Upcoming

Muziek en Sneakers – de beste collabs van de laatste jaren

17 februari 2021 18:30
Muziek en Sneakers – de beste collabs van de laatste jaren

Muziek en sneakers – , hier komen twee culturen samen, die veel met elkaar gemeen hebben. De sneakerscene die we vandaag de dag kennen heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld door een nauw contact met andere culturen. Van de wereld van de sport, de skate scene en de jeugdcultuur tot de muziekscene. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan Run DMC, die de adidas Superstar hebben vormgegeven! Of aan alle vele Jordan’s die zich een weg hebben gedanst door de hiphopvideo’s en podia van de wereld. Of de rockcultuur, sinds James Dean in de Chucks van Converse schommelde.

Geen wonder dat veel beroemde muzikanten en artiesten met grote merken werken en zo nu en dan de sneakerscene op zijn kop zetten. Veel sneakerontwerpen zijn ook gebaseerd op muzikanten, muziekstijlen, albums of liedjes. Vandaag willen we de aandacht vestigen op enkele van de meest populaire samenwerkingen, waaronder samenwerkingen met Travis Scott, Kanye West en Pharrell Williams.

Pharrell Williams x adidas

Pharrell Williams is niet alleen bekend bij muziekliefhebbers. Hij ontwerpt ook kleding en werkt sinds 2014 met adidas aan verschillende projecten. Het resultaat is een heleboel toffe releases, waaronder sneakers en kleding.

Wat Pharrell Williams ook uit brengt, er zit altijd een verhaal achter. Zo heeft hij in het verleden met adidas het veelzijdige karakter van de mensheid in zijn ontwerp gevierd en staat hij ook voor individualiteit, mensenrechten, milieu en andere waarden. Misschien wel de bekendste samenwerking zijn de verschillende modellen in de Pharrell Williams x adidas NMD HU collectie.

Pharrell Williams x adidas NMD HU
Pharrell Williams x adidas
Pharrell Williams Continental adidas

Kanye West x adidas

Natuurlijk mag Kanye West in een selectie van de beste Sneaker x Music samenwerkingen niet ontbreken. De meeste mensen kennen vandaag de dag de kunstenaar en zijn yeezy ontwerpen in samenwerking met adidas. En dat is precies wat Kanye wilde. In één van zijn eerdere interviews vermeldde Kanye dat er in het verleden weleens kinderen zijn beroofd, of zelfs gewond geraakt zijn voor een paar Air Jordan’s. Dat is waar Kanye’s motief vandaan kwam, en het Yeezy Silhouette zou voor iedereen beschikbaar moeten zijn, zonder barrières of problemen. Een van de eerste silhouetten van de samenwerking verscheen in 2015 met de Yeezy Boost 750.

Waarschijnlijk de beroemdste Yeezy, de Boost 350 V2 werd uitgebracht in 2016, Kanye en adidas bouwden een hype op rond hun Yeezy-modellen en zorgden ervoor dat inmiddels bijna iedereen wel het woord ‘Yeezy’ kent. – spread the love for sneakers is het motto hier.

Yeezy 350 V2
adidas Yeezy
Yeezy
adidas

Travis Scott x Nike

Nike x Travis Scott, dit is waarschijnlijk wel DE meest populaire samenwerking tussen een muzikant en de sneakerscene. In het verleden heeft Travis de beroemdste silhouetten van Nike zijn eigen makeover mogen geven. Of het nu gaat om Dunk Low, Air Force 1, diverse Jordan modellen of zelfs de Air Max 270 – alles wat Travis doet met de modellen van het merk, gaat letterlijk door het dak heen! Travis Scott is momenteel een van de beroemdste rappers ter wereld. Zijn innovatieve muziek, gekenmerkt door atmosferische beats en experimentele melodieën, inspireert tot ver buiten de hiphopscene.

Zijn sneakerontwerpen zijn altijd iets bijzonders en hebben de kenmerkende look met de upside down swoosh of de beroemde Cactus Jack look. De sneakers die onder zijn naam verschijnen zijn altijd supersnel uitverkocht, moeilijk te krijgen en hebben hoge doorverkoopprijzen. De laatste samenwerking van Travis Scott, Nike en Playstation is hier te zien.

Travis Scott x Nike Dunk
Travis Scott x Air Jordan
Air Force 1 Travis Scott
Nike

Beyoncé x adidas

Ook de vrouwelijke kant van de sneakerscene ontwikkelt zich steeds meer en zo heeft Beyoncé ook haar merk IVY PARK samengebracht met adidas. Het merk van de beroemde zangeres heeft zich sinds de oprichting ontwikkeld tot een sportkledingmerk en heeft in het verleden verschillende grote samenwerkingen gehad. Waaronder een aantal mooie, vrouwelijke sneakerontwerpen en -outfits.

Pas onlangs is de laatste collectie van de samenwerking op de markt gebracht. In onze sneaker collectie kun je deze schoenen kopen. Er zit ook meer achter de ontwerpen. Bepaalde waarden, de innerlijke schoonheid, kracht en energie staan hier op de voorgrond. De modieuze, functionele sneakers zijn net zo veelzijdig als de vrouwen van deze wereld.

Beyonce x adidas
Ivy Park x adidas
adidas x Beyonce
adidas

Public Enemy x PUMA

Public Enemy is een hiphopgroep die in de late jaren ’80 één van de meest invloedrijke bands in de Amerikaanse rapscene was. Ze behoren tot het legendarische label ‘Def Jam Recordings’, dat de hiphopscene heeft geholpen om voet aan de grond te krijgen in de mainstream. Samen met PUMA vierden ze dit jaar het 30-jarig bestaan van hun legendarische album ‘Fear of a Black Planet’ met twee sneakerontwerpen. Nog een mooi voorbeeld van hoe sneakers en muziek bij elkaar kunnen horen.

Public Enemy x PUMA
PUMA x Public Enemy
PUMA

Dat was slechts een klein inzicht in de fusie van sneakers en muziek. Naast de samenwerkingen van bekende kunstenaars en grote merken, bestaan de verbindingen ook andersom. Zo is er bijvoorbeeld een liedje van RUN DMC genaamd ‘My adidas’ dat een eerbetoon is aan het model van de Superstar. En ook de beroemde Air Force 1 heeft een eigen nummer.

Daarnaast hebben Vans en Size dit jaar verschillende sneakers ontworpen, die elk gewijd zijn aan een muziekgroep of liedje. De selectie van bands en muziekstijlen werd ook gekozen met het oog op sociale bewegingen en elke schoen draagt een boodschap met zich mee. In ons Sneaker Nieuws hebben we nog veel meer artikelen over het verband tussen de sneakercultuur en de muziekscene.

The Turnover