Skip to content
Upcoming

Nike krijgt een trademark op de Air Jordan 1

15 juni 2021 12:00
Nike krijgt een trademark op de Air Jordan 1
Notice: Wij ontvangen een commissie wanneer je iets koopt via deze link. Dit heeft geen invloed op de prijs die je betaalt.

Na 35 jaar heeft Nike patent gekregen op het ontwerp van de Air Jordan 1. Dit kregen ze eind 2020 van het United States Patent and Trademark Office en staan daarmee een stuk sterker in het gevecht tegen verschillende bootleggers. Maar wat kunnen ze hier precies mee en hoe gaat dit de sneakerwereld veranderen?

Air Jordan 1 (KO)

Eén van de meest bekende silhouetten van Jordan Brand kwam voor het eerst uit in 1985 en was gelijk al een van de meest nagemaakte sneakers. Zo brachten grote ketens als K-Mart en Target sneakers uit die verdacht veel leken op de eerste Air Jordan 1. Het leuke is zelfs dat Nike destijds, zelf een lager geprijsde Air Jordan 1 op de markt bracht. Namelijke de Air Jordan 1 KO. KO staat ook voor Knock Off.

Nu 35 jaar later is de Air Jordan 1 weer ongekend populair en zijn er onwijs veel bootlegs en remakes van het model in omloop. Vandaar dat Nike een trademark heeft gekregen voor de Air Jordan 1. Zoals je kan zien in de foto’s hieronder zijn er onwijs veel sneakers gemaakt die lijken op de Air Jordan 1. Vaak is de branding op de enkel en natuurlijk de Swoosh veranderd in een ander symbool of tekst.

Images by Nicekicks

Trademark

Op 31 juli 2020 diende Nike een trademark in voor de Air Jordan 1 High, Low, en Low SE. In december 2020 werd het stuk gepubliceerd en kon er 30 dagen lang bezwaar gemaakt worden op de aanvraag. Op de laatste dag van deze 30 dagen vroegen de advocaten van Vans een verlenging aan tegen de trademark van de drie Jordan 1 versies. Hierdoor kregen ze 90 dagen extra om een oppositie in te stellen tegen de drie aanvragen. Echter kwam Vans in deze 90 dagen niet met een bezwaar en is het trademark voor de Jordan 1 High, low en Low SE goedgekeurd en sindsdien officieel. Maar wat heeft Nike eraan?

Trademark Air Jordan 1

Ten eerste kan Nike nu naar de Amerikaanse douane gaan, zodat Customs and Border Protection kan helpen bij de inbeslagname van goederen die inbreuk maken op dit trademark. Zo kunnen dus producten die te veel lijken op de Air Jordan 1, in beslag genomen worden, en daarmee niet meer verkocht worden.

Ten tweede kan Nike nu veel makkelijker zaken aanvechten die inbreuk maken op dit trademark. Omdat er een trademark is, is het voor andere partijen veel moeilijker en duurder om zich te verdedigen.

Tenslotte heeft Nike nu recht op een drievoudige schadevergoeding als de rechtbank vaststelt dat een partij opzettelijk inbreuk heeft gemaakt op haar merk.

Daarnaast kan Nike nu dus ook op websites als Alibaba, Aliexpres en Ebay, bootleggers aanvechten. Voorheen kon dat niet, omdat op de product foto, vaak de Swoosh of andere branding was weggelaten, maar het daadwerkelijke product wel die kenmerken had. Nu kan Nike dus ook dit soort cases makkelijker aanvechten.

Trademark Air Jordan 1
Trademark Air Jordan 1

Houd onze nieuwspagina, releasekalender en app goed in de gaten voor het laatste sneakernieuws! Volg ons uiteraard ook op Instagram!

Sneakerjagers Logo

Don't miss out.

Sign up for our newsletter to stay up to date