Skip to content
Brand

Het verhaal achter het Franse sustainable merk VEJA

5 november 2022 10:00
Het verhaal achter het Franse sustainable merk VEJA

Wanneer je onderweg bent zie je veel mensen sneakers dragen met een grote ‘V‘ op het middenpaneel. Een opvallend design, waar niet veel de afkomst van weten. Misschien ken je het merk VEJA? Zoals je misschien wel gezien hebt ontwerpt dit Franse merk unieke silhouetten. Maar wist je ook dat deze sneakers volledig sustainable zijn? Het merk is zelfs zo groot geworden dat deze is uitgegroeid tot één van de grootste succesverhalen op het gebied van duurzame mode. Lees hier meer over VEJA!

The VEJA Story

Het verhaal van VEJA gaat terug tot het begin van de jaren negentig. Het Franse merk werd opgericht in 2004 door Sébastien Kopp en François-Ghislain Morillion, die in 2005 hun eerste sneaker releasde. Voordat deze sneaker een release kreeg, reisde de oprichters van VEJA de wereld rond om onderweg verschillende kleding- en levensmiddelen fabrieken in Zuid-Amerika, Azië en Australië van dichtbij te bekijken.

Veja
VEJA oprichters Sébastien Kopp en François-Ghislain Morillion | Foto van VEJA

Tijdens hun reis waren ze geïnteresseerd in de manier waarop deze producten werden gemaakt. Kopp en Morillion vonden dat dit beter kon en moest. Daarom werd VEJA opgericht. Sébastien wilde sneakers maken van de meest ecologische materialen en met behulp van ethische leveranciers. Hij zei dat het idee achter het merk was om ‘de creatie van een populair product opnieuw te bekijken’. Bekijk de video hieronder om de reis in detail te bekijken!

Het bedrijf geeft geen geld uit aan marketing en advertenties, hierdoor kan er vijf keer meer worden besteed aan de werkomstandigheden van de arbeiders, de productie en het materiaalgebruik van de sneakers, zonder daarvoor een hogere verkoopprijs te vragen. Wat perfect aansluit op de visie van het merk.

Eco-Friendly

In deze wereld wordt het steeds belangrijker om aandacht te besteden aan biologisch, ecologisch, veganistisch en duurzaam produceren. Alleen samen kun je de planeet beschermen, met de aanschaf van een Veja sneaker heb je de eerste stap in de goede richting gezet. Het merk betaalt grondstofprijzen die boven het gemiddelde liggen en probeert zoveel mogelijk biologisch katoen, fair trade rubber, plantaardig gelooid leer en gerecyclede materialen te gebruiken.

Het gehele proces | Video van VEJA

Het belangrijkste in dit proces is dat deze grondig en eerlijk verlopen. Om uiteindelijk een mooi en duurzaam eindproduct op de markt te zetten.

Upcycling

Een belangrijk kenmerk is upcycling. Dit houdt in dat het bedrijf van afval nieuwe producten maakt, hieronder vallen: plastic flessen, katoen gerecycleerd uit snijafval van de textielindustrie en gerecycleerd polyester. De gerecycleerde materialen geven huishoudelijk afval een tweede leven. VEJA laat zien dat het mogelijk is om op een verantwoorde manier te produceren.

Veja
Plastic flessen | Foto van VEJA

Populaire silhouetten

Hieronder volgen een aantal populaire VEJA colorways die op dit moment on trend zijn! Je kunt deze modellen shoppen bij verschillende retailers, klik op de button om alle verkooppunten te bekijken!

V-10

De eerste is de V-10, met een minimalistisch design die stijlvol op straat gedragen kan worden. Het silhouet is te koop in verschillende colorways en materialen. Deze kleurstelling is volledig wit. Daarnaast is het paartje in goede omstandigheden geproduceerd in Brazilië. Het bovenwerk is van plantaardig gelooid leer en de voering van biologisch afbreekbaar katoen.

Veja V-10 Open White

VX021270B · Prijs vanaf €140,-

Naar alle aanbieders

V-15

Als tweede hebben we de V-15, die net even iets hoger is dan het vorige model. Deze colorway valt erg op door het zwarte patroon op het bovenwerk. Voor de kleuren zijn conventionele kleurstoffen gebruikt.

Marni x Veja V-15 Leather 'Full Black'

VQ0203067 · Prijs vanaf €202,-

Naar alle aanbieders

Campo

Als laatste hebben we de Campo, net als het eerste paartje heeft ook deze een minimalistisch design. Het is een clean sneaker door de crème kleur die op gehele sneaker te zien is.

Mansur Gavriel x VEJA Campo 'Crema'

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Hopelijk heb je een beter beeld kunnen krijgen van het merk en weet je nu het verhaal achter de ‘V’. Voor alle silhouetten kun je een blik werpen op onze website via de button hieronder! Benieuwd naar meer duurzame sneakers en blogs? Bekijk dan de Sneakerjagers sustainable sneakerzoekmachine.