Skip to content
Brand

Het ontstaan van sneaker merk Mizuno 🇯🇵

30 juni 2021 11:00
Het ontstaan van sneaker merk Mizuno 🇯🇵

Mizuno is één van de oudste sportmerken. Ze bestaan al langer dan honderd jaar, maar begonnen niet met het verkopen van sportschoenen tot de tweede helft van de vorige eeuw.

De geschiedenis van Mizuno

Mizuno Corporation is opgericht in 1906 in Osaka door Rihachi Mizuno en zijn jongere broertje Rizo. De winkel verkocht westerse producten waaronder honkbal spullen. Een jaar later werd het een echt sportmerk. Mizuno begon order-made sportkleding te verkopen.

In 1910 verhuisden de twee broers de winkel naar Umeda-Shinmichi. Dit is een commerciële wijk in Osaka met veel winkels. De winkel kreeg hier de naam ‘Mizuno Shop’. In 1913 begon het merk zelf honkballen en honkbal handschoenen te ontwerpen en produceren.

Mizuno ontworp ‘Star Line’ in 1933. Dit waren de eerste golf clubs gemaakt in Japan. Twee jaar later werd Mizuno’s golf showroom de grootste van de hele wereld.

De gebroeders Mizuno hielden zich niet alleen bezig met sportkleding, maar ook met zweefvliegtuigen. Ze begonnen met het maken van zo’n vliegtuig rond 1936. Dat het merk zich verdiepten in deze technologie kwam goed van pas toen Japan tijdens de tweede wereldoorlog aan hen vroeg om militaire munitie te maken.

Mizuno Shop
Image by Athletics Weekly

In het begin van 1960 kwamen er meer kansen vrij voor het Japanse sportmerk. De Olympische Spelen kwamen in 1964 naar Tokyo en Mizuno mocht dit sponsoren. Hetzelfde gold voor de Olympische Winterspelen in Sapporo in 1972.

Schoentechnologie

In de zomer van ’72 kwam het merk met de ‘M-Line’. Dit waren hardloopschoenen met spikes. Het werd nog geen succes. Merken als Nike hadden innovatievere hardloopschoenen waardoor Mizuno toch moest gaan uitbreiden.

De Japanse economie was niet zo snel als die van de Verenigde Staten. Hierdoor besloot het sportmerk om een afdeling te openen in de VS. Twee Amerikaanse mannen gingen voor Mizuno werken. Beiden hadden een achtergrond in de sportcultuur. Het duurde amper een jaar en het merk werd een begrip in de Amerikaanse golfwereld.

Runbird
Image by Athletics Weekly

Het logo van het sportmerk dat we nu kennen heet ‘Runbird’. Voordat dit logo er was kregen de schoenen een grote ‘M’ op de zijkant. In ’82 werd dit logo ontworpen en een jaar later kwam de Runbird collectie. Deze Mizuno schoenen kregen een mesh bovenwerk met een EVA-schuim middenzool en een rubberen buitenzool.

In 1987 werd Masato Mizuno het hoofd van het merk. Dit was de kleinzoon van Rihachi. Hij kwam met nieuwe ideeën en had veel kennis over marketing. Het merk ging zich richten op heel veel sporten om zo veel mogelijk mensen te voorzien in hun behoeftes.

We want to be able to meet every sports need

Masato Mizuno

Zo gezegd, zo gedaan. Het merk verkoopt vandaag de dag producten voor hardlopen, tennis, voetbal, handbal, volleybal, hockey en nog veel meer.

Wave technologie

De Wave technologie verscheen voor het eerst in 1997. Deze technologie is precies het tegenovergestelde van Nike’s Air technologie. Door de kunststof Waveplaat onder de hak krijgt de loper een goede demping. Dit gebeurde bij Nike Air ook, maar dit was een dikkere unit met lucht er in. Bij de Wave technologie is het een flexibele plaat met golfjes er in.

Wave technologie
Image by Athletics Weekly

Bekende Mizuno schoenen

Mizuno Wave Rider 1

De Mizuno Wave Rider 1 is één van de bekendste modellen van het Japanse sportmerk. De Wave Rider 1 heeft een aantal samenwerkingen gehad met onder andere 24 Kilates en Mita. Wat opvalt aan deze schoen is dat je de Waveplaat goed ziet zitten. Deze technologie is bijna vijfentwintig jaar oud, maar wordt nog steeds gebruikt.

Mizuno Wave Rider 1

Mizuno x Mita Wave Rider 1

D1GD1800-27 · Prijs vanaf €160,-

Naar alle aanbieders

Mizuno Wave Rider 1 TECH 'Forest Night'

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Mizuno Sky Medal

De Mizuno Sky Medal is ook één van de bekendste sneaker modellen van het merk. De Sky Medal heeft net als de Wave Rider een aantal samenwerkingen op z’n naam staan waaronder met Patta, HANON en Footpatrol. Dit model is meer een lifestyle sneaker en meer stijlvol dan een echte sportschoen.

Mizuno Sky Medal

Mizuno Sky Medal 'Blue'

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Mizuno Sky Medal S 'Lead Grey/Blue'

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders

Mizuno x Pieter Ceizer

Elk jaar werkt Mizuno samen met een artiest om te werken aan een hardloopschoen voor de TCS Amsterdam Marathon. In 2020 koos het Japanse sportmerk voor Pieter Ceizer. Samen ontwierpen ze een Sky Medal en een Skyrise. De Sky Medal was meer voor voor en na het hardlopen, terwijl de Skyrise de echte hardloopschoen was. In de Skyrise zie je de Wave technologie duidelijk terugkomen.

Mizuno Pieter Ceizer

Pieter Ceizer X Mizuno Sky Medal 'Amsterdam'

Prijs onbekend

Naar alle aanbieders
Mizuno Pieter Ceizer

Pieter Ceizer X Mizuno Skyrise 'Amsterdam'

J1GC206209 · Prijs vanaf €81,-

Naar alle aanbieders

Wil jij meer te weten komen over sneaker merken? Volg ons dan op Instagram en houd onze blogs dagelijks in de gaten.

Sneakerjagers Logo

Don't miss out.

Sign up for our newsletter to stay up to date