Skip to content
Brand

New Balance viert 40-jarig bestaan van fabriek in Flimby

15 oktober 2022 13:01
New Balance viert 40-jarig bestaan van fabriek in Flimby

Als je het ‘Made in England’ label op de sneakers van New Balance ziet staan, dan zit er meer achter dan alleen een sneaker. De sneakers worden namelijk op een bijzondere manier geproduceerd in Flimby, Engeland.

We nemen een kijkje achter de schermen van het Britse bedrijfsleven en de viering van hun 40 jarig bestaan in het Verenigd Koninkrijk. Let’s go!

De Flimby Fabriek

Flimby is een klein stadje aan de Engels-Schotse grens waar de New Balance fabriek in 1982 werd geopend en sindsdien met succes de eer hoog houdt de voorvader van New Balance te zijn. Alle sneakers zijn daar altijd zo goed als handgemaakt.

De fabriek produceert gemiddeld 10.000 paar schoenen per week, wat natuurlijk een knap staaltje vakmanschap is. Zeker, geen vergelijking met de grote productiefaciliteiten wereldwijd, maar toch een grote prestatie. De productieomstandigheden in Flimby zijn goed, de lonen zijn redelijk en de werknemers werken 4,5 dagen per week.

“Uit onze rijke catalogus kunnen we inspiratie putten voor nieuwe kwaliteitsschoenen die over de hele wereld worden begeerd. Na 40 jaar hebben we nog steeds een geweldig team van mensen die er trots op zijn dat ze onze schoenen van zo’n hoge kwaliteit maken,” zegt Dawn Brankley, Made in UK senior product manager.

Flimby Fabriek
Asphaltgold
Flimby Fabriek
Asphaltgold

Welke New Balance silhouetten worden geproduceerd in Flimby?

De populairste schoen uit de Flimby fabriek is waarschijnlijk de New Balance 1500. Hij kwam oorspronkelijk in 1989 op de markt als prestatierunner en werd geproduceerd in de VS. Pas later verhuisde de productiefaciliteit naar Flimby, waar de schoen met de hand wordt gemaakt.

Kenmerkend voor de 1500 zijn vooral het iets kleinere ‘N’-logo en de comfortabele Encap-zool.

Flimby Fabriek
43einhalb
Flimby Fabriek
43einhalb

De 40e verjaardag van de Flimby-fabriek

In 2022 bestaat de New Balance fabriek 40 jaar. Andy Okolowicz, hoofd van de Flimby fabriek zegt:

“40 jaar productie in het Verenigd Koninkrijk is een geweldige prestatie en een bewijs van de vaardigheden, het harde werk en de trots van onze mensen die de handgemaakte schoenen maken waar onze klanten van houden.”

Een eerbetoon aan de fabriek

Overigens heeft New Balance ter gelegenheid van de 40e verjaardag van de Britse productie in mei 2022 al het ‘Flimby Catalogue Pack’ uitgebracht. Het pakket bestaat uit vele iconische silhouetten. De 991, bijvoorbeeld, komt in een grijs/bruine kleurstelling die sterk doet denken aan de recente samenwerking met Dover Street Market, terwijl de 1500 uitkomt in klassiek grijs met een crème tussenzool.

Bij de andere modellen is de retro touch belangrijker. We hebben het over de New Balance 730, 920 en 670. Zo zien de paartjes eruit:

New Balance
New Balance

We hebben de sneakers van het ‘Flimby Pack’ voor je uitgezocht. Wij laten jullie via de buttons hieronder zien waar je de sneakers nog kunt krijgen, in welke maten ze verkrijgbaar zijn en hoeveel ze kosten.

New Balance 1500 Made in England 'Grey'

M1500UKF · Prijs vanaf €127,-

Naar alle aanbieders

New Balance M670 UKF Made in UK 'Catalogue Pack'

M670UKF · Prijs vanaf €122,-

Naar alle aanbieders

New Balance M920UKF 'A Love Letter To Flimby' - Made in England

M920UKF · Prijs vanaf €120,-

Naar alle aanbieders

New Balance M730 GGN

M730GGN · Prijs vanaf €113,-

Naar alle aanbieders

New Balance M730 UKF

M730UKF · Prijs vanaf €140,-

Naar alle aanbieders

New Balance M991UKF 'Made in England'

M991UKF · Prijs vanaf €229,-

Naar alle aanbieders

New Balance heeft ook een uitgebreide imagofilm geüpload: ‘Een liefdesbrief aan Flimby’. New Balance schrijft in het bijschrift van het filmpje:

“Flimby is special. There aren’t too many occasions when the likes of New York, Tokyo, and London are eagerly awaiting the latest happenings in a village of less than 2,000 residents of the coast of the Irish Sea, but that’s the power of true quality. Since 1982, the technological innovation and meticulous craftsmanship synonymous with New Balance has been expressed at the highest levels by three simple words: ‘Made in England.'”

New Balance via YouTube

Naast de Made in UK lijn biedt New Balance ook de Made in US lijn aan. De sneakers uit deze fabrieken staan bekend om hun hoge kwaliteit. Sneakers uit de ‘Made in UK’ serie onderscheiden zich zo ook van de doorsnee New Balance sneakers, door hun goede kwaliteit en premium materialen.

Heb je iets nieuws geleerd over Flimby? Wij hopen van wel! We hebben meer geschiedenis blogs zoals deze op onze nieuwpagina. Heb je bijvoorbeeld al gehoord over de New Balance multi-sportfaciliteit ‘The Track’? Zo niet, klik dan hier voor meer informatie >>

Ben je ook geïnteresseerd in de verhalen van andere merken of modellen? Klik dan vooral op de button hieronder!