Skip to content
Brand

Een terugblik op 20 jaar Y-3

5 maart 2022 14:23
Een terugblik op 20 jaar Y-3

adidas heeft inmiddels vele samenwerkingen op zijn naam staan. Denk aan Kanye West, Pharrell Williams, Prada en nog veel meer. Maar geen enkele heeft een geschiedenis zoals die met Y-3. Al meerdere jaren is Y-3 onderdeel van adidas. Wij nemen jullie graag mee in het verhaal van de samenwerking.

Y-3 Yohji Yamamoto

Yohji Yamamoto is een Japanse modeontwerper. Zijn passie is begonnen bij zijn moeder. Zij had een kledingwinkel in Tokio waar hij aanwezig was om te helpen. Yohji leerde daar om kleding te naaien. Vervolgens heeft hij op zijn moeders aanraden zich ingeschreven op de Bunk Fashion College. Waar hij ook zijn diploma heeft gehaald.

Yohji Yamamoto
Yohji Yamamoto

Niet veel later richtte hij een kledingbedrijf op in Japan, die in korte tijd zo succesvol is geworden dat mensen in alle grote steden van Japan zijn kleding wilden kopen.

In 1980 besloot Yohji om zijn eerste shop in Parijs te openen. Tot aan de dag van vandaag wilt iedereen zijn kleding hebben. Dit is terug te zien in de cijfers, in 2007 had het bedrijf namelijk een omzet van 100 miljoen.

In 2002 zijn Yohji Yamamoto en adidas de samenwerking aangegaan en ontstond Y-3. De Y in Y-3 staat voor Yohji en de 3 staat voor de three stripes van adidas. Het streepje tussen de letter en het cijfer staat voor de verbinding tussen de twee.

Y-3

adidas heeft een grote gok genomen door in zee te gaan met Yohji Yamamoto. Het was in 2002 namelijk niet gebruikelijk dat streetwear en fashion gecombineerd met elkaar zouden worden. Het is een gok geweest die zeker niet verkeerd heeft uitgepakt.

Op de eerste runway heeft het merk meer dan 60 looks gepresenteerd. Deze vielen zeer in de smaak bij het publiek. Het was een combinatie van de three stripes, het gloednieuwe Y-3 logo en het minimale kleurenpalet van Yohji. De collectie bestond uit oversized hoodies, joggingbroeken, jumpsuits en blazers.

De tweede collectie van het merk die in 2003 uitkwam viel nog veel meer in de smaak. Waar velen dachten dat het een mislukt huwelijk zou worden, bewezen adidas en Yohji Yamamoto die dag het tegendeel. Het bleek de perfecte combinatie te zijn.

runway Y-3 herfst/winter collectie
runway Y-3 herfst/winter collectie
runway Y-3 herfst/winter collectie
runway Y-3 herfst/winter collectie
Runway herfst/winter collectie 2003 | Foto’s van Vogue

Opening eerste winkel

In 2008 bestond het merk inmiddels vijf jaar. De zaken liepen zo goed dat Yamamoto vond dat het tijd was om een winkel te openen. Hij opende in 2008 de deuren van de winkel in West Village in New York City.

Y-3 Qasa

In 2013 kwam de Y-3 Qasa uit, de schoen trok gelijk de aandacht vanwege zijn futuristische vorm en eersteklas comfort. Hij heeft de Tubular-technologie, wat adidas gebruikte in de jaren ’90, teruggebracht in deze schoen. Yamamoto had de behoefte om iets nieuws toe te voegen aan het sneakerlandschap dit heeft hij gedaan door het hedendaags schoenontwerp te vergeten. Het ontwerp is zo goed ontvangen dat er nog meer colorways zijn uitgebracht.

Y-3 Qasa
Y-3 Qasa | Foto van Y-3

Y-3 PureBOOST

De Y-3 PureBOOST was het volgende model dat in 2014 releasde. De BOOST is nu vooral bekend door Kanye’s zijn Yeezy’s. Het dempingsysteem werd door Yamamoto geïntroduceerd met de PureBOOST. Verschillende kleuren verschenen op de markt. Wat een grote hit was doordat Jerry Lorenzo, Fear of God oprichter, vaak gespot werd met deze sneaker.

PureBOOST
Y-3 PureBOOST | Foto van Fight Club

Y-3 Run Boost

In 2016 releasde de Y-3 Run Boost, dit silhouet is een verhoogde versie van de PureBOOST. Je ziet veel overeenkomsten met de vorige schoen, zoals bijvoorbeeld de naam van Yohji Yamamoto op de three stripes. Natuurlijk zijn er ook verschillen, zo staat er op de hiel erg groot Y-3.

Wanneer Kanye West niet op zijn eigen Yeezy’s liep had hij vaak dit model aan, waardoor de verkoopcijfers enorm stegen.

Run Boost
Y-3 Run Boost | Foto van SNS

Y-3 4D Runner

adidas introduceerde in 2018 zijn FUTURECRAFT 4D technologie. Yohji wilde ook met deze technologie werken. Dit deed hij door de unieke zool toe te voegen aan zijn ontwerp en zo ontstond de Y-3 4D Runner. Er zijn maar 200 paar uitgebracht wat deze schoen zeer limited maakt.

Y-3 4D Runner
Y-3 4D Runner | Foto van Y-3

’20 Years: Re-Coded’ Campaign

Om de 20e verjaardag van de samenwerking te vieren zijn adidas en Yohji Yamamoto een campagne gestart. Tijdens de campagne willen ze terug kijken op belangrijke momenten, ontwerpen, materialen en silhouetten in de geschiedenis van het merk.

Met voetballegende en merkliefhebber Zinedine Zidane in de hoofdrol laten ze zien waar de brand voor staat. Zo drukt de campagne Zidane’s techniek, controle en elegantie uit. Wat perfect de connectie weergeeft tussen Y-3 en sport. Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen is dit precies waar het merk voor staat.

In de beelden hieronder draagt Zidane kleding van Y-3 zoals sweatsuits, een trench coat, een puffy vest en de recent gedropte Y-3 UltraBOOST 22.

Zinedine Zidane
Zinedine Zidane | Video van Y-3

Dat het een succesvolle samenwerking is, dat is zeker. Wie had dat gedacht, dat het samenbrengen van streetwear en fashion zo’n goede combinatie zou zijn. Nike in ieder geval niet want die hebben Yohji Yamamoto voordat hij bij adidas ging, afgewezen. Wij verwachten dat het merk ons de komende jaren nog veel meer zal verrassen en kijken hier dan ook erg naar uit.

Benieuwd naar de collectie van dit moment? Deze kun je vinden op de website van adidas. Vergeet ook niet om onze nieuwspagina in de gaten te houden voor meer blogs als deze!