Skip to content
Upcoming

Nike x Tiffany: De geschiedenis achter de samenwerking

21 februari 2023 11:15
Nike x Tiffany: De geschiedenis achter de samenwerking

Tiffany & Co, bestaat al meer dan 180 jaar, het bedrijf ontwerpt juwelen van wereldklasse, horloges, handtassen, zonnebrillen en nog veel meer – maar op dit moment is de samenwerking met de Swoosh helemaal hot topic. Wat allemaal komt door de Tiffany & Co x Nike Air Force 1.

LeBron James in Tiffany x Nike varsity jacket.
Jesse D. Garrabrant/Getty Images

De wereldberoemde juwelier, opgericht in 1837, introduceerde het onnavolgbare ‘1837 Blue’ in de jaren 1940. Nu is de tijd gekomen om deze kleur terug te laten komen op het tijdloze silhouet: de Air Force 1. ‘1837 Blue’ werd in 1998 door Tiffany als handelsmerk geregistreerd en is genoemd naar het jaar waarin het bedrijf werd opgericht. Tiffany & Co stellen zelf dat het ‘erkend wordt als een internationaal symbool voor stijl, verfijning en ongeëvenaard design’.

Tiffany Dunk

Voor sommigen voelt het misschien niet als de eerste keer dat de twee merken samenwerken, want in 2005 zagen we al het blauw op het bovenwerk van de Diamond Supply Co. ‘Tiffany Dunk SB Low‘, en daarna natuurlijk op de High in 2014. Dit waren echter geen officiële Tiffany-collabs.

De oprichter van de skateboard- en streetwearwinkel Nick Tershey vond dat het Tiffanyblauw niet tot zijn recht kwam, omdat het nooit op kleding of sneakers was verschenen. Dus besloot hij het te verwerken in een Dunk ontwerp, en de Diamond Supply x Nike Dunk SB Low was geboren. Met een zilveren swoosh en croc skin stijl bovenkant, leek het alsof Tiffany & Co erachter had kunnen zitten.

Diamond Supply x Nike Dunk Low
StockX

Alleen al de vermelding van een samenwerking tussen Tiffany en Nike deed ons denken aan de release in 2005, een sneaker die door sneakerheads wordt gezien als een van de beste sneakers aller tijden. Er was iets speciaals voor nodig om hem deze te overtreffen. Omdat de Air Force 1 vorig jaar zijn 40e verjaardag heeft gevierd, lijkt het een goede timing om deze samenwerking aan te gaan.

Tiffany x Nike
@tiffanyandco

Black and Blue

Voor deze release zijn twee kleurstellingen geteased, zwart en blauw, beide in hoogwaardige materialen. Het zwarte paar is bijna helemaal zwart, met een zwart suède bovenwerk, zwarte tong, zwarte veters, zwarte Tiffany tong tag en een zwarte tussenzool. De ‘Tiffany Blue’ Swoosh valt het meeste op en een zilveren Tiffany tag is geplaatst op de hiel counter. Het paartje wordt geleverd in een Tiffany Blue box, met een witte swoosh op de deksel en een cursief ‘Tiffany’ logo op de onderkant, met het klassieke Nike Orange als opvulling.

Black Tiffany & Co x Nike Air Force 1 in box
Tiffany & Co

Het blauwe paar heeft een volledig ‘Tiffany Blue’ getrommeld leren bovenwerk met zwarte eyestays, zwarte touwveters, zwarte dubraes, zwart suède swoosh, zwarte tong en een zwarte Tiffany tong tag. Als contrast zien we een witte tussenzool en blauwe buitenzool, evenals de zilveren tag op de hiel. Dit paar wordt geleverd in een ‘Nike Orange’ doos met ‘Tiffany’ in cursief op de bovenkant. Beide dozen zijn gevuld met old school Tiffany & Co advertenties die het vloeipapier sieren.

Blue Tiffany & Co x Nike Air Force 1 on box
Carterwhang

Accessorising

De zilveren Tiffany & Co x Nike accessoires worden samen met de sneakers uitgebracht, waaronder een schoenlepel, dubraes, een fluitje en een tandenborstel om je paartje er fris uit te laten zien. En hoewel de prijs van het paar $400 bedraagt, zijn de accessoires helaas niet inbegrepen.

Silver Tiffany & Co x Nike shoe horn
Tiffany & Co
Silver Tiffany & Co x Nike toothbrush
Tiffany & Co
Silver Tiffany & Co x Nike whistle
Tiffany & Co

League Leader

Bij een collab van deze omvang was het natuurlijk LeBron James die ons allen liet zien hoe we ze moeten stylen, door de nieuwe collab te rocken met een recente tunnelpas. De onlangs, tot NBA-topscorer aller tijden gekroonde James, verdiende de toppositie ook volledig. James zag er scherp uit in volledig zwart; hij combineerde de sneakers met een Tiffany & Co x Nike varsity jack, en het Tiffany Blue Patek Philippe Nautilus 5711 horloge – met een waarde van ongeveer €48.000,00. Dat is nog eens tunnel fit.

LeBron James
Jesse D. Garrabrant/Getty Images

Het is niet de eerste keer dat Nike samenwerkt met merken buiten hun industrie; we hebben de Nike SB x Ben & Jerry’s Dunk Low Pro en de Nike SB x Travis Scott x PlayStation Dunk Low Pro gezien om er maar twee te noemen, en ze vragen allebei om flinke prijzen op de retail markt. We kunnen nog niet zeggen wat deze Tiffany’s zullen opbrengen.

Ben & Jerry's X Nike SB Dunk Low 'Chunky Dunky'

CU3244-100 · Prijs vanaf €1.139,-

Naar alle aanbieders
Tiffany x Supreme
Tiffany & Co

Thinking outside the box

Tiffany & Co heeft de laatste tijd ook afstand genomen van zijn traditionele roots, vooral sinds de overname door LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) in 2021. Met de samenwerkingen tussen Louis Vuitton en Christian Dior met Nike wilde de juwelier ook actie. Met de Dior Jordan 1’s die werden uitgebracht voor $ 2.000,00 per paar, en nu worden doorverkocht voor meer dan $ 11.000,00 per paar.

Dus met het nieuwe bedrijf aan het roer stimuleert het nieuwe en gevarieerde samenwerkingen, zoals Tiffany & Co x Supreme, waar de merken samenwerkten aan een sieradenlijn met parels, een armband, ketting, oorbellen, sleutelhangers en natuurlijk een klassiek T-shirt. En voor de 57e Super Bowl werd een Tiffany & Co x Mitchell & Ness shirt uitgebracht – ter herinnering aan de Super Bowl van 2023 met een grote ’57’ op de borst en rug. Het merk verlegt nu zijn grenzen.

Supreme x Tiffany logo tshirt
Tiffany & Co

Parallel aan de aankomende collab hebben we een teaser ontvangen van een ander bekend merk; een merk dat, in dezelfde mind, nog niet officieel heeft samengewerkt met de Swoosh, maar het leek er wel op. We hebben het natuurlijk over de Nederlandse biergigant Heineken. In 2003 bracht Nike een SB Dunk Low uit met een Heineken groen suède en wit lederen bovenwerk, gitzwarte swoosh, knalrode veters en de pièce de résistance – een rode ster met een witte omlijning bij de hiel. Hoewel het niet officieel een samenwerking met Heineken is, was de inspiratie voor iedereen zichtbaar, en het was schitterend.

Heineken Nike Dunk SB sneakers
@JFGrails

30 jaar na de originele (onofficiële) release staat er een Nike SB Dunk Low Heineken 2.0 op de map voor 2023. Met een instagram post op 30 januari van dit jaar, verklaarde het biermerk dat ook zij “Love a Fresh Pair” en tagde zelfs @tiffanyandco. Met dit om naar uit te kijken in 2023, ziet de sneakerwereld er rooskleurig uit.

Heineken
@heineken

So there you have it – de Tiffany & Co x Nike Air Force 1, zal online te koop zijn bij Tiffany’s en de SNKRS app. Hoewel vrij ingetogen, tonen de kleinere details zeker dat ze nog steeds part of the game zijn. Of je er nu van houdt of ze haat, iedereen praat erover, en als iemand die de hele dag over sneakers kan praten, kon ik niet op meer hopen. De Tiffany & Co x Nike Air Force 1 wordt hoogstwaarschijnlijk op 7 maart 2023 gereleased.

Tiffany & Co x Nike Air Force 1 'Black'

DZ1382-001 · Prijs vanaf €990,-

Naar alle aanbieders

Blijf voor updates over de release op de hoogte via @sneakerjagers.