Skip to content
Upcoming

De Nike SB x Air Jordan 4 ‘Pine Green’ is het wachten waard

20 maart 2023 11:30
De Nike SB x Air Jordan 4 ‘Pine Green’ is het wachten waard

In 1989 speelde Michael Jordan zijn vijfde jaar bij de Chicago Bulls en deed dit met groot succes. Hij zou een van zijn beste seizoenen ooit hebben, met een gemiddelde van 32,5 punten, 8 rebounds en 8 assists per wedstrijd. Hij speelde maar liefst 81 wedstrijden, net een wedstrijd minder dan een volledig seizoen, en was voornamelijk te spotten in een van Tinker Hatfield’s meesterwerken; de Air Jordan 4.

Zo’n dertien jaar later richtte Nike zich ook op het skateboarden en richtte het merk een eigen label op; Nike SB. Voor de volgende sneaker heeft Nike hun krachten gebundeld om een nieuw meesterwerk te creëren, de Nike SB x Air Jordan 4 ‘Pine Green’.

Nike SB x Air Jordan 4 'Pine Green'

DR5415-103 · Prijs vanaf €304,-

Naar alle aanbieders

De Nike SB x AJ4 ‘Pine Green’

Het uiterlijk

De Nike SB x Air Jordan 4 komt in een ‘Pine Green’ colorway. De ‘Pine Green’ colorway is geen onbekende bij Nike en is al op meerdere modellen verschenen. De old-sneakerheads verwelkomen het klassieke ’89 silhouet met open armen; iets waar sneaker liefhebbers over de hele wereld al heel lang naar verlangen. En hoewel ze er voor sommigen uitzien als gewoon een andere clean colorway voor de Air Jordan 4, als je beter kijkt, krijg je veel meer dan waar je voor betaald hebt.

De sneaker combineert de kleuren ‘Neutral Grey’, ‘White’ en ‘Sail’ op het bovenwerk. De ‘Pine Green’ kleur verschijnt op de hiel, kraag en tong. Het gebruik van rood op dit paar wordt onderschat – de binnenzool, het Jumpman logo op de tong, het Nike logo op de buitenzool en de subtiele plaatsing van rood in de Air unit. Allemaal perfect uitgevoerd.

Nike SB x Jordan 4 heel tabs
Nike

Het gevoel

Bij dit paar zijn de grote veranderingen niet per se te zien, maar voornamelijk te voelen. De support wings en de hiel zijn van zachter materiaal dan bij een standaard Air Jordan 4. De mudguard is van stevig suède en is ontworpen voor het maken van ollies, kick-flips en dergelijke.

Ook heeft Nike de zoom air units weggelaten voor een beter board-gevoel, zodat alleen de Air unit in de hiel overblijft voor de klassieke Nike demping. Gooi wat gumzooltjes op de tussenzool voor meer grip, en Nike heeft het doel met deze schoen bereikt.

Nike SB x Jordan 4 outsole
Nike

De presentatie

OG SB-fans zullen zich afvragen in welke doos de sneaker zal aankomen. Nike SB heeft een beroemde sneakerbox die de SB-lijn onderscheidt van Nike’s eigen lijn. Met unieke (custom) boxes in kleuren als oranje, zilver, roze, goud, blauw, Tiffany… In dit geval komt de Nike SB x Air Jordan 4 ‘Pine Green’ in een stijlvolle doos voor een stijlvol paar. Glanzend gebroken wit, met een zilveren Jumpman Flight logo op de bovenkant en subtiele Jumpman en Nike SB brandings op de zijkant. De doos is net zo clean als de sneakers erin.

Nike SB box
Nike

Nike SB x Jordan: De geschiedenis

De ‘Pine Green’ colorway is niet de eerste Jordan x Nike SB die uitkomen en ik weet zeker dat ze ook niet de laatste zullen zijn. Het is een verrassing dat het zo lang heeft geduurd voordat ze de Jordan 4 en Nike SB met elkaar in contact brachten, aangezien de originele Nike SB aangestelde Sandy Bodecker een van de ontwikkelaars van de Jordan 4 was in 1989.

Bodecker begon voor Nike aan het SB-front, aangesteld door Mark Parker bij Nike om een stempel te drukken op de groeiende skateboard markt. De Air Jordan 1 was een geliefd silhouet bij skaters en met dit gegeven wilde Nike zich storten op de skatemarkt. Een stevige zool met een sterk bovenwerk, dat was wat een sneaker nodig had om het vertrouwen in de skatescene te krijgen.

Sandy Bodecker and Tinker Hatfield
Bodecker Foundation

Air Jordan 1

Hoewel Nike SB zou beginnen met de Dunk, heeft Nike de afgelopen jaren teruggegrepen naar het Air Jordan 1 silhouet met een aantal unieke samenwerkingen. In 2014 ontwierp de skatende fotojournalist Craig Stecyk een futuristische Air Jordan 1. Met zijn zwarte en groene metallic panelen en funky ‘AJ One SB’ op de buiten- en binnenkant van de hiel viel hij zeker op.

Kort na de release kwamen de baanbrekende Air Jordan 1 ‘Lance Mountains’, met een innovatief, slijtend bovenwerk. De sneakers werden geleverd in een zwarte of witte colorway die bij veel gebruik (of geskatet) wegsleet, om zo een paar zwart/rode en wit/rode schoenen te onthullen. Dit was een verwijzing naar de tijd dat Lance en andere skaters geverfde en bij elkaar passende Jordan 1’s droegen op de skatebaan.

Nike SB x Air Jordan 1 by Craig Stecyk
Sotheby’s

De Jordan 1 High OG Defiant ‘NYC to Paris’ verscheen in 2019. Hoewel de colorway ‘Light Bone/Black/Crimson Tint/Hyper Pink’ was – zou je dat op het eerste gezicht niet gedacht hebben. De sneaker verscheen in een rustige grijze/zwarte/witte colorway… Althans, dat deed de sneaker, totdat je ze vaak droeg. De zwarte Swoosh onthulde een ‘Hyper Pink’ kleur wanneer deze beetje bij beetje sleet. Een prachtig en uniek design van Nike.

Nike SB X Air Jordan 1 OG 'Light Bone'

CD6578-006 · Prijs vanaf €201,-

Naar alle aanbieders

Niet alleen de ‘NYC to Paris’ joints dropten, Nike SB en Jordan zouden ons ook voorzien van een ‘LA to Chicago’ paar. Het paar arriveerde in paarse, witte en gele Lakers kleuren en veranderde naar een Chigaco colorway, wanneer de bovenste verflaag weg sleet.

Nike SB X Air Jordan 1 OG 'La to Chicago'

CD6578-507 · Prijs vanaf €250,-

Naar alle aanbieders

Nike SB x Supreme: Nog een geweldige samenwerking in de maak

Onlangs heeft Supreme weer een Nike SB Dunk samenwerking aangekondigd. Dat deze merken na 21 jaar samenwerken nog steeds zo’n sterke band hebben in de streetwear scene zegt wel wat. De nieuwste samenwerking komt met een Dunk Low en Dunk High met artworks van kunstenaar Rammellzee. Een sterke touch om de sneakers af te maken, is het gouden Supreme tag op de veters.

Supreme x Nike SB Dunk High "Rammellzee"
Yankeekicks

Elk SB project van Nike lijkt een groot succes te zijn en ook de toekomst ziet er rooskleurig uit voor samenwerkingen. Nu we onlangs de Air Jordan 1 White/Cement hebben gezien, die een grote gelijkenis vertoont met de originele Supreme Dunk Low Pro SB uit 2002, is het een sterke herinnering aan alle unieke Dunks uit het verleden. Lang leven Nike SB.