Skip to content
Editorial

Hoe Hi-Tec in korte tijd uitgroeide tot populair sneakermerk

17 december 2023 14:19
Hoe Hi-Tec in korte tijd uitgroeide tot populair sneakermerk

Het Britse sneakermerk Hi-Tec is deze dagen razend populair. Het merk staat bekend om zijn moderne en sportieve designs, elk ondersteund door een stevige buitenzool. Het Britse merk werd in 1974 opgericht door een Nederlander. Lees hier meer over de geschiedenis van het merk en bekijk de populairste silhouetten.

Geschiedenis Hi-Tec

In 1974 kwam de Nederlandse Frank van Wezel met het idee voor een nieuwe sneaker. De zakenman ontwierp zijn eerste squash schoen, een lichtgewicht silhouet met moderne aanpassingen. Kort na zijn eerste ontwerp, kwam de zakenman met de Sierra boot, de eerste ‘lightweight’ outdoor boot. Na het succes van de Sierra boot ging het hard met het merk met in 1981 de release van de hardloopschoen Silver Shadow.

Hi-Tec history
Beeld Hi-Tec

Frank’s liefde voor sport is iets wat duidelijk terugkomt in de collectie van Hi-Tec. In de jaren 90 bevindt het merk zich op het hiking-terrein. Het Altitude IV silhouet is binnen mum van tijd razend populair. De schoen was ook de favoriet van bergbeklimmer Adrian Crane, die in 101 dagen de hoogste pieken van alle 50 de Amerikaanse staten beklom.

Hi-Tec Sierra
De Hi-Tec Sierra boot

Ook in sporten als tennis, voetbal en hardlopen vindt het merk zijn doel. De innovatieve en lichtgewicht designs gingen in korte tijd de hele wereld over en waren te zien bij diverse kampioenschappen en spelen. Zelfs Nelson Mandela was te zien in de sneakers van het merk.

Het merk is opgericht in Engeland, maar heeft nog altijd zijn roots in Nederland. Sinds 2011 staat het hoofdkantoor in Nederland en werd het stokje van Frank overgedragen aan zijn zoon, Ed van Wezel.

Prestaties in de sportwereld

De modellen van Hi-Tec zijn dus erg geliefd in de sportwereld. Sinds de oprichting in 1974 zijn er enkele prestaties geweest op sportniveau die veel betekend hebben voor het merk. Van het ontwerpen van de lichtste hiking boot tot aan het recente HTS Shadow model – dit zijn enkele hoogtepunten uit de geschiedenis van het Britse merk.

  • 1974 – De eerste Hi-Tec sneaker verschijnt op de markt, een model speciaal voor de sport squash.
  • 1978 – Hi-Tec komt met de Sierra boot, de lichtste outdoor schoen die destijds was ontworpen.
  • 1981 – De Silver Shadow is de meest gedragen sneaker tijdens de Londense Marathon (23%).
Hi-Tec
  • 1992 – Hi-Tec vestigt zich in de voetbalwereld. In het eerste seizoen van de Engelse Premiership voetbalcompetitie was de Kings Cup de best verkopende voetbalschoenen.
  • 1995 – De Hi-Tec tennisschoenen worden erkend als de officiële schoenen van de Wimbledon Tennis Championship.
  • 2007 – Golfer Padraig Harrington wint 3 belangrijke kampioenschappen met de technologisch geavanceerde CDT golfschoen van Hi-Tec.
Hi-Tec
De Hi-Tec HTS74-lijn
  • 2013 – Hi-Tec wint Footwear Product van het jaar bij de Great Outdoors Awards met de introductie van de ‘Zuuk’, een lightweight multisport schoen.
  • 2015 – De door Hi-Tec gesponsorde atleet en drievoudig wereldkampioen squash Nick Matthews is officieel onderscheiden met zijn Order of the British Empire (OBE) door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Anne.
  • 2017 – Het merk lanceert de premium HTS74-lijn.

Populaire silhouetten

Ondanks dat de Hi-Tec sneakers erg populair zijn in de sportwereld, zijn de modellen deze dagen ook erg populair als lifestyle sneakers. Met name de HTS Shadow is met zijn chunky silhouet een erg geliefde sneaker bij velen. Bekijk hieronder enkele colorways van het model.

Mocht je meer van dit soort items willen lezen, bekijk dan onze nieuwspagina. Bekijk de diverse colorways van de sneakers in de Sneakerjagers releasekalender.