Skip to content
Upcoming

Maak kennis met de New Balance 550 🏀

23 mei 2021 14:00
Maak kennis met de New Balance 550 🏀

Als we je een aantal jaar geleden iets over de New Balance 550 hadden gevraagd, had je waarschijnlijk niet precies geweten hoe het model er uitzag. Deze underdog basketbalschoen van New Balance is een aantal jaar uit beeld geweest, maar heeft sinds 2020 een grote comeback gemaakt. Maak in dit blog kennis met de New Balance 550 en bekijk hoe deze sneaker van basketbalschoen naar streetwear sneaker is geklommen.

new balance original ad
Image via @teddysantis

New Balance 550

De New Balance 550 werd voor het eerst gereleased in 1989. De naam van het model was toen P550 en werd destijds uitgebracht als basketbalschoen. Het low top model bestond voornamelijk uit stevig leer. Toentertijd stond New Balance vooral bekend om de hardloopschoenen, de 550 werd daarom niet erg populair in de Verenigde Staten. Bijvoorbeeld de hardloop modellen zoals de 990 en de 1500 (1993) overschaduwden het basketbal model. Waarschijnlijk ook omdat de 550 geen vernieuwende technologie bevatte. Opvallend was dat het model wel aansloeg in Europa.

basketbal new balance
Image by Aimé Leon Dore

550 design

Het lage silhouet had een simplistisch design. Het bovenwerk bestond uit wit, glad, geperforeerd leer en bevatte een binnenvoering van mesh. Verder had de sneaker een rubberen zool in dezelfde witte kleur. Naast de witte basis bevatte de 550 vaak één of twee andere kleuren als contrast. Het tweekleurige karakter van de basketbalschoenen paste goed bij de jaren ’80 – ’90.

2020 – 2021

De New Balance 550 kreeg pas echt een populariteitsboost sinds het jaar 2020. In dit jaar begon de vintage sneaker trend op te leven. Het chuncky design van de 550, paste hier natuurlijk perfect bij.

New Balance 550
Image by Aimé Leon Dore

Aimé Leon Dore

De New Yorkse kledingwinkel Aimé Leon Dore is in 2014 opgericht in Queens, New York. Teddy Santis, de oprichter, heeft een grote liefde voor fashion én basketbal. ALD heeft al meerdere collabs gehad met New Balance, waaronder op het 550 model. Deze samenwerking heeft er onder andere voor gezorgd dat het model vandaag te dag zeer populair is.

In 2020 nam ALD het basketbal model voor het eerst onderhanden en bracht hiermee het model terug op de markt. Zoals je in de quote hieronder kunt lezen, was het de visie van Santis om de schoen weer populair te maken. Terugkijkend is dit zeker gelukt, in 2021 werkten de twee merken zelfs voor de tweede keer samen aan een nieuw 550 pack. Opvallend aan de collabs zijn de vergeelde witte kleur, wat zorgt voor een aantrekkelijke retro vibe.

Reintroducing the P550 Basketball Oxfords. They were originally released in 1989 and haven’t been touched since. The silhouette has been something of an enigma — almost impossible to find information on it. Took us a couple years and a lot of work to bring this shoe back. Everything about the 550’s and what they represented felt like this would be the perfect romance to activate SONNY and the ALD grassroots basketball program. Major hat tip to the whole NB team for giving us this runway and believing in the vision. 🌎❤️

Teddy Santis
aime leon dore
aime leon dore new balance
Images by Aimé Leon Dore

New Balance 550 x Size?

Nadat Aimé Leon Dore het 550 terugbracht in 2020 en de sneaker met open armen werd ontvangen, kreeg sneakerretailer Size? ook een collab op het model. De sneaker kreeg de kenmerkende fel oranje kleur van de retailer en werd exclusief verkocht via de Size? App. Ook op dit design werden de vergeelde witte delen teruggebracht.

New Balance 550
Image by Size?

Heden

Na de terugkomst van het 550 model in 2020, lijkt het model voorlopig niet uit de sneaker scene te verdwijnen. De resell-prijzen van de eerdere collabs schieten omhoog en meerdere colorways worden door New Balance gereleased.

New Balance 550
retro basketbal shoes
Images by New Balance

Wil je meer weten over de geschiedenis van andere New Balance modellen? Check dan onze blogs over New Balance. Vergeet ook niet de Sneakerjagers App te downloaden, zodat je altijd binnen handbereik bent van het laatste sneakernieuws. 🤳