Skip to content
Upcoming

Maak kennis met de New Balance 997

18 mei 2021 14:00
Maak kennis met de New Balance 997

New Balance heeft veel verschillende sneakerlijnen. De 99x line werd gemaakt als een lijn voor running shoes en bevatte unieke technologie. Maar door de jaren heen werden de sneakers uit deze lijn ook steeds vaker gespot op straat, onder casual outfits. De New Balance 997 was een belangrijke speler in deze verandering. Lees hier alles over het 997 model.

New Balance 997
Prototype 997

New Balance 997 | Oorsprong

Voor en tijdens de jaren ’80 werden sneakers alleen nog maar gezien als echte sportschoenen en werden dan ook veel gedragen tijdens bijvoorbeeld het hardlopen. Begin jaren ’90 werkte sneakerdesigner Steven Smith bij New Balance en werkte aan het 995 en 996 model. In 1991 ontwierp Smith de 997 en legde bij dit model de nadruk op de combinatie van technologie, comfort en stijl. Hij verwerkte zowel de ENCAP-technolgie en EVA-cushioning achterin de zool en de C-Cap aan de voorkant in de 997. Dit unieke design van de 997, zorgde voor een verandering in het gehele 99x-assortiment.

Wat bijzonder is aan de 997, is dat de sneakers handgemaakt werden in de Verenigde Staten. Veel Amerikanen waren hierdoor fan van de New Balance 997. Zelfs ex-president Bill Clinton droeg het model tijdens het joggen. Vandaag de dag is de schoen nog steeds handmade in USA.

Bill clinton new balance
Image via NSS Magazine

997 design

De New Balance 997 heeft een slank, dynamisch design. Het verhoogde hielkussen zorgt voor de unieke look van de 997. De OG-colorway bestond uit een grijze upper die suède overlays had. Een ander bijzonder materiaal, was het leer op de hielkraag. Dit leer had de look & feel van basketballeer. Verder werd de NB branding op meerdere delen van de schoen aangebracht, bijvoorbeeld op de tong, hak en zool.

New Balance 997
og new balance shoe box
Images via NSS Magazine

De 997 was ook de eerste sneaker van de 99x lijn die een apart vrouwen model kreeg. Het verschil tussen de 997 voor mannen en vrouwen was makkelijk te zien doordat de vrouwen variant een uniek ‘mini NB’ logo kreeg.

new balance wmns
1991: W997 Women

Bekijk hieronder een filmpje over de New Balance 997, door de ogen van asphaltgold.

997 variaties

De New Balance 997 sneaker is in de 21ste eeuw flink gestegen in populariteit. Het model heeft vele variaties gekregen, zoals bijvoorbeeld de aantrekkelijk geprijsde 997H. De 997H is opgebouwd uit synthetische materialen en wordt in Azië verwaardigd, in tegenstelling tot de handgemaakte Made in USA 997. De laatstgenoemde wordt voornamelijk gemaakt van hoogwaardige leersoorten. Er zijn dus verschillende segmenten binnen de 997 lijn. Een midden-segment en een hoog-segment.

De 997H kreeg overigens wel de GCEVA-technologie, die zorgde voor een moderne zool en lichtere pasvorm. De schoen heeft een bovenwerk van pleather en bevat details die zijn geïnspireerd op het model uit de jaren ’90. Zo zijn bijvoorbeeld de inzetstukken van suède, mesh en leer hierop geïnspireerd. Als je een goedkoper alternatief zoekt voor de 997, dan is de 997H de perfecte keuze!

997h shoes
women sneakers
Images by New Balance

New Balance 997H - Navy with Grey

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

New Balance 997H - Incense with Metallic Gold

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Ook de 997S variatie is erg populair geworden. Het meest opvallende aan deze variant, is dat de zool verder uitsteekt dan de upper bij de hak. Hierdoor ziet de sneaker er nog dynamischer en sportiever uit. Daarnaast zijn er meerdere collabs met andere merken geweest op dit New Balance model. Bijvoorbeeld de New Balance 997S x Shoe Palace Great White (links) en de New Balance 997S x Bodega No Bad Days (rechts).

Heb jij een paar comfortabele New Balance 997 in de kast liggen? Het model is sinds 1991 een een echte musthave en dit zal zeker nog voor lange tijd blijven. Bekijk ons overzicht, van alle verkrijgbare 997 colorways hier. Download tenslotte ook de Sneakerjagers App, zodat je altijd op de hoogte bent van het laatste sneakernieuws!