Skip to content
Editorial

Het verhaal achter AMBUSH oprichtster Yoon Ahn

8 maart 2023 20:33
Het verhaal achter AMBUSH oprichtster Yoon Ahn

Het merk AMBUSH is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de sneaker scene. Het merk is opgericht door Yoon Ahn, een vrouwelijke designer uit Tokio. Haar strakke designs en modern uitziende ontwerpen, heeft ze haar naam gevestigd binnen en buiten de sneaker scene en is ze voorlopig nog niet uitgespeeld.

Yoon Ahn

Yoon Ahn Ambush
Beeld Hiroshi Manaka

Yoon Ahn, geboren in Zuid-Korea, opgegroeid in Boston en later verhuisd naar Tokio, heeft een breed cv. Op jonge leeftijd vertrok ze naar Tokio om hier haar eigen merk op te richten. Zonder de taal te kennen, vertrok ze naar de wereldstad en vond ze haar eigen manier in het combineren van streetwear en high-end fashion.

Voor de geboorte van haar eigen merk AMBUSH, werkte Yoon Ahn als sieradenontwerpster. Met opvallende en op hiphop-geïnspireerde sieraden werd haar naam al snel een begrip en viel haar werk op bij artiesten als Pharrell Williams en Kanye West. Na haar intrede in de hiphop scene met haar sieraden ging het hard en in 2008 richtte ze, samen met de Japanse rapper Verbal, AMBUSH op.

AMBUSH Yoon Ahn
Beeld Yoon Ahn

Onder de naam AMBUSH bracht Ahn unieke, high-end sieraden uit. De sieraden hebben een 90s vibe en combineerden de hiphopcultuur met Japans minimalisme. De vraag naar haar sieraden nam toe en ook bij grote merken werd het werk van Ahn opgemerkt. Na haar Paris Fashion Week debuut in 2015 en een LVMH nominatie in 2017, werd Ahn in 2018 aangewezen als Jewelry director bij Dior Men door Kim Jones.

AMBUSH

Sinds de oprichting in 2008 is het hard gegaan met AMBUSH. Naast sieraden focust Ahn zich tegenwoordig ook op kleding en komt het merk met unieke, moderne designs. Met name de POW® motief, dat verscheen op ringen en kettingen, ging hard en is kenmerkend voor het merk. Rapper Kanye West, tegenwoordig Ye, en ASAP Rocky waren onder andere te zien met dit sieraad.

In 2016 werd de eerste flagship store van AMBUSH geopend in Tokio. De winkel omarmt het ethos van het merk in een creatieve omgeving onder een dak met de ontwerpstudio. Sinds de opening van de eerste winkel in Tokio heeft AMBUSH tegenwoordig verschillende pop-up stores over de hele wereld.

AMBUSH Tokio
Beeld Kozo Takayama

Het merk AMBUSH combineert streetwear met high-end fashion. Ahn is thuis in verschillende culturen en heeft in verschillende landen in en rondom Azië gewoond en gewerkt. Met Tokio als haar homebase heeft ze met verschillende vooroordelen buiten de wereldstad te maken gehad.

In een interview met Jing Daily (2022) uit ze haar ervaring over het werken op diverse plekken en vertelt ze over de werkethiek in landen als China en Japan. Als designer uit Azië ervaart ze dat men buiten het continent de landen China en Japan vooral zien als plekken die consumeren, in plaats van creëren.

“We create beauty, but it’s still business in the end”, vertelt Ahn. “It’s important for designers like me to find joy in this endless cycle of things to churn out, and have an understanding of where the world is growing and going as a social place” (Jing Daily, 2022).

It’s a men’s world

Het grote succes van AMBUSH komt niet zomaar uit de lucht vallen. De Zuid-Koreaanse ontwerpster heeft in haar leven op veel verschillende plekken gewoond en dit maakte het soms lastig voor Ahn om zich gemakkelijk aan te passen. Daarnaast merkt de designer dat vrouwen nog altijd te maken hebben met bepaalde vooroordelen, vertelt ze in een interview met Ssense (2018);

“Sometimes, when people don’t know you, they judge you by what you post, and how you seem to appear. That’s why you also need to understand that surface is surface”, vertelt Ahn. “I might look a certain way on social media. I’m a girl, at the end of the day, and I like to have long weaves and wear lipstick, but I make sure I work my ass off, and my results are there.”

Volgens de ontwerpster is haar omgeving een grote factor geweest voor haar werkmentaliteit. Hier spelen haar Zuid-Koreaanse roots een grote rol en is Ahn opgegroeid met de les om te werken voor haar geld. Na het afronden van haar opleiding aan de Boston University kwam ze terecht bij NIGO® en ontwierp ze de dames collectie voor Billionaires Boys Club, een kleine tak van het bedrijf zonder veel vrijheden.

In 2010 werkte ze voor BAPE en ook hier merkte de designer dat er niet veel ruimte was voor vrouwelijke input. Toen haar idee voor een BAPE bikini werd afgewezen omdat dit ’te sexy’ zou zijn, nam ze het heft in eigen handen en lanceerde ze haar eerste AMBUSH collectie in 2015. De rest is geschiedenis.

Toekomst AMBUSH

AMBUSH is in de laatste jaren uitgegroeid tot een grote naam binnen de streetwear en sneaker cultuur. Het merk heeft in de afgelopen jaren samengewerkt met Nike, Reese’s Puffs, Levi’s en Beats. Eind 2022 kwam Ahn met de AMBUSH x Nike Air Force 1 Low SP en op 9 maart 2023 ontvangt de samenwerking twee nieuwe colorways; ‘Phantom’ en ‘Black’.

Yoon Ahn AMBUSH x Nike
Beeld Aidan Zamiri

Naast de focus op streetwear en sneakers blijft het merk dicht bij zijn roots. De sieradenlijn van AMBUSH blijft zich uitbreiden met de focus op streetwear-inspired pieces. Voorlopig is Yoon Ahn nog niet klaar met AMBUSH en kunnen we in de toekomst nog veel van haar verwachten. Zo toonde de ontwerpster tijdens de Paris Fashion Week in februari 2023 haar opkomende collectie, geïnspireerd op de grunge stijl uit de jaren 90.

Houd onze nieuwspagina in de gaten voor de laatste updates rondom AMBUSH en andere WMNS initiatieven. Vergeet ook niet de release van de AMBUSH x Nike Air Force 1 ‘Phantom’ en ‘Black’ op 9 maart 2023.