Skip to content
Upcoming

Het verhaal achter Parbleu en de ontwikkeling van de RF1 Runner

21 maart 2017 09:20
Het verhaal achter Parbleu en de ontwikkeling van de RF1 Runner

Sneakerjagers was bij de launch was het nieuwe luxurysneakers merk Parbleu Footwear te Amsterdam. Uiteraard wilden wij graag meer weten over het merk en met name het verhaal erachter van Christiaan Berg, bedenker/ ontwerper/ eigenaar van het nieuwe luxurymerk Parbleu Footwear:

Bij de ontwikkeling van de eerste Parbleu collectie heb ik (Christiaan Berg) deze vraag wel honderd keer gehoord; ‘Ontwerp je zelf de sneakers? Het antwoord is daarop is niet met een helder ja of nee te beantwoorden. Waarom niet, vraag je je dan terecht af, hoe zit het dan wel? Het ontwerpen van een nieuwe sneaker bestaat uit meerdere fases. Je raakt geïnspireerd door iets: Een specifieke kleur, een auto, kunst of muziek, het kan van alles zijn.

Bij de RF1 Runner heb ik me sterk laten inspireren door de eerste ‘running shoes’ die werden ontwikkeld door de grote Duitse en Amerikaanse sportmerken in de jaren ’70 en ’80. Waarom is deze periode van uit design oogpunt perspectief dan zo interessant? Hedendaagse sports- en streetwear merken kennen een hele sterke trend naar het gebruik van uiterst technische materialen en spectaculaire futuristische lijnen. Hoewel ik persoonlijk een groot liefhebber ben van vernieuwing in sneakerdesign wilde ik voor mijn eigen merk het lijnenspel eenvoudig houden. Vroeger had een ‘running shoe’ ook minder techniek en daardoor ook minder uiterlijke toevoegingen.

Juist dit minimalistische sprak mij erg aan en dit heb ik als uitgangspunt gepakt bij het ontwerp: Simpele lijnen, basic kleuren. Een runner die iedereen kan gebruiken als fundament in zijn collectie om meerdere looks mee te creëren. Draag je ze met een jasje en cleane denim en bijvoorbeeld een all white shirt dan kun je de schoen prima aan naar een zakelijke afspraak. Draag je ze met een eenvoudige crewneck of knitwear met afgewassen denim dan creëer je een meer Scandinavische cleanere look. Daarom heb ik bij de keuzes van de kleuren ook gekozen voor basis kleuren die makkelijk te combineren zijn bij zowel een casual als smart outfit.

Het uitgangspunt van Parbleu Footwear is dan ook uiterst kwalitatieve, luxe, fundamentals te bieden die makkelijk draagbaar zijn. Natuurlijk wil je ook dat je een ‘scherp randje’ kunt toevoegen aan een design, iets waar je zelf lekker op gaat, maar waarvan het de vraag is of de consument het pikt. Bij de keuze voor de zool heb ik gekozen voor een zool met een redelijk onderscheidend noppen profiel. Dit profiel kun je ook erg goed zien op onze productshots. Hoewel ze er op de foto heel aanwezig uit zien, is daar eenmaal aan de voet niets van te zien. De noppen verdwijnen als het ware onder de schoen. Voor de zoolkleur heb ik gekozen voor ‘gum’ om het retro gevoel nog wat uit te vergroten. Esthetisch gaat deze kleur ook erg lekker samen met de tan ‘hiel counter en volledige leren binnen voering.

Al onze sneakers zijn sowieso van voor naar achter met leer gevoerd. In het begin moeten mensen soms wennen omdat je een leren voering de tijd moet geven om aan jou (voeten) te wennen en vice versa. Ik merk dat sommige ‘early birds’ zoals we onze eerste testgroep noemen, echt moesten wennen aan echt leer aan de voeten. De meest waren gewend aan de zachte vaak synthetische voeringen van sportmerken, Maar na 1 of twee dagen zitten ze heerlijk en is iedereen verbaasd over het luxe- en comfortabele gevoel dat een leren binnenvoering geeft.

En hoe zit het nou met die ekster? Een ekster is gewoon een zeer elegante maar brutale vogel die volgens de overlevering erg houdt van glimmende dingen. Niets is echter minder waar, een Ekster is echter heel erg nieuwsgierig naar het onbekende en het nieuwe. Dat is de perfecte metafoor voor een nieuw merk die klanten wil uitdagen iets nieuws te proberen en te ervaren hoe luxe sneakers voelen. Want wie slim is draagt Parbleu!

Ben jij nieuwsgierig geworden? Klik hier ▶︎▶︎ om de gehele Parbleu Footwear collectie te bekijken

Voor jouw dagelijkse sneakerdosis volg je ons via Facebook en Instagram.