Skip to content
Upcoming

Nike Air Max 90 NRG ‘Bacon’: het verhaal achter het design

26 maart 2021 13:56
Nike Air Max 90 NRG ‘Bacon’: het verhaal achter het design

Vandaag was het dan eindelijk zover, op Air Max Day 2021 re-releasde de Nike Air Max 90 NRG ‘Bacon’. De sneaker werd oorspronkelijk in 2004 ontworpen door Dave Ortiz en is sindsdien één van de meest geliefde colorways op de Air Max 90. Nike besloot om deze iconische colorway te re-releasen op Air Max Day 2021. Heb jij vanochtend een paar kunnen scoren en ben je benieuwd wat het verhaal achter de schoen is? Lees het hier:

Dave Ortiz

Dave Ortiz

Dave Ortiz was een graffiti artist uit New York en werkte vervolgens bij de bekende skateboardwinkel Zoo York. Later besloot hij een eigen sneakerwinkel te openen en dit was niet zomaar een winkel. Ortiz had een visie om een shop te maken, met als thema: vlees. Op het eerste gezicht lijken vlees en sneakers een gekke combi, maar de twee passen perfect bij Ortiz.

Als graffiti artist was zijn tag namelijk een kippenbout met de naam M3AT. Hij besloot zijn gekke idee door te zetten en creëerde uiteindelijk: Dave’s Quality Meat. Dit was één van de eerste concept stores in heel de US en misschien ook wel van heel de wereld.

Dave Ortiz
Images via Instagram @123dortiz

Dave’s Quality Meat

Ortiz ging zo ver met zijn concept, dat overal in zijn winkel details van vlees en slagerijen te vinden waren. Zo had hij een speciale vitrine en gebruikte hij vleeshaken om zijn spullen tentoon mee te stellen. Blijkbaar vond Nike zijn creativiteit ook geweldig en nodigde Ortiz uit om binnen drie maanden een sneaker te ontwerpen. Overtuigend zei hij meteen ja, maar een plan voor zijn design had hij nog niet.

De maanden gingen voorbij en het weekend vóór de deadline kreeg hij een herinnering dat hij maandag het ontwerp moest inleveren. Ortiz wist dat hij in ieder geval een comfortabel model ging kiezen, omdat hij natuurlijk de hele dag op zijn voeten stond in de winkel. Hiervoor zou de Air Max 90, met zijn comfortabele Air Cushion System, perfect zijn. Maar hij kreeg maar geen inspiratie voor het design.

dave's quality meat
dqm store
Images via sneaker.de

Om de inspiratie op gang te krijgen besloot hij om wat te gaan eten. Met een volle maag werk je nou eenmaal beter. Bij zijn lokale bodega kocht hij een bacon, egg and cheese sandwich. Toen hij de bacon zag wist hij het: de schoen zal geïnspireerd worden op bacon, want: “everybody loves bacon”. Dat weekend ging hij alle kleuren van het Patone kleurenboek af en selecteerde de perfect matches voor zijn ontwerp op de Air Max 90.

Air Max 90 NRG ‘Bacon’ | CU1816-100

2004 vs 2021

De 2021 re-release lijkt bijna exact op de originele release van 2004, maar als je de sneakers goed vergelijkt, lijkt het alsof de kleuren op het 2021 model iets lichter uitvallen. Hieronder zijn de nieuwe en de klassieke schoen van Dave Ortiz zelf te zien. De rechterschoen, uit 2004, is natuurlijk wat versleten maar het lijkt inderdaad alsof het suède wat donkerder is dan het linker 2021 model. Daarnaast valt het verschil tussen de logo’s op de tong erg op. Op Dave zijn 2004 paar, staat zijn eigen logo van Dave’s Quality M3AT.

Air Max 90 NRG 'Bacon'

Air Max 90 NRG ‘Bacon’ 2021

Dat misschien minder mensen in 2021 van een plakje bacon houden, zou zeker kunnen. Maar de liefde voor de Air Max 90 ‘Bacon’ is zeker nog net zo hoog, al dan niet gestegen. Zelfs Dave Ortiz heeft de re-release goedgekeurd en vindt de schoen net zo hard als in 2004. De kleurencombinatie blijft aantrekkelijk en het verhaal achter het design uniek. De combinatie van de rode overlays over de lichte upper, de bruine rubberen eyestays en de lichtroze accenten vormen de perfecte kleurencombinatie.

Air Max 90 NRG 'Bacon'
Air Max 90 NRG 'Bacon'
Images by Premier

Ben jij één van de gelukkige raffle winnaars van de Nike Air Max 90 NRG ‘Bacon’? Of heb je één van de andere Air Max Day releases weten te scoren? Dan heb je veel geluk gehad! Houd onze Instagram-kanalen in de gaten (@sneakerjagers & @sneakerjagers_wmns) en ook de Sneakerjagers App, om alle opkomende releases niet te missen. Wij wensen je nog een fijne Air Max Day 2021!