Skip to content
Editorial

De weg naar duurzaamheid – Interview met DFNS

12 februari 2022 10:30
De weg naar duurzaamheid – Interview met DFNS

Op weg naar een duurzame sneakerwereld. In deze serie spreken we met verschillende initiatieven die zich focussen op het verduurzamen van de sneaker scene. In dit deel spreken we met DFNS, een lifestyle care brand dat duurzame verzorgingsproducten voor sneakers & kleding ontwikkelt

DFNS Sneaker cleaning

Het merk DFNS (spreek uit als defense) is een lifestyle care-merk dat producten maakt om sneakers en kleding mee te verzorgen en cleanen. Hierbij staat duurzaamheid en innovatie centraal en zijn de producten biologisch afbreekbaar. Het merk DFNS groeit hard en is tegenwoordig verkrijgbaar bij winkels als Patta, JD Sports en de Bijenkorf. Het team van DFNS vertelt hoe het bedrijf zich onderscheidt van andere lifestyle care-brands.

“We willen het groenste en beste Care-merk zijn dat er is”, vertelt DFNS. “Dit doen we door te streven naar sustainability through innovation.” De producten van DFNS worden zo ontwikkeld dat ze voldoen aan de behoeftes van sporters en sneaker liefhebbers en zijn daarnaast ook niet schadelijk voor het milieu. De producten van DFNS bieden kleding en sneakers de juiste verzorging en zorgen ervoor dat ze langer meegaan. Dit op een duurzame manier. “Innovatie maakt deel uit van ons DNA. Hierdoor ontwikkelen we duurzame Care producten die kwaliteit leveren”, aldus het team van DFNS.

Producten DFNS

Alle sprays en gels van DFNS zijn water based en bestaan dus voornamelijk uit water. Toch kunnen twee producten, de Footwear Protector en de Apparel & Hat Protector, sneakers en kledingitems waterafstotend maken. Dit klinkt gek, maar DFNS legt uit: “Onze oplossingen bestaan vooral uit water. Op microscopisch niveau hebben we een aantal krachtige ingrediënten toegevoegd die reageren op het materiaal van de sneaker of het kledingstuk.” Dit resulteert in een waterafstotende bescherming.

DFNS
Foto’s van DFNS

Ook maakt DFNS gebruik van Airopack ® technology. Hierbij zijn de flessen van de cleaning sprays powered by air. “Wanneer je onze producten gebruikt, wordt er gebruik gemaakt van perslucht in plaats van gassen of aerosolen”, vertelt DFNS. Dit is minder schadelijk voor het milieu en beter voor de sneakers. “Net zoals Nike in de jaren 80 een revolutie teweegbracht in de sneakergame met hun Air-technologie, doen wij dit met onze Care-producten.”

Het gebruiken van DFNS-producten werkt op twee manieren mee aan een schonere planeet. Dit op productniveau en consumentenniveau. “Ten eerste zijn al onze producten ontworpen met het oog op duurzaamheid”, vertelt het team. “De duurzaamheid op het gebied van consumentenniveau gaat over het verlengen van de levensduur van kleding of sneakers door deze goed te verzorgen.”

Steentje bij dragen groene planeet

Met de Care-producten probeert DFNS een steentje bij te dragen aan het verkleinen van het duurzaamheidsprobleem. Toch beseft het merk heel goed dat zij niet alleen de oplossing zijn. “De oplossing moet van meerdere kanten komen, op meerdere niveaus”, vertelt DFNS. Volgens hen is het klimaatprobleem een van de grootste uitdagingen van deze tijd en is het belangrijk om hier als bedrijf mee bezig te zijn. “Voor ons is duurzaamheid niet alleen een ‘nice-to-have’, het is een noodzaak.”

DFNS is erg transparant over de manier waarop zij te werk gaan. Dit is volgens hen niet zonder een reden: “We kunnen mensen niet aanmoedigen om meer sustainable keuzes te maken, zonder eerst naar onze acties als bedrijf te kijken.” Volgens het team is het erg belangrijk om transparant te zijn in de acties die zij ondernemen, met name wanneer het om sustainability gaat.

“Echte verandering zal alleen tot stand komen wanneer er actie wordt ondernomen op elk niveau. Dus ook vanuit bedrijven en niet alleen vanuit de consument”, aldus het team van DFNS.

Duurzaamheid in de sneakerwereld

Gelukkig zien steeds meer merken de ernst van het klimaatprobleem in en is de term ‘sustainability’ een steeds groter wordend begrip in de sneakerwereld. Verschillende merken komen met nieuwe initiatieven om zo op een meer duurzame manier te werken. Toch is dit niet zo makkelijk gezegd als gedaan.

“Er is zeker werk aan de winkel”, vertelt DFNS. “De sneakerwereld is niet ‘even’ te verduurzamen.” Campagnes als Parley van adidas en Nike’s Move To Zero laten zien dat ook de grote spelers op een meer duurzame wijze te werk gaan. Dit is positief: “Wanneer de grootste merken in the game het goede voorbeeld geven, kan er op groot niveau positieve verandering gestimuleerd worden”, vertelt het team. “Wij willen hetzelfde doen met onze Care producten.”

DFNS

Ook bij DFNS blijven ze niet stilstaan en staat innovatie voorop. “We gaan het probleem niet oplossen door dingen op dezelfde manier te blijven doen”, vertelt het team. “We proberen de Lifestyle Care-industrie door middel van innovatie naar een hoger niveau te tillen.”

Zo is DFNS voortdurend bezig met het verbeteren van hun producten en willen ze in de toekomst hun plastic verpakkingen meer circulair en herbruikbaar maken. Daarnaast worden de producten van DFNS in Europa gemaakt. “Hier vind je ’s werelds hoogste normen van duurzaamheidswetten en gedragscodes”, vertelt het team.

Het is en blijft een opgave om de sneakerwereld volledig duurzaam te maken. Wel denkt DFNS dat ieder beetje helpt. Wanneer mensen stappen in hun routine aanpassen, zoals het cleanen van sneakers in plaats van een nieuw paartje kopen, dragen deze kleine stapjes bij aan verandering op grote schaal. “Het is zeker een uitdaging, maar wel eentje die volgens ons de moeite waard is.”

Toekomstvisie

Bij DFNS staan ze in ieder geval niet stil en hebben ze het afgelopen jaar grote stappen gemaakt. Hieronder valt ook de samenwerking met The North Face. Net als DFNS, ligt ook bij The North Face de focus op duurzaamheid. In 2021 zijn de merken samengekomen en kwamen ze met de CARE-collectie.

DFNS The North Face
The North Face CARE collection

“Met The North Face CARE collection zijn we nog een stapje verder gegaan”, vertelt DFNS. “Zo hebben we gebruik gemaakt van gerecyclede Airopack® flessen. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot met zo’n 53 procent verlaagd in vergelijking met normale spuitbussen.” In de toekomst hoopt het team meer te kunnen werken met gerecycled plastic en zich zo te blijven ontwikkelen.

De samenwerking met The North Face was een grote stap voor het bedrijf en ook voor komend jaar heeft DFNS grootse plannen. “We hebben veel in petto voor het jaar 2022”, vertelt het team. “We kunnen nog niet te veel weggeven, maar het wordt een veelbelovend jaar.”