Skip to content
Upcoming

Nike deelt zorgen over oneerlijkheid in SNKRS app

12 oktober 2021 18:00
Nike deelt zorgen over oneerlijkheid in SNKRS app

In een interne meeting deelde Nike vorige week hun zorgen over de oneerlijkheid tegenover loyale sneakerheads in de SNKRS app. De exclusieve releases zouden zodanig ongrijpbaar geworden zijn, dat de app bang is zijn loyale gebruikers te verliezen.

Oneerlijke strijd om exclusieve sneakers

In oktober 2021 werd tijdens de Nike meeting de SNKRS app besproken. De SNKRS app is de app van Nike waarin exclusieve paartjes gereleased worden. De app heeft er in de afgelopen jaren een hoop gebruikers bij gekregen en is erg populair geworden.

Dit is niet zonder consequenties. Zo merkt het bedrijf dat de app ook voor veel frustratie zorgt bij gebruikers die keer op keer geen sneaker kunnen bemachtigen.

SNKRS app Nike

De SNKRS app maakt gebruik van releases en drops. De kicks in de app komen in beperkte aantallen en zijn voor vele gebruikers best lastig te verkrijgen. De exclusieve paartjes zijn binnen enkele minuten uitverkocht, waarbij de ‘bots’ winnen het van de loyale sneakerheads. Dit wekt veel frustratie op en Nike vreest dat zij hun trouwe volgers gaan verliezen.

“We are at risk of losing our most sneaker-obsessed consumer”, leest een slide van de presentatie van Nike. Het bedrijf is zich goed bewust van de oneerlijke strijd om de exclusieve paartjes en wilt dit in de toekomst veranderen.

Daarnaast merkt Nike dat de consumenten sneller overstappen naar concurrenten als New Balance. “High heat, hype is ‘killing the culture’ and consumers are migrating towards New Balance and smaller, independent brands”, aldus Nike.

Eerlijkere releases bij Nike

Ook Ron Faris, Vice President van SNKRS, deelde zijn zorgen rondom de app. In 2015 werd de SNKRS app opgericht en sindsdien is de app exponentieel gegroeid. De app is een groot succes, maar dit heeft ook zijn keerzijde. “Our community is becoming disenfranchised by our low fairness numbers,” vertelt Faris. Volgens hem scoort de app nu rond de 20 procent op gebied van eerlijkheidscijfers. Dit aantal moet richting de 80 procent gaan, vindt Faris.

Ron Faris VP Nike SNKRS app
Ron Faris VP van SNKRS app l Foto van Eddie Lee/ Hypebeast

Volgens Faris is de SNKRS app de verkeerde kant op gegaan. Het platform werd origineel gebruikt door sneakerheads die liefde hadden voor sneakers en de cultuur eromheen. Tegenwoordig is dit veel meer mainstream geworden en dit wilt Faris weer terugdraaien. “We’re gonna shape the marketplace to reflect the community we serve”, aldus Faris.

Vraag en aanbod scheef gegroeid

In de slides van de meeting werden verschillende cijfers getoond. Zo zou de vraag naar sneakers op de app in het afgelopen jaar met 70 procent gestegen zijn. Ook zou in 2021 maar 7 procent van de app gebruikers een exclusief paartje hebben kunnen bemachtigen.

De release van de Off White x Nike Dunk Low in 2021 was volgens Faris een voorbeeld van een eerlijke release. Deze paartjes kwamen in grotere aantallen en werden via de ‘exclusive access’ van de app uitgebracht. De sneakers uit deze drop gingen volgens Faris naar “the most deserving shoppers”.

Off White x Nike Dunk Low
Off White x Nike Dunk Low Lot 1 l Foto van Nike

Daarnaast liet deze release (van 500.000 paartjes) zien dat een exclusieve sneaker het ook goed doet wanneer het in grotere aantallen komt. In dit geval kon het model de vraag naar het paar beter aan en waren het aantal ‘L’s in de app iets minder dan normaal.

Sneaker releases in de toekomst

Nike heeft nog geen concrete plannen bekendgemaakt over hoe ze de SNKRS app eerlijker kunnen maken. Wel wil het bedrijf meer aansluiting zoeken met hun publiek en meer luisteren naar de needs van de trouwe app gebruikers en sneakerheads.

“It means our community must dictate the culture. And we have to listen to them”, aldus Faris.

Nike Schoenenbox
Foto van Nike

Wil je meer van dit soort nieuwsberichten lezen, check dan een paar van onze blogs. Vergeet ons ook niet te volgen op Instagram, Twitter en Facebook en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes rondom sneakers.