Skip to content
Editorial

Paris Fashion Week Spring/Summer 2024 – recap

28 juni 2023 19:21
Paris Fashion Week Spring/Summer 2024 – recap

Afgelopen week vond de Paris Fashion Week plaats. Collecties van high-end merken als Dior, Louis Vuitton en Vetemens werden getoond en nog niet eerder vertoonde sneakers verschenen op de runway. Van de sacai x Nike Footscape’s tot aan de MSCHF x Crocs Yellow Boot, dit waren de opvallendste looks tijdens de Paris Fashion Week van 2023.

Paris Fashion Week Spring/Summer 2024

In de week van 20 tot en met 25 juni 2023 vond de Paris Fashion Week plaats. Gedurende de week toonden de grootste merken hun opkomende zomercollecties voor het jaar 2024 en deden dit op spectaculaire wijzen.

Pharrell Williams Louis Vuitton debuut

Louis Vuitton Paris Fashion Week
Beeld Getty Images

De Paris Fashion Week ging goed van start. Pharrell Williams toonde zijn debuutcollectie bij Louis Vuitton en pakte groots uit. De artiest werd begin 2023 aangewezen als nieuwe Creative Director van de Menswear lijn van het high-end merk, na het plotse overlijden van Virgil Abloh eind 2021. Williams had grote schoenen te vullen, maar stelde zeker niet teleur.

De runway werd gehouden bij de Pont Neuf brug in het midden van Parijs. Gasten als A$AP Rocky, Rihanna, Tyler, The Creator, Beyoncé en Jay-Z waren aanwezig. De show kwam met een gospelkoor, back-up band en unieke items. Van de monogram Louis Vuitton monogram tote bag tot aan de boxy fits, Pharrell toonde met zijn debuutcollectie hoe hij streetwear en high-end fashion moeiteloos combineert, zonder Abloh’s werk te kopiëren. Een runway voor in de boeken.

Dior Runway

Kim Jones vierde zijn vijf-jarige jubileum als Creative Director bij Dior en deed dit op unieke wijze. De show werd gehouden in de École Militaire in het centrum van Parijs en kwam met een bijzonder concept. De modellen in de show liepen niet over de runway, maar verschenen vanonder de lichtgevende vloer.

De futuristische runway was niet het enige wat imponeerde. Voor de Summer/Spring 2024 collectie kwam Jones met opvallende items. Monochrome tinten werden afgewisseld met neonkleuren en opvallende details. Met de collectie bracht de ontwerper een ode aan de langdurige geschiedenis van het high-end merk, maar toonde hij ook wat Dior voor de komende jaren nog in petto heeft.

MSCHF x Crocs Big Yellow Boot

MSCHF en Crocs, een collab die we misschien niet snel aan hadden zien komen, maar hier zijn we dan. Tijdens de Paris Fashion Week was muzikant Tommy Cash te spotten in de MSCHF X Crocs Big Yellow Boot. Een opvallende schoen die inspiratie haalt uit zijn voorganger, de Big Red Boot van MSCHF.

De Big Yellow Boot komt met een opengewerkte upper, wat hint naar de samenwerking met Crocs. De oversized fit maakt het een unieke schoen – en dat is nog zacht uitgedrukt.

Dystopische Vetements collectie

Na een aantal instabiele jaren, met name na het vertrek van ontwerper Demna naar Balenciaga, lijkt Vetements de draad weer opgepakt te hebben. Demna’s broer Guram Gvasalia nam het stokje over en pakte groots uit voor de Spring/Summer collectie van 2024 die tijdens de Paris Fashion Week werd getoond.

Vetements Spring/Summer 2024
Beeld Vetements
Vetements Spring/Summer 2024

De collectie toonde meer dan 80 looks, geïnspireerd op Artifical Intelligence (AI), een fenomeen dat anno 2023 een grote rol speelt in de fashionwereld. Met futuristische en dystopische designs laat Vetements zien waar ze goed in zijn en maakt het merk een sterke comeback. De term ‘oversized’ is een understatement, kijkend naar de Vetements Spring/Summer 2024 collectie.

AURALEE x New Balance Warped Runner

Beeld @dane3fune

Een andere collab die tijdens de Paris Fashion Week zijn debuut maakte, was de AURALEE x New Balance Warped Runner. AURALEE en New Balance zijn geen onbekenden van elkaar en hebben in het verleden al diverse sneakers gereleased, waaronder het 1906 model eerder dit jaar.

De sneaker komt met AURALEE’s minimalistische design en arriveert in een blauwe en beige colorway. Het design combineert de materialen leer en mesh. De FuelCell foam middenzool zorgt voor demping en comfort. Wanneer de sneaker gereleased wordt, is nog onbekend.

Salehe Bemburry x New Balance

Salehe Bemburry
Beeld @salehebemburry

Ook ontwerper Salehe Bemburry, bekend van de Crocs Pollex Clog, lijkt met een nieuwe samenwerking met New Balance te komen. Op zijn Instagram-account postte de ontwerper een foto van een nog niet eerder vertoonde colorway. De New Balance 1906R komt in een kleurrijke colorway, iets wat kenmerkend is voor de samenwerkingen tussen New Balance en Bemburry.

sacai x Nike Footscape

Footscape
Beeld Highsnobiety

Japans streetwear merk sacai en Nike lijken hun samenwerking uit te breiden met de Footscape. Tijdens de Paris Fashion Week werden de eerste colorways van het outdoor inspired model getoond. De Footscape heeft een chunky silhouet dat de functionaliteit van de sneaker en de minimalistische stijl van sacai omarmt.

Action Bronson en New Balance

Action Bronson New Balance
Beeld @sneakerfreakermag

Kort na de release van de Action Bronson x New Balance 990v6 ‘Baklava’, lijkt de rapper en chef met een volgende samenwerking te komen. Tijdens een optreden in Parijs was de artiest te zien in een opvallende en nog niet eerder vertoonde 1906 colorway.

Wanneer we de sneaker kunnen verwachten, is nog onbekend. Wel lijkt het erop dat New Balance nog een hoop bijzondere releases op de planning heeft staan.

COMME des GARÇONS x Nike ACG Mountain Fly Low 2

Rei Kawakubo, de oprichter van Japans modelabel COMME des GARÇONS, was ook aanwezig in Parijs. COMME des GARÇONS is een welbekende naam binnen en buiten de sneaker wereld en staat onder andere bekend om de langdurige samenwerking met Converse. Nu lijkt het het Japanse label opnieuw de handen ineen te slaan met Nike.

COMME des GARÇONS x Nike ACG
Beelden COMME des GARÇONS
COMME des GARÇONS x Nike ACG
COMME des GARÇONS x Nike ACG

Zo verschenen de eerste beelden van de COMME des GARÇONS x Nike ACG Mountain Fly Low 2, een outdoor sneaker. Het model verscheen in drie colorways die alle drie de kleuren wit en zwart combineren. De sneakers hebben een simpel design en blijven dicht bij de visie van het modelabel. Kortom, een release om zeker in de gaten te houden.

UNDEFEATED x Converse Weapon

Tot slot toonde UNDEFEATED oprichter Eric Peng Cheng de opkomende colorways van de Converse Weapon collab. Het klassieke silhouet dat in de jaren 80 gereleased werd komt in een beige en groene colorway.

UNDEFEATED x Converse Weapon
Beeld Sneaker News
UNDEFEATED x Converse Weapon

De UNDEFEATED x Converse Weapon heeft een strak design. Het bovenwerk is van leer en komt met de logo’s van beide merken. Op de hiel staat de tekst ‘Play Dirty’, de slogan van het streetwear merk. De collab heeft nog geen releasedatum.

Dit waren enkele hoogtepunten van de Paris Fashion Week Spring/Summer 2024. Mocht je meer van dit soort artikelen willen lezen, neem dan een kijkje op onze nieuwspagina. Vergeet niet Sneakerjagers op Instagram te volgen en blijf up-to-date over de laatste releases.