Skip to content
Editorial

Homegrown: Hagel lanceert de SHROUD in een nieuwe colorway

21 februari 2023 20:15
Homegrown: Hagel lanceert de SHROUD in een nieuwe colorway

In onze nieuwe blogserie ‘Homegrown’ lichten we mode- en sneakermerken uit van eigen bodem. Studio Hagel is een van de populairste studio’s als het gaat om experimenteel footwear design en is opgericht in Amsterdam. Naast dat het een studio is, brengt het merk ‘Hagel’ sinds begin 2022 ook hun eigen sneakers uit. Eind januari was het tijd voor de release van de SHROUD in Black Sand bij Oallery en wij waren er bij.

Studio Hagel

Studio Hagel is in 2015 opgericht door Mathieu Hagelaars. Hagel heeft een hoge reputatie opgebouwd en staat wereldwijd bekend als de studio voor experimenteel footwear design. In hun portfolio zitten een hoop bekende merken. Zo heeft Studio Hagel samengewerkt met onder andere BOTTER, Valentino, Off-White, Moncler, Suicoke, Moon Boot en Takashi Murakami.

BOTTER x Studio Hagel
Afbeeldingen via @hagel
BOTTER x Studio Hagel

De designs voor BOTTER maakten in september 2022 hun debuut op de catwalk tijdens de SS23 show in Parijs. Het modemerk wilde met hun SS23 collectie, genaamd ‘The Plastic Sea’, water naar de runway brengen. Hagel heeft aan de iconische adidas Predator voetbalschoen een nieuwe zool van doorzichtig hars toegevoegd. Hierdoor lijkt het net alsof de schoen door stil water zweeft.

MAKERSMONDAY

Studio Hagel wordt gedreven door te experimenteren. Mathieu heeft hierom MAKERSMONDAY het leven in geroepen. Een concept waar Mathieu zichzelf op maandag dertig minuten de tijd geeft om te experimenteren met verschillende materialen, sneakers en kleuren. Met dit idee haalt Hagelaars een hoop uit zijn eigen creativiteit en inspireert hij anderen om ook te creëren.

Verschillende sneakermodellen hebben tijdens MAKERSMONDAY een makeover gekregen. Zo zijn onder andere de Air Max 95, Clarks Wallabee, adidas Superstar en Nike Blazer al aan de beurt geweest. Deze concepten zijn helaas niet te koop.

Het SHROUD silhouet

Hagel’s SHROUD silhouet is geïnspireerd op een car shroud, een hoes die je vaak om de auto doet tegen sneeuw, regen of kou. “Wij doen heel veel research naar elementen die helemaal niet met schoenen te maken hebben. Tijdens dit onderzoek kwamen we hele vette car shrouds tegen en hebben we hier inspiratie uit gehaald,” vertelt Hagelaars.

Het idee om een shroud aan een sneaker toe te voegen, gebeurde allemaal tijdens deze MAKERSMONDAY in 2017. Mathieu gaf de klassieke Nike Cortez een uniek uiterlijk door de inspiratie van een autohoes uit de jaren tachtig toe te passen op het veter-systeem. De kleinere hoes is gemaakt van een oude regenjas. Door middel van het koordje kan je de schoen strakker en losser maken.

Nike Cortez MAKERSMONDAY
Afbeelding via @hagel

Vanuit dit concept is de SHROUD, zoals we die nu kennen, doorontwikkeld. In februari 2022 lanceerde het schoenenmerk het silhouet voor het eerst in een oranje colorway. Het bovenwerk van deze sneaker is gemaakt van leer.

“Tijdens het design proces heb ik vooral geleerd dat development echt pittig is. We zijn erachter gekomen dat de constructie van de SHROUD heel erg moeilijk is. Samen met Ecco hebben we dit allemaal ontwikkeld, ook het leer is samen met Ecco ontwikkeld. We hebben eigenlijk op alles gepusht en dat kan gewoon niet anders dan met een goede fabrikant. Het product heeft nooit zo kunnen zijn zoals het nu is als we geen goede fabriek hadden,” vertelde Mathieu tijdens het release event.

Hagel SHROUD orange
Afbeeldingen door Gilleam Trapenberg
SHROUD orange

Eind juni 2022 kwam de SHROUD in een wit kleurenschema. Het bovenwerk van dit silhouet is helemaal in het wit met een aantal lichtgrijze accenten. Kort na deze release plaatste Hagel al een eerste sneak peek op Instagram van de allernieuwste colorway.

In januari was het dan zo ver, de release van de SHROUD in een ‘Black Sand’ kleurenschema. Het bovenwerk is net als de voorgaande colorways gemaakt van leer. Op dit paartje is de upper compleet in het zwart met witte accenten. Aan de zijkant van de schoen zit een Hagel label, ook van leer. De middenzool van het nieuwe kleurenschema is in het wit. Rondom de middenzool vormt de buitenzool in een licht beige kleur.

Hagel SHROUD Black Sand
Afbeelding via @hagel

Hagel SHROUD release bij Oallery

Op vrijdag 27 januari was de release van de SHROUD in de black sand colorway. ’s Avonds werd de release gevierd bij Oallery op de Nieuwe Spiegelstraat in Amsterdam. Het event stond in het teken van de release van de nieuwe SHROUD colorway en van één van Mathieu’s fascinaties: de gabber subcultuur.

HAGEL bij Oallery
Event beelden via Sneakerjagers
Oallery

“De gabber subcultuur is één van mijn fascinaties. Toen ik jong was vond ik gabber echt vet. Ik ben zelf nog nooit op zo’n hardcore feest geweest, maar mijn broer had veel van die flyers en die waren echt de shit. Op de kermis, bij de boksbal, had je vaak ook enge stoere gasten en dat waren dan gabbers. Qua subculturen vind ik dit één van de vetste subculturen die Nederland kent.”

Mathieu Hagelaars

Deze fascinatie wist Mathieu te uiten met het release event. In de Oallery store stonden drie grote grijpmachines alsof we op de kermis stonden. Naast knuffels kon je een hoop verschillende items uit de grijpmachines halen, met als hoofdprijs de SHROUD. In de bolletjes zaten sleutelhangers, stickers en kortingscodes. Elke machine had een andere colorway van de SHROUD.

Grijpmachine
Hagel SHROUD

De Hagel SHROUD in ‘Black Sand’ is verkrijgbaar bij Oallery, maar ook via de website van Hagel zelf.