Skip to content
Upcoming

De Nike ‘Moon Shoe’ is verkocht voor $437,500

24 juli 2019 11:33
De Nike ‘Moon Shoe’ is verkocht voor $437,500

Vorige week kocht Miles Nadal, tijdens de Sotheby’s veiling, de 99 meest exclusieve sneakers voor maar liefst $850,000. Miles Nadal had alleen 1 paartje niet die buiten de collectie om apart geveild werd en dat was de originele Nike Waffle Racer Flat. Toen de Canadese verzamelaar dit had opgemerkt kocht hij de Nike ‘Moon Shoe’ voor maar liefst $437,500.

De Nike ‘Moon Shoe’

De vraag is, waarom is dit paartje voor $437,500 verkocht? Er bestaan maar een handvol van de Nike ‘Moon Shoe’. Deze sneaker is met de hand gemaakt door Nike’s mede-oprichter Bill Bowerman. Het legendarische verhaal achter de sneaker is dat Bill Bowerman de Waffle zool heeft gemaakt door rubber tussen het wafelijzer van zijn vrouw te doen en zo het eerste prototype heeft gemaakt van de zool. De zool zorgde voor betere grip en was vele malen comfortabeler dan andere hardloopschoenen uit die tijd.

Je kan echt zien dat de sneaker volledig gemaakt is met de hand. De zool is ten eerste van twee delen gemaakt en aan elkaar gemaakt, omdat Nike in die tijd nog niet de technologie had om er een geheel van te maken. Markeringen van scharen zijn te zien bij de omtrek van de zool, want scharen werden hier gebruikt om de vorm van de zool te knippen. Het bovenwerk van de sneaker is gemaakt van wit nylon met een zwarte Swoosh die gestikt is met visdraad. De Nike ‘Moon Shoe’ was gemaakt voor de Olympische hardloopbaan in 1972 en kreeg de naam ‘Moon Shoe’ door de gelijkenis van het spoor dat achterbleef tijdens de maanlanding in 1969.

De Nike ‘Moon Shoe’ heeft dik het wereldrecord verbroken van 2017. In 2017 werd een paartje Converse met de handtekening van Michael Jordan verkocht voor $190,373. Check hieronder de afbeeldingen van dit bijzondere paartje en houd onze releasekalender in de gaten!


Nike 'Moon Shoe'
Nike 'Moon Shoe'
Nike 'Moon Shoe'
Nike 'Moon Shoe'
Nike 'Moon Shoe'
Nike 'Moon Shoe'
Nike 'Moon Shoe'
Images by SOTHEBY’S
Featured image: AP Photo/Ted Shaffrey