerde de Pollex Clog. Daarnaast kwamen merken als Shrek, Cars, McDonald’s, Balenciaga en Pringles met hun eigen Crocs.

Sneakers vs. slides

Net wanneer je zou denken ‘gekker kan het niet’, verschenen de eerste sneaker geïnspireerde mules. Nike kwam met de Air Max 1 Slide en New Balance verwijderde kragen van sneakers als de 2002R om zo een slip-on variant te verkrijgen.

Bij dit silhouet, de New Balance 2002R Mule, bleef de upper van de sneaker identiek aan zijn voorganger, maar werd de hiel weggewerkt om zo een slide-effect te creëren.

New Balance 2002R Mule Grey Silver Athletic

M2002RMI · Prijs vanaf €110,-

Naar alle aanbieders

In kort tempo volgden er meer slide designs. In 2022 introduceerde Nike de Air More Uptempo slide, die inspiratie haalt uit de Nike Air Uptempo uit 1986. De Nike Air Flightposite kreeg zijn eigen slide, genaamd de Clogposite, Martine Rose ontwierp de Nike Shox Mule, de Air Jordan 1 kreeg in 2024 zijn eerste mule en ga zo maar door.

Martine Rose Nike Shox MR4
Beeld Nike

De designs lijken met de release extravaganter en gekker te worden. Merken als Yume Yume, Marni en LOEWE dienden als tegenhanger met hun ingetogen, moderne designs. De silhouetten van Birkenstock en Dr. Martens zijn echter wat betaalbaarder en (bijna) even modieus.

Yume Yume
Beeld Yume Yume

Slides 2024

Veel keuze dus. Mocht je niet zeker zijn welke mule, slide of slipper je zeker in je garderobe moet hebben deze zomer, bekijk dan de Sneakerjagers releasekalender. Of slides de nieuwe sneakers zullen zijn, moet nog blijken. Maar waarom kiezen als je ze beide (in een) kan hebben.