Skip to content
Editorial

Het is vandaag Earth Day met als thema ‘Planet vs Plastics’

22 april 2024 15:00
Het is vandaag Earth Day met als thema ‘Planet vs Plastics’

Het is vandaag Earth Day. Elk jaar op 22 april staat de hele wereld stil bij de status van de planeet. Dit jaar ligt de focus op het gebruik van plastic en dan vooral op hoe we dit gebruik kunnen verminderen. Ook in de wereld van sneakers zijn er diverse initiatieven die op hun manier een steentje bijdragen aan het verbeteren van het klimaat.

Planet vs. Plastics

Tijdens Earth Day komen initiatieven wereldwijd samen om zich te buigen over het huidige klimaatprobleem. Dat de planeet aarde momenteel niet in de beste staat is, is voor niemand iets nieuws. Op Earth Day wordt iedereen opgeroepen om zijn of haar stem hard te maken voor verandering, dit door evenementen, lezingen en informatiepunten.

Het thema van dit jaar is Planet vs. Plastics. De organisatie achter Earth Day wil een vermindering van 60% in plasticgebruik realiseren via een uitgebreid stappenplan. Hierin ligt de focus op het creƫren van bewustzijn bij consumenten, het verminderen van single-use plastic en het aanvechten van fast fashion ketens. Tot slot wil het initiatief meer investeren in het ontwikkelen van duurzame technologieƫn en methoden.

Er zijn verschillende manieren waarop je je hard kan maken voor verduurzaming. Op de site van Earth Day vind je informatie, essays, cijfers en rapporten met de focus op het aanpakken van het klimaatprobleem. Mocht je geĆÆnteresseerd zijn, neem dan zeker een kijkje.

Stappenplan

Speciaal voor Earth Day is er ook een stappenplan opgesteld die iedereen kan volgen voor het verminderen van dagelijks plasticgebruik.

Enkele stappen uit dit stappenplan zijn als volgt:

  1. Vermijd fast fashion – een groot probleem in de kledingindustrie is fast fashion. Het begrip fast fashion omvat kleding dat in rap tempo gemaakt en verkocht wordt voor lage prijzen. De kleding is trendgevoelig en verdwijnt na kort gebruik al snel in de prullenbak.
  2. Informeer jezelf – een ander groot probleem in het huidige klimaatprobleem, is dat men vaak niet weet hoe groot de impact is van bepaalde keuzes. Het kopen van een shirtje van drie euro klinkt misschien onschuldig, maar heeft grote gevolgen voor het milieu. Via de site van Earth Day lees je hier meer over.
  3. Doe mee aan de #PlasticsDetoxChallenge – verandering begint bij jezelf! Doe mee aan de #PlasticsDetoxChallenge en daag je zelf uit om zo min mogelijk plastic te gebruiken, van shampooflessen tot aan plastic tasjes en andere verpakkingen. Deel je ervaringen via sociale media met de #PlasticDetox en inspireer anderen in het meedoen aan de challenge.

Draag op jouw manier een steentje bij aan het verkleinen van de plasticafvalberg door een van deze stappen toe te passen in je dagelijkse schema.

Duurzame initiatieven

Op het gebied van sneakers zijn er ook enkele initiatieven die zich bezig houden met het verduurzamen van de fashionindustrie. Merken als Nike, ASICS, adidas en PUMA hebben elk hun eigen initiatieven en lijnen waarin ze zich focussen op het duurzaam produceren van sneakers.

Nike heeft de Move To Zero lijn, waarin materialen uit de werkplaats hergebruikt worden en adidas heeft de Primeblue collectie, die plastic garen gebruikt in het produceren van kleding.

VEJA Parijs
Beeld VEJA

Daarnaast zijn er ook labels als VEJA die duurzaamheid als hun kernwaarde zien door vegan materialen te gebruiken. Recent opende het Franse sneakermerk een reparatie hub waar men hun gebruikte sneakers in kan leveren en deze een tweede leven krijgen.

WEAR
Beeld WEAR

Op Nederlands niveau zijn er ook enkele initiatieven die zich inzetten voor de planeet. Denk hierbij aan WEAR – een circulaire fashion-startup uit Rotterdam. Het bedrijf focust zich op het verduurzamen van de sneakerindustrie door oude sneakers een tweede leven te geven.

Mocht je geĆÆnteresseerd zijn in hun missie, klik dan op de knop hieronder.

Sneakerjagers x Sneaker LAB

Op woensdag 24 april 2024 dropt Sneakerjagers in samenwerking met het Zuid-Afrikaanse bedrijf Sneaker LAB het ‘One Extremely Good Sneaker Care Kit’. De kit bestaat uit drie producten en een borsteltje die speciaal ontworpen zijn voor het cleanen van je sneakers.

Beeld Sneakerjagers

Alle producten van Sneaker LAB zijn op duurzame manier gecreƫerd. De formules gebruiken natuurlijke bacteriƫn die niet alleen goed zijn voor je sneakers, maar ook voor de planeet. In een Sneakerjagers interview vertelt Joe Farah, oprichter Sneaker LAB, waarom duurzaamheid zo belangrijk voor hem is en hoe dit zich uit in de producten van Sneaker LAB.

De Sneakerjagers x Sneaker LAB cleaning kit dropt op 24 april 2024 in de Sneakerjagers webshop. Houd de Sneakerjagers nieuwspagina in de gaten voor updates rondom de drop.

Sneakerjagers Sustainable

Dus, of het nu Earth Day is, of niet ā€“ het maken van duurzame keuzes is elke dag belangrijk. Mocht je net als ons van sneakers houden, maar meer milieubewust zijn, neem dan een kijkje op de Sneakerjagers Sustainable pagina.

Hier vind je nieuwsberichten van duurzame initiatieven. Ook vind je hier sneakers die op duurzame manier geproduceerd zijn of een tweede leven gekregen hebben. Happy Earth Day!