Skip to content
Upcoming

Patta viert Keti Koti met twee nieuwe collecties

30 juni 2021 13:32
Patta viert Keti Koti met twee nieuwe collecties

Patta viert Keti Koti met twee nieuwe collecties. Het Amsterdamse merk brengt op 1 juli, de dag van Keti Koti, twee shirts uit en de andere collectie ligt op zaterdag 3 juli in de winkels.

Wat is Keti Koti?

Keti Koti is een jaarlijkse Surinaamse feestdag. De afschaffing van de slavernij wordt dan gevierd. De naam komt uit het Sranantongo en betekent Verbroken Ketenen.

Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen met de Emancipatiewet. Er kwamen ruim 45.000 slaven vrij. Van deze slaven waren er 34.441 in Suriname.

Na de bevrijding kregen de slavenhouders voor elke slaaf een vergoeding van 300 gulden. De vrijgemaakte mensen kregen niets en moesten nog tien jaar verplicht hetzelfde werk doen in Suriname.

In Nederland vieren wij de feestdag ook. Op 1 juli was er jaarlijks het Keti Koti festival in het Oosterpark in Amsterdam. Helaas kon het in 2020 en 2021 niet doorgaan vanwege COVID-19.

Keti Koti
Image by @artiswellnl

Patta collectie: Anton de Kom

Om Keti Koti te vieren brengt Patta twee t-shirts met een zakje op de borst uit. Op de rug staat het hoofd van Anton de Kom. Anton de Kom was een Surinaamse anti-koloniale schrijver en nationalist. Hij schreef het boek Wij slaven van Suriname dat in 1934 uitkwam.

Toen de Kom in 1933 in Nederland aankwam gaf hij lezingen over kolonialisme op communistische bijeenkomsten. Na de Duitse inval in 1940 sloot hij zich aan bij het communistisch georiënteerde Nederlands verzet. In augustus van ’47 werd hij gearresteerd en in het Oranjehotel geplaatst. Kort daarna werd de Kom overgeplaatst naar Kamp Vught. Een halfjaar later overleed hij aan tuberculose in Kamp Sandbostel.

Tot op de dag van vandaag komen we Anton de Kom nog vaak tegen in Nederland. In Amsterdam heb je het Anton de Komplein. In Den Haag ligt de Anton de Komstraat en in Zaandam is een brug naar deze man vernoemd.

Patta wil Anton de Kom eren en de afschaffing van de slavernij vieren met deze twee t-shirts. Deze shirts komen op donderdag 1 juli uit om 13:00 uur voor €45,00.

Patta Anton T-shirt
Patta Anton t-shirt keti koti

Patta collectie: Farida Sedoc

Farida Sedoc is een kunstenaar uit Amsterdam. In haar werk gebruikt ze verschillende mediums zoals zeefdrukken, grafisch ontwerp, collages, prints en textiel. Sedoc zorgt ervoor dat haar werk de ideologie van de huidige straatcultuur tegemoet komt. Je ziet politiek, monetair beleid, en afkomst duidelijk terugkomen met een blik op de globalisatie.

Net als vorig jaar werkt Patta samen met deze kunstenares voor Keti Koti. Het eerdere concept van Patta was om verschillende workshops voor kroeshaar te geven in de winkel. Dit kon niet doorgaan in verband met de corona-maatregelen. Het Amsterdamse merk kwam met het idee om een Patta kapsalon te creëeren door middel van grafisch ontwerp op de kledingstukken.

In deze collectie zitten 3 t-shirts, een zijden sjaal en een toilettas. De t-shirts zijn €45,00, de sjaal is 70,00 en de toilettas is €117,50. Deze producten zijn op zaterdag 3 juli beschikbaar om 13:00 uur.

Patta x Farida Sedoc Coin t-shirt
Patta x Farida Sedoc Coupe t-shirt keti koti
Patta x Farida Sedoc Hands t-shirt
Patta x Farida Sedoc Toiletry Bag
Patta x Farida Sedoc Silk Scarf keti koti

Wil jij altijd op de hoogte blijven van het laatste sneaker nieuws? Volg ons dan op Instagram en download de Sneakerjagers app.

Sneakerjagers Logo

Don't miss out.

Sign up for our newsletter to stay up to date