Skip to content
Newsfeed

Duits voetbalicoon Franz Beckenbauer op 78-jarige leeftijd overleden

9 januari 2024 13:25
Duits voetbalicoon Franz Beckenbauer op 78-jarige leeftijd overleden

Zondag 7 januari 2024 is Franz Beckenbauer overleden. Beckenbauer werd gezien als de beste, meest invloedrijke, Duitse voetbalspeler aller tijden en kreeg dan ook de bijnaam ‘Der Kaiser’. De Duitse voetbalicoon bracht de ene zegen na de andere thuis en was ook een belangrijke speler bij sportmerk adidas. Beckenbauer was al langere tijd ziek.

De voetbalwereld is in rouw. Afgelopen zondag is de Duitse voetbalspeler Franz Beckenbauer overleden nadat hij langere tijd leed aan de ziekte Parkinson. Beckenbauer was een grote naam in de voetbalwereld als speler, coach en bestuurder. De speler startte zijn voetbalcarrière in München. Op 20-jarige leeftijd debuteerde hij in het Duitse elftal.

In 1972 werd hij aangewezen als aanvoerder van het nationale elftal en leidde het team in 1974 naar de overwinning in de WK-finale tegen Nederland. ‘Der Keizer’ was naast speler ook een geliefde trainer. In 1990 leidde Beckenbauer het Duitse team naar de overwinning tijdens het WK, wat hem ook als coach wereldkampioen maakte.

In de jaren 60 tekende Beckenbauer bij adidas, een deal die beide namen flink wat geld op zou leveren. Samen met adidas kwam de voetballer met zijn eigen kledinglijn onder de naam ‘Beckenbauer’. Beckenbauer was de eerste voetbalspeler met een eigen voetbalschoen – de ‘Beckenbauer’.

De samenwerking van de twee namen reikte verder dan alleen het voetbalveld en zette de toon voor volgende samenwerkingen met atleten. Beckenbauer is in het bijzijn van zijn familie overleden.