Skip to content
Editorial

MRBAILEY en adidas originals gaan samenwerking aan

2 juli 2022 13:15
MRBAILEY en adidas originals gaan samenwerking aan

MRBAILEY en adidas hebben in 2020 al samen gewerkt tijdens het sportmerk’s ‘Catalyst for Change’ programma. Hierbij stak de designer de iconische ‘Shell Toe’ in een nieuw jasje en ontwierp hij de futuristische ‘Ammonite Superstar’.

Twee jaar later kondigt het duo officieel een samenwerkingsverband aan. Tijdens deze samenwerking zal de innovatieve designer voornamelijk werken aan het opnieuw uitvinden van silhouetten uit de OZWORLD familie. Maar wie is MRBAILEY nou eigenlijk?

MR Bailey
Photo by @gnicholsonhart

Daniel Bailey, beter bekend als MRBAILEY, is een designer die werkt vanuit London. Terwijl hij product design studeerde in New York Bailey raakte hij steeds meer betrokken bij footwear design. Hoe meer hij leerde over deze ambacht, hoe meer hij onder de indruk was van de vaardigheid en kennis van designers uit de industrie. Bailey vond dat er een plek moest komen waar kids die in de sneaker industrie willen doorbreken, er meer over te weten kunnen leren. Voor deze kids richtte hij CONCEPTKICKS op.

CONCEPTKICKS

In 2013 startte MRBAILEY met CONCEPTKICKS. Dit is een onafhankelijk platform waar de laatste innovaties en ontwikkelingen uit de footwear industrie worden tentoongesteld. Op het platform vindt je alles wat te maken heeft met het ontwerpen van schoenen. Van sketches, renderingen en samples tot aan fantasy pieces en ontwerp tutorials. Alle talentvolle ontwerpers worden tentoongesteld, ongeacht merk of connectie.

Het platform begon als rauwe, creatieve plek waar de designer zijn inspiratiebronnen deelde. Al snel groeide het uit naar de place-to-be om meer te weten over sneakers. Op de creatieve footwear pagina kan je niet alleen mooie plaatjes kunt bekijken, maar je kunt hier ook discussies vinden over de laatste trends in de industrie.

Bailey stelt dat zelfs de grote merken nu ter inspiratie kijken naar CONCEPTKICKS bij het designen van nieuwe modellen. Dit vindt de ontwerper geen enkel probleem. Hij vindt namelijk dat een probleem van de footwear industrie is dat wanneer iemand iets tofs doet men het niet wilt delen, omdat ze jaloers zijn.

MRBAILEY SKETCH
Photo by @MRBAILEY

Hij wilt deze negatieve mindset omzetten naar iets positiefs. Baileys’ gedachtegang is dat wanneer iemand anders iets tof vindt dat doet je het juist moet delen. Hierdoor kan iedereen er van leren en wordt de industrie er alleen maar beter op.

Buiten de inspirerende sneaker content ontwerpt MRBAILEY ook zelf nog schoenen. Zo werkte de designer in 2020 nog samen met adidas aan de Superstar Ammonite.

MRBAILEY x adidas Superstar Ammonite

In 2020 gaf adidas Daniel Bailey de kans om de Superstar radicaal opnieuw uit te vinden. Dit deed hij destijds voor de sportmerk’s ‘Catalyst for Change’ programma. De belangrijkste inspiratiebron kwam van de bijnaam van het model, de shell toes.

superstar ammonite
Photo by MRBAILEY
Photo from Wikipedia

Met de rubberen neus als uitgangspunt begon het ontwerpproces. Hij verving de schelp op de neus voor een ander soort ander soort schelp, die van een ammoniet. Dit dier is een uitgestorven onderklasse van de inktvis.

De vlakke spiraalvormige schelpzool loopt vanuit de neus, onder de outsole door, naar de hak. Het bovenwerk heeft een basis van speciaal nylon met reflecterende 3M details. Verder zit op de Superstar nog een custom Trefoil logo.

MRBAILEY x adidas originals

Twee jaar na de Superstar Ammonite zijn MRBAILEY en adidas originals een samenwerkingsverband aangegaan. Doormiddel van design zal Daniel Bailey een brug bouwen tussen menselijke constructies en de natuurlijke wereld, voornamelijk geïnspireerd door waterorganismen.

Zijn hoofdtaak wordt het opnieuw uitvinden van de adidas Trefoil OZWORLD silhouetten. Hieronder vind je een short-film waarin Bailey praat over zijn design filosofie en nog veel meer.

In de toekomst kun je dus veel futuristische sneaker van het duo verander, waar de natuur en de mens verbonden wordt door design. Klik op de knop hieronder om naar de website van adidas te gaan en meer te lezen over deze unieke samenwerking.