Skip to content
Editorial

Het vertellen van verhalen staat centraal bij kledinglabel Stitching Stories

3 november 2023 10:00
Het vertellen van verhalen staat centraal bij kledinglabel Stitching Stories

De kleurrijke ontwerpen van Stichting Stories zijn te herkennen uit duizenden. Carmen Luijt en Guillermo Ware, oprichters Stitching Stories, focussen zich met het label op het ontwerpen van kleding die verhalen vertellen. Met oog op duurzaamheid en inclusiviteit zijn de collecties van Stitching Stories one-of-a-kind, niet alleen in looks, maar ook in de boodschap die het label wil overbrengen. Carmen en Guillermo vertellen het verhaal achter het label en hoe juist dat, het vertellen van verhalen, centraal staat.

Stitching Stories

Een label dat zich inzet voor diversiteit, inclusiviteit en duurzaamheid. Na het afronden van de opleiding Mode Maatkleding en de kunstacademie in Rotterdam, startte Carmen met het opzetten van een label dat naast mode ook maatschappelijke onderwerpen moest omarmen. Samen met Guillermo, naast co-founder Stitching Stories ook docent, startte het duo in mei 2021 met Stitching Stories.

Het idee gaat echter verder terug, legt Carmen uit: “Ruim twee jaar geleden zijn we begonnen met het realiseren van Stitching Stories, een concept dat al langer in de pijpleiding zat. Tijdens Sneakerness Rotterdam in 2021 droegen Guillermo en ik een van onze eigen designs en kregen hier erg positieve feedback op.”

Deze feedback was zodanig positief dat Sneakerness hen benaderde met de vraag of ze met hun collectie op het volgende evenement wilden staan. Zo gezegd, zo gedaan. In mei 2022 stond Stitching Stories op Sneakerness Amsterdam. “Dit hebben we een beetje als ons concrete startpunt voor de buitenwereld gezien”, aldus Carmen.

Het vertellen van een verhaal

Stitching Stories is volgens het duo meer dan slechts een kledingmerk. “Wat Stitching Stories onderscheidt van andere labels, is dat elk kledingitem een eigen verhaal vertelt”, legt Carmen uit. “Alles wat we doen, willen we zo impactvol doen. Maatschappelijke onderwerpen als duurzaamheid en inclusiviteit staan dan ook hoog in het vaandel bij ons. ”

Foto’s Sneakerjagers

Stitching Stories werkt onder andere samen met het Utrechts atelier Huis van Vrede. In dit atelier komen mensen samen, die gevlucht zijn uit hun thuisland en als vluchteling erkend worden. Ook biedt het duo workshops aan op scholen en wil op deze manier teruggeven aan de maatschappij. Daarnaast wordt er voor elke collectie duurzame en tweedehands materialen gebruikt.

“Guillermo en ik komen beiden uit gezinnen waarin maatschappelijke onderwerpen erg belangrijk zijn”, legt Carmen uit. “Het is voor ons dan ook vanzelfsprekend dat we met de kleding die we ontwerpen ook weer teruggeven aan de mens en wereld.”

Guillermo vult aan: “Daarnaast willen we met Stitching Stories terug naar zoals het vroeger was, toen kleding maken nog een ambacht was. Alle materialen voor de collecties worden zorgvuldig uitgezocht en de kledingstukken worden met de hand gemaakt. Elk item is uniek, dit geeft het ook zijn waarde.”

Werkwijze

De manier waarop het duo te werk gaat, verschilt dan ook erg van andere kledingmerken. Omdat de kledingstukken van Stitching Stories voornamelijk bestaan uit tweedehands of restmaterialen, kan het soms nog even zoeken zijn naar stoffen die gebruikt kunnen worden in een nieuwe collectie. “Elke collectie begint met het ontwerpproces”, vertelt Carmen. “Gedurende dit proces gaan we ook op zoek naar bruikbare stoffen. Omdat we afhankelijk zijn van de materialen die we vinden, kunnen we onze designs nog niet al te concreet hebben.”

Zodra de materialen en de designs er staan, worden de ontwerpen naar het atelier in Utrecht gestuurd, om ze hier verder uit te laten werken. “Wat het gebruik van deze duurzame materialen zo bijzonder maakt, is dat elke stof uniek is”, vult Guillermo aan. “Met onze collecties tonen we dat je daadwerkelijk goede en chique designs neer kan zetten met tweedehands stoffen en restmateriaal.”

Daarnaast is geen enkel item precies hetzelfde, in tegenstelling tot kleding die in massa gemaakt wordt. “We gebruiken wel eens een ontwerp opnieuw, maar gebruiken hier dan bijvoorbeeld weer een andere stof voor”, legt Carmen uit. “We willen niet dat Stitching Stories een massaproduct wordt. Het zou supergaaf zijn als iedereen ooit in iets van Stitching Stories loopt, maar dat je ook dan ziet dat elk kledingstuk van elkaar verschilt. Zo behoudt het zijn uniqueness.

Sneaker-inspired designs

Naast de huidige Stitching Stories collectie, bestaande uit geüpcyclede jerseys, jacks en broeken, komt Stitching Stories elke Sneakerness editie met een speciaal ontworpen collectie. “Voor de collecties voor Sneakerness pakken we het iets anders aan”, vertelt Guillermo. “Voor elke collectie kiezen we een sneaker die ons inspireert en vormen hier een uitgebreide collectie omheen”, vertelt Guillermo.

De liefde voor sneakers en de cultuur eromheen, gaat bij Guillermo al jaren terug. “Ik ben zelf al redelijk lang geïnteresseerd in sneakers”, vertelt hij. “Sinds de eerste Sneakerness kom ik geregeld op het event. Het was altijd al een droom om ooit zelf op het event te staan, het is erg bijzonder dat dit nu ook werkelijkheid is geworden.” De passie voor sneakers vertaalt zich ook in de Stitching Stories collecties.

Carmen: “Ik was zelf nooit echt thuis in de sneakerwereld. Ik had al wel een paar sneakers, maar ben eigenlijk via Guillermo geïntroduceerd aan die hele wereld. Wat de sneakerwereld zo bijzonder maakt, is dat het een geheel eigen cultuur heeft, dit zie je ook op Sneakerness.”

In elke Sneakerness collectie staat een specifiek design centraal, het liefste een sneaker die Guillermo persoonlijk in zijn collectie heeft. “Dat maakt het toch specialer, snap je”, vertelt hij lachend. Daarnaast moet de sneaker een bijzonder verhaal hebben. In de collectie van 2022 werd het Nike Air Max 1 ‘Atmos’ pack als inspiratiebron gebruikt, een klassieke colorway uit 2007, een geliefd paar bij OG sneakerliefhebbers.

“Met deze sneaker hebben we het verhaal van Japan verteld, met de focus op de turquoise kleur”, vertelt Guillermo. “Japan is erg van de praktische designs, dus de collectie die om de sneaker heen ontworpen was, moest dit ook omarmen. Ook de combinatie van de olifantenprint op de mudguard en de turquoise Swoosh is niet zonder reden gedaan en vertelt een eigen verhaal over de colorway, ook dit hebben we teruggebracht in de collectie.”

Sneakerness Londen 2023

Sinds de eerste editie op Sneakerness is het hard gegaan met het label. Afgelopen maand stond het duo voor het eerst op Sneakerness Londen, wat een geheel ander publiek had dan de evenementen in Nederland. “We kregen hier zulke positieve feedback, niet alleen tijdens het event, maar ook op straat”, vertelt Guillermo. “Deze positiviteit geeft je een boost.”

Voor de getoonde collectie werd de Air Jordan 1 High ‘Shattered Backboard’ als inspiratiebron gebruikt. “Naast de opvallende oranje kleur van de sneaker, vertelt ook deze colorway weer een uniek verhaal.” Guillermo hint hier naar de vriendschappelijke basketbalwedstrijd van Michael Jordan in Italië in 1985. Tijdens deze wedstrijd dunkte Jordan de bal zodanig hard door het net dat het backboard in duizenden stukjes verbrijzelde. “We hebben gekeken naar welke elementen we konden gebruiken uit dit verhaal om zo een geheel geïnspireerde collectie neer te zetten”, aldus Guillermo.

De collectie kwam met een tracksuit die de lijnen van een basketbal in het design verwerkt hadden. Carmen droeg een korset, gemaakt van basketballen, en Guillermo was te zien in een basketbal-gilet. “Deze outfits riepen wel reacties op”, vertelt Carmen. “Maar het waren de tracksuits die we op dag twee droegen, die nog meer in de smaak vielen. Ook hier zie je dat de sneakercultuur open staat voor nieuwe merken en initiatieven, zoals Stitching Stories. Er is een nieuwe golf.”

Toekomst

Carmen en Guillermo kijken met een positieve blik naar de toekomst en hebben grootse plannen. Het atelier in Haarlem staat nog vol met ongebruikte materialen en designs die in de toekomst gerealiseerd zullen worden. “Er komen volgend jaar twee grote projecten aan waar ik nu nog niet te veel over kan zeggen”, vertelt Carmen. “Daarnaast staan we ook dit jaar weer op Sneakerness met onze opkomende collectie.”

Ook is het leggen van contacten, iets waar Sneakerness een belangrijke rol in speelt, een belangrijk punt voor Stitching Stories. “Momenteel zijn we bezig met het uitbreiden van het team”, vertelt Guillermo. “Daarnaast zijn we actief in veel verschillende projecten. Dit is voor ons erg belangrijk.” Welke sneaker als inspiratiebron dient in de volgende collectie, weet het duo nog niet. “Als het maar een sneaker is die ons inspireert”, aldus Guillermo. “En een verhaal vertelt”, vult Carmen aan.

Mocht je geïnteresseerd zijn in de designs van Stitching Stories, neem dan snel een kijkje op hun Instagram @stitchingstories__, of kom langs bij hun stand op 5 november 2023 tijdens Sneakerness in Rotterdam.