Skip to content
Upcoming

Mogen we even voorstellen? De New Balance 992

5 mei 2021 10:00
Mogen we even voorstellen? De New Balance 992

Één van de populairdere New Balance modellen is toch wel het 992 silhouet. In 2020 keerde de sneaker terug en maakte een flinke comeback met enkele heerlijke samenwerkingen. Maar waar begon het allemaal voor de New Balance 992 en waarom verdween het model van de radar? Voor dit blog duiken wij de geschiedenisboeken in en geven we antwoord op deze vragen.

Geschiedenis van de ’99X serie’

Zoals de meeste sneakers, begon het voor het 992 silhouet allemaal bij hardlopen. New Balance bracht in 2006 het silhouet uit om het 100-jarige bestaan te vieren. Daarnaast was de 992 de tweede sneaker die onderdeel uitmaakte van de ’99X serie’, maar wat is deze ’99X serie’ precies?

Het begon allemaal in 1982 toen New Balance het eerste 99x model uitbracht. We hebben het hier over de New Balance 990. New Balance wilde de perfecte balans tussen flexibiliteit en ondersteuning bieden. Om deze perfecte balans te kunnen bieden moesten er wel enkele processen gevoerd worden. Één van deze processen was het afwerken van de schoen met één enkele naad. Deze techniek staat ook wel bekend als slip-lasting. Daarnaast werd de midsole ingebed met een polyurethaan (kunststof) voetbed dat ook wel ‘Motion Control Device’ genoemd werd. Dit is een ontwerp design dat tegenwoordig nog steeds gebruikt wordt voor enkele New Balance sneakers, bijvoorbeeld de New Balance 1540v3.

New Balance 990 1982
New Balance 990 uit 1982

Vervolgens verscheen er zestien jaar later, in 1998, de New Balance 990v2 met een zo goed als vergelijkbaar bovenwerk en een midsole die beschikt over een nieuwe technologie. New Balance koos namelijk voor de kenmerkende ABZORB technologie die de gehele legendarische ENCAP-zool overlapt. Drie jaar later introduceerde New Balance de 991 die een nieuw ontworpen midsole had die de ABZORB technologie benadrukte. Met deze 991 ging de ’99X serie’ officieel van start.

New Balance 992

Zoals we al zeiden vierde New Balance in 2006 hun 100-jarige bestaan en dit werd gevierd met de release van de 992. De sneaker werd ontworpen door Jonathan Bacon en hij koos voor een wat sportievere look and feel dan zijn voorganger, de 991. De 992 debuteerde in een klassieke grijze kleur die was opgemaakt van mesh en premium suède. Daarnaast beschikt de sneaker over kenmerkende branding, zoals de ‘N’ logo’s en 992 branding op de tong en zijkanten.

Mid jaren 2000 waren vele vaders groot fan van het silhouet en daarom kreeg de sneaker de bijnaam ‘dad shoe’. Ook werden enkele supermodellen vaak gespot met de sneaker aan hun voeten, maar er is maar één persoon die vrijwel altijd geassocieerd wordt met de New Balance 992. We hebben het hier natuurlijk over Steve Jobs. Een het outfit van Steve Jobs.

Na 2010 werd de productie van de 992 stopgezet voor maar liefst tien jaar. Vorig jaar maakte de sneaker een enorme comeback toen New Balance het 992 silhouet in april 2020 opnieuw uitbracht. De hype was enorm en alles was binnen no-time sold out. Vervolgens doken er aardig wat samenwerking op tussen New Balance en andere merken waarin gebruik gemaakt werd van de 992. Denk bijvoorbeeld aan de JJJJOUND collab of de samenwerking met Ronnie Fieg. Hier betaal je via StockX tegenwoordig enkele honderden euro’s voor.

JJJJound x New Balance 992
JJJJOUND x New Balance 992

De laatste tijd is het enorm rustig als we het hebben over 992 releases. Ook staat er voor 2021 nog niks op de planning in onze Releasekalender. Download onze Sneakerjagers App of check dagelijks onze Sneakerjagers Nieuwspagina om geen enkel nieuwtje meer te missen.