Skip to content
Brand

Het ontstaan van de sneakerwinkel Footpatrol

14 juni 2021 21:12
Het ontstaan van de sneakerwinkel Footpatrol

Waarschijnlijk heb je de naam Footpatrol wel eens voorbij zien komen en wellicht heb je er wel eens wat besteld. Het is namelijk een sneakerwinkel wat onderdeel is van de JD Group, net als Size?. Er zijn vestigingen in Londen en Parijs, maar ook online is het aanbod groot.

Het begin van Footpatrol

Footpatrol, opgericht door Michael Kopelman en Fraser Cooke, opende in 2002 hun eerste winkel in Londen. Ze verkochten toen al exclusieve sneakers, kleding en accessoires. Ze verkochten niet alleen aan de sneaker community, maar fungeerden tegelijkertijd ook als meeting point voor de community. In 2010 verplaatste Footpatrol hun winkel naar Londen’s Soho en zo begon de winkel een begrip te worden in de Engelse hoofdstad. Na het succes in de UK opende Footpatrol een tweede vestiging in Parijs.

Footpatrol facade
Image by JD

De oprichters

Eén van de oprichters van Footpatrol is Michael Kopelman. Kopelman is naast de oprichter van de sneakerwinkel ook de oprichter van Gimme Five. Gimme Five is een creative agency in Londen met klanten als ByParra, Fucking Awesome, Stüssy en Suicoke. Het doel van deze agency is om een platform te creëren voor de klant, dat voor eeuwig zal bestaan en door zal groeien. Naast dat het een agency is, is het ook een kledinglabel.

Voordat Kopelman Footpatrol begon opende hij ‘Hit and Run’ in 1998. In 2000 werd de naam veranderd naar ‘The Hideout’. Dit was één van de eerste winkels in Londen die verschillende merken vanuit de hele wereld verkocht. Ze verkochten Good Enough, Bathing Ape, Supreme, Undercover en nog veel meer andere merken. Deze merken kennen wij nu nog steeds en zijn inmiddels erg bekend geworden.

De tweede oprichter is Fraser Cooke. Cooke begon als kapper in Soho en leerde daar de manager van de winkel Passenger kennen. Deze manager vroeg Cooke om zijn buyer te worden. Al gauw vloog Fraser elke maand heen en weer naar New York om meer te leren over streetwear. Daarna werd hij bevriend met Michael Kopelman en zijn ze de winkel gaan openen. Fraser Cooke is nu werkzaam bij Nike en is verantwoordelijk voor samenwerkingen met andere merken.

Footpatrol samenwerkingen

Footpatrol verkoopt niet alleen sneakers, maar doet ook samenwerkingen met andere merken. Zo hebben ze samengewerkt met Mid City Signs en Vault by Vans om de graffiti op de straatborden van LA een eerbetoon te geven. Ze hebben ook samengewerkt met FABRICK om twee tassen, badslippers en een kussen uit te brengen. Daarnaast hebben ze een sneaker met Puma uitgebracht, een Forum 84 Low met adidas Originals en een kledingcollectie met The North Face. Ze zitten zeker niet stil, want dit hebben ze allemaal in de afgelopen 2 jaar gedaan.

In 2018 hebben ze een samenwerking gehad met adidas voor een futurecraft 4D. Deze sneaker gaat nu voor meer dan €1000,00 rond in de resell. Een jaar eerder hebben ze ook een samenwerking met adidas gehad. Bij deze collab ging het om de adidas Matchcourt Mid Footpatrol x Juice. Bij deze sneaker kwam de heritage van zowel Footpatrol als Juice omhoog door het borduurwerk. Daarvoor hebben ze een samenwerking gehad met Asics in 2015 en hebben ze de Gel-Lyte III uitgebracht in een groene colorway. In 2014 hebben ze met Nike een Air Huarache uitgebracht in grijze tinten. Zelfs in 2005 hebben ze al een samenwerking met Nike gehad. De Nike Air Stab hebben ze samen uitgebracht in een paars/blauw/zilver kleurenschema.

Niet al deze samenwerkingen waren online verkrijgbaar. In de beginjaren van de sneakerwinkel waren de releases in-store only. Online sneakers shoppen bestond toen nog niet. In de tijd van nu zijn er meer online releases, maar hele exclusieve releases zijn heel soms nog steeds alleen in-store te krijgen.

Footpatrol x Vans
Image by Footpatrol
Footpatrol x The North Face
Image by The North Face

Footpatrol nu

Footpatrol is gespecialiseerd in de nieuwste, limited edition, Japanse exclusives en de zeldzaamste deadstock sneakers. Ze hebben merken als Nike, adidas, Puma, New Balance en nog veel meer. Tegenwoordig kan je bij Footpatrol online terecht voor de raffles van jouw favoriete sneakers. Je kan je bij deze website altijd inschrijven voor de meest exclusieve Air Jordan, Yeezy, Nike Dunk en Vans sneakers. Het aanbod van accessoires is ook groot bij deze winkel. Ze verkopen onder andere figuren van BE@RBRICK, schoonmaakspullen om je schoenen mee te reinigen en eigen branded producten zoals kleding, sokken en waterflessen. Klik hier om naar de website van Footpatrol te gaan en een kijkje te nemen naar het assortiment.

Binnenkant winkel
Image by JD

Wil je meer te weten komen over andere sneaker updates? Volg Sneakerjagers dan op Instagram en Twitter! Zo blijf je altijd op de hoogte van de leukste sneaker nieuwtjes.