Skip to content
Brand

Het adidas Torsion System uitgelegd

31 januari 2023 19:17
Het adidas Torsion System uitgelegd

In 1988 kwam adidas voor het eerste met het Torsion System. Deze technologie in de zool van de sneaker heeft al op meerdere modellen zijn sporen achter gelaten en blijft tot op de dag van vandaag erg geliefd.

Het adidas Torsion System

In 1988 kwam adidas met hun nieuw bevonden ‘Torsion System’. Deze technologie was voornamelijk bedoeld voor hardloopschoenen en gaf de schoen meer flexibiliteit. De Torsion technologie werd voornamelijk ontworpen om de middenvoet te ondersteunen. Hierdoor kon de voorvoet en achtervoet vrijer bewegen en rolt de voet makkelijker tijdens het rennen.

Het Torsion system werkt als volgt. De zool met dit systeem is opgedeeld in drie delen. De voorvoet, middenvoet en hiel. Wanneer je een stap zet, rolt je voet als het ware van teen tot hiel. Hierbij wordt er veel druk uitgeoefend op de voet en met name bij marathonlopers kan dit voor blessures zorgen.

adidas ZX6000 Torsion System

De Torsion technologie biedt een brug tussen de voorvoet en achtervoet. Door de middenvoet te ondersteunen, rolt de voet makkelijker af tijdens het rennen. Aan de onderkant van de zool is dan ook vaak een soort ‘brug’ te zien die de voorkant van de sneaker verbindt met het achterstuk. Deze verbinding is van TPU-materialen gemaakt.

Welke adidas sneakers hebben een Torsion systeem?

Het adidas Torsion systeem is inmiddels op verschillende modellen teruggekomen. Zo hebben verschillende ZX modellen als de ZX 5000 en de 6000 deze technologie gekregen. Met het ontwerpen van verschillende modellen, kon Torsion zool per paartje ietwat verschillen en kun je degene kiezen die het beste bij jouw voet past.

Nu heeft de technologie ook zijn eigen collectie gekregen en kun je de ‘Torsion TRDC‘ en ‘ZX Torsion‘ bij adidas verkrijgen. Ook op de ‘Falcon‘ en de ‘ZX Flux‘ is deze ondersteunende middenzool te vinden.

adidas Falcon
adidas Falcon Torsion System

Ultraboost x Torsion

Sinds het ‘Torsion System’ in de jaren ’90 is uitgebracht, is de technologie op veel verschillende paartjes teruggekomen. Wel is de Torsion op gebied van hardloopschoenen ingehaald en heeft de technologie rondom middenzolen zichzelf verder ontwikkeld. Zo zijn de adidas ‘Ultraboost’ tegenwoordig erg in trek. Deze silhouetten hebben een ‘Boost’ zool gekregen dat de teruggave van energie bevordert.

In de ‘Ultraboost 21‘ komen de twee technologieën samen. Zo delen deze modellen de ‘Boost’ zool en hebben ze de brug-technologie van het Torsion System. Deze maken de sneakers erg geschikt als hardloopschoenen en zijn dus ook erg geliefd bij marathonrenners. Daarnaast is het systeem ook voorbij gekomen in verschillende basketbal- en tennisschoenen.

De technologie is niet alleen geliefd op de renbaan. De adidas ‘Falcon‘ en ‘Originals ZX‘ zijn ook als dagelijkse sneakers erg populair. De paartjes hebben een klassiek silhouet en zijn geschikt voor iedere outfit. Er zijn een hoop verschillend modellen met het systeem dus voor iedereen is er wel een geschikt paartje.

Check de sneakers met het ‘Torsion System‘ op de website adidas. Mocht je meer van dit soort artikelen lezen, neem dan een kijkje bij onze blogs. Vergeet ons ook niet te volgen op Instagram, Twitter en Facebook en blijf op de hoogte van de laatste sneakers en nieuwtjes.