Skip to content
Watch

Patta’s Edson Sabajo is te gast in de negende aflevering van de Sneakerjagers podcast

27 november 2019 16:29
Patta’s Edson Sabajo is te gast in de negende aflevering van de Sneakerjagers podcast

Eén van de gasten in de negende aflevering van onze podcast is Edson Sabajo. Deze Nederlandse sneakerhead is de oprichter en eigenaar van de bekende sneakerstore Patta en heeft hiernaast nog talloze andere projecten op zijn naam staan.

Als we om ons heen kijken heeft bijna iedereen om ons heen weleens gehoord van het woordje Patta, maar wat betekent het nou eigenlijk? Waar komt het vandaan? Waarom gebruiken we het? Het antwoord is vrij simpel, Patta betekent simpelweg schoen in het Surinaams en wordt door veel jonge Nederlanders gebruikt als vervanging voor sneakers/schoen.

Oorsprong van Patta

Voordat de term Patta echt actief werd gebruikt in Nederland waren er twee mannen, Edson Sabajo en Guillaume ‘Gee’ Schmidt die een diepe liefde hadden voor sneakers en de wereld hier omheen. Om deze passie na te kunnen streven reisden de twee stad én land af opzoek naar de meest exclusieve en zeldzaamste sneakers. Veel van deze sneakers waren nog geen eens verkrijgbaar in Nederland maar de twee (toen nog jonge) Edson en Gee kregen het altijd voor elkaar ze te bemachtigen. Ze namen de sneakers dan meestal in groten getale mee naar Nederland, waarna ze doorverkocht werden aan goede vrienden of aan andere Nederlandse sneakerfanaten.

Edson Sabajo (rechts) en Guillaume Schmidt, oprichters/eigenaren van Patta

Dit ging uiteraard niet zonder trekken of stoten. Zowel Gee als Edson had namelijk geen ervaring of überhaupt een shipping account om spullen te verzenden naar Nederland. De oplossing was simpel: alles versturen in grote dozen naar Nederland of proberen zoveel mogelijk sneakers in reistassen te stoppen en deze mee het vliegtuig in te nemen. Deze doe-het-zelf mentaliteit is eigenlijk de fundering voor het daarna komende Patta concept.

De bekendheid van het woord Patta is daarom niet zomaar uit de lucht komen vallen. In 2004 opende namelijk dezelfde twee heren de deuren van de toen nog onbekende sneaker- en lifestyle store Patta. De winkel bieden een soort van platform voor de jongens aan waarmee ze hun droom konden waar maken.

Een vriend van de twee heren, niemand minder dan de Nederlandse kunstenaar Piet Parra, ontwierp het legendarische logo voor de winkel en zo was Patta geboren.

logo Patta, ontworpen door Piet Parra

Zoals ze zelf zeggen runden ze de zaak vanuit passie en niet met het oog op winst. Hierdoor groeide Patta al snel uit tot een icoon in de Nederlandse streetwear-scene. Patta was de eerste winkel die de grote en vooral de nieuwe opkomende streetwear-merken uit het buitenland naar Nederland trok.

Eerste Patta store (source: Lacebag)

Toen Patta startte werd het logo gebruikt als bedrukking voor t-shirts die gemaakt werden in kleine oplages en eigenlijk bedoeld waren voor de ‘friends & family’ van Patta. Al snel bleek dat de behoefte naar deze t-shirts een stuk groter was, waardoor er meer werden geproduceerd. Hieruit ontstond eigenlijk het in-house Patta merk wat later uitgroeide tot een wereldwijd gerespecteerd en vooral gewaardeerd kledingmerk.

Patta 5 jaar

In 2009 bestond Patta 5 jaar en om dit feit te vieren kreeg Patta de kans om samen met Nike vijf sneakers uit te brengen. Deze sneakers waren niet zomaar sneakers, het was namelijk de Air Max 1, de meest geliefde Air Max van alle Nederlanders. De collab kreeg wereldwijd superveel positieve reacties en de vraag naar de sneakers was gigantisch.

De sneakers werden uitgebracht in vijf verschillende colorways: Chlorophyll, Purple Denim, Denim Corduroy, Lucky Green en de vijfde colorway was in samenwerking met Piet Parra: de Cherrywood/Burgundy.

Nike x Patta Air Max 1 ‘Corduroy’ instore release (source: Lacebag)

Na acht jaar was het tijd voor Patta om te verhuizen naar een nieuwe locatie: de Zeedijk. Het bekende ‘Red Light District’ staat bekend om zijn culinaire diversiteit met vooral oosterse keukens. Sinds de komst van Patta is de straat uitgegroeid tot een creatieve plek voor jongeren met merken, zoals Comme Des Garcons Black, Stüssy, TNO en Bonne Suits.

Patta Zeedijk store (Source: Patta.nl)

De groei van Patta is niet gestopt na de verhuizing naar de Zeedijk. Zo opende Patta in 2016 een winkel in London en werd er in 2019 een winkel geopend in Milaan.

Patta Milaan opening in 2019 (source: Patta.nl)
Patta London Store (source: Patta.nl)

De Patta Foundation

Naast de fysieke winkels heeft Patta sinds kort ook de ‘Patta Foundation’. Met deze foundation willen ze graag iets teruggeven aan creatieve jeugd. Of het nou sport, muziek, kunst of cultuur is, het doel is om jongeren tussen de 20 en 30 aan te sporen hun droom na te leven, net zoals Edson en Gee. Door hun goede connectie met moeilijk te doordringen jeugd slaagt Patta erin deze jonge generatie aan te sporen hetzelfde te doen voor de toekomstige jeugd als wat Patta gedaan heeft sinds zijn bestaan.

Patta Foundation ‘Doe’ (source: Patta.nl)

Patta Running Team

Hier blijft het niet bij. Zo heeft Edson in 2010 het ‘Patta Running Team’ opgericht. Het doel van dit team is het bij elkaar brengen van vrienden en fammilie om samen te trainen, chillen en te feesten. Naast het verbeteren van hun fysieke gesteldheid steunen ze ook goede doelen zoals Run4School en IXL Sickle Cell Awareness.

Patta Running Team (source: Patta.nl)

Sinds het begin van Patta in 2004 streven Edson en zijn teamleden ernaar om steeds te blijven vernieuwen, nieuwe projecten te starten en van Patta een waar koninkrijk te maken.

Team Patta (source: Patta.nl)

In de Sneakerjagers ‘On Air’ de podcast zijn Valerio en Non in gesprek gegaan met Edson om zijn verhaal aan te horen, wat hij momenteel allemaal doet, waar hij heen wil met Patta en welke projecten Patta allemaal runt. Daarnaast zijn Valerio en Non erg benieuwd naar het leven van deze Nederlandse held en komen achter veel interessante insight stories.

De gloednieuwe aflevering is te beluisteren of te zien vanaf donderdag 28 november 2019 via  Spotify, Apple podcasts en via YouTube.