Skip to content
Editorial

Nike krijgt nieuwe trademarks

15 februari 2022 12:00
Nike krijgt nieuwe trademarks
Notice: Wij ontvangen een commissie wanneer je iets koopt via deze link. Dit heeft geen invloed op de prijs die je betaalt.

Vorig jaar, 2021, kreeg Nike patent op het ontwerp van de Air Jordan 1. Dit kregen zij van het United States Patent and Trademark Office. Voor Nike was dit een grote stap in het gevecht tegen bootleggers. Het gevecht stopte hierbij niet. Nike krijgt namelijk in februari 2022 nieuwe trademarks.

Nike heeft in februari 2022, patent gekregen op de ontwerpen van de Air Jordan 3, Air Jordan 4, Air Jordan 5, Air Jordan 11, Nike Air Foamposite, Nike Air Max 1 en de Nike Huarache. Dit maakt het voor bootleggers en bedrijven nog moeilijker om namaakproducten te produceren en te verkopen. Hoe gaat dit eigenlijk precies in zijn werking en wat is de reden dat Nike dit gevecht aangaat?

Trademark

Nike is met deze trademarks extra beschermt tegen bootleggers en bedrijven die deze Nike modellen gebruiken als basis van hun eigen producten. Het silhouet van het model is hiermee beschermt en kan dus niet meer gebruikt worden voor een ander product van een ander bedrijf. Hierdoor is het voor deze andere partijen een stuk moeilijker om zichzelf te verdedigen en namaakproducten te produceren.

Zo was er vorig jaar een aanklacht tegen John Geiger. Volgens Nike had Geiger het ontwerp van de Air Force 1 gebruikt als basis voor zijn eigen model. Volgens Geiger is het echter alleen geïnspireerd op het model en is het geen namaak.

GF-01 van John Geiger
GF-01 John Geiger l Foto van John Geiger Co

Helaas is er vooralsnog geen trademark op de Air Force 1, waardoor het lastiger was en is voor Nike om een aanklacht in te dienen tegen Geiger. Wanneer deze partij schuldig zou zijn bevonden met een trademark, heeft Nike recht op een drievoudige schadevergoeding. Dit is een voorbeeld waarom zo’n trademark erg belangrijk is voor een bedrijf als Nike.

huarache trademark
Nike Huarache trademark
Nike Air Max 1 trademark

Douane

Een trademark is niet alleen handig tegen namaakproductie, Nike heeft nu ook de mogelijkheid om naar de douane te stappen. Customs and Border Protection kan namelijk helpen bij het inbeslag nemen van producten die één van de trademarks schenden. Zo kunnen producten die lijken op bijvoorbeeld het silhouet van de Air Jordan 3 in beslag genomen worden en niet meer doorverkocht worden.

Bootleggers

Tenslotte kan Nike nu veel makkelijker bootleggers op Alibaba, Aliexpress en Ebay aanvechten. Bedrijven op deze websites maken gebruik van productfoto’s zonder swoosh of andere branding. Terwijl deze wel degelijk op het daadwerkelijke product staan.

Nike had al patent op de swoosh en branding waardoor deze bedrijven dit niet in de foto’s mogen gebruiken en eigenlijk ook niet op het daadwerkelijke product. Met deze trademarks kan het silhouet ook niet meer gebruikt worden waardoor het voor deze bootleggers veel lastiger is om namaakproducten te verkopen.

Voor Nike hebben deze trademarks dus alleen maar voordelen. Om nog even de voordelen op te sommen: Nike modellen zijn extra beschermt, Nike krijgt een drievoudige schadevergoeding bij schuldig bevonden andere partij, inbeslagname van namaakproducten bij de douane en bootleggers zijn makkelijker aan te pakken.

Houd onze nieuwspagina in de gaten voor meer blogs als deze en volg ons natuurlijk ook op Instagram en Facebook!