Skip to content
Editorial

De unieke creaties van Stella Stockbridge – Sneakerjagers interview

26 augustus 2023 17:30
De unieke creaties van Stella Stockbridge – Sneakerjagers interview

Sneakers in de vorm van metro’s, muziekstudio’s of Foot Locker winkels, Stella Stockbridge uit Engeland maakt het allemaal. Op jonge leeftijd begon de artiest met het ontwerpen van sneakers. Haar designs gaan de hele wereld rond en zijn uniek in hun soort. In een interview met Sneakerjagers vertelt ze hoe haar passie ontstaan is en hoe ze te werk gaat.

Maak kennis met Stella

Stella Stockbridge (@shoesbystella) is een 20-jarige artieste uit Aylesbury, Engeland. Vier jaar geleden, tijdens de coronapandemie, begon ze met het beschilderen van sneakers. “De eerste sneaker die ik als canvas gebruikte, was de adidas Superstar. Het was een ramp, niets ging zoals ik had gepland”, vertelt Stella lachend. Na wat geoefen pakte ze het ontwerpen tijdens de lockdown opnieuw op. “Dit keer startte ik met het delen van mijn designs op social media.”

Stella Stockbridge

De ontwerpen van Stella zijn te herkennen uit duizenden. De ontwerpster noemt zichzelf een ‘maker van sneaker diorama’s’, een mash-up van haar passie voor sneakers en miniaturen. Stella haalt haar inspiratie uit de popcultuur en gebruikt hiphop referenties in haar designs. Het gebruik van opvallende kleuren en unieke details maken Stella’s ontwerpen een lust voor het oog.

“Het ontwerpen van sneakers begon als een klein project naast mijn opleiding. Toen ik afstudeerde, ben ik fulltime gaan werken aan mijn designs”, vertelt Stella. “Ongeveer een jaar geleden begon ik mijn niche te vinden in de sneaker-kunst en nu zijn we hier.”

N.W.A. project

In februari postte Stella een N.W.A. geïnspireerde sneaker op haar Instagram, onwetend dat deze sneaker haar wereld de kop zou zetten. “De reacties op deze sneaker waren overweldigend. In drie weken tijd ging ik van 15 duizend naar honderdduizend volgers, dat was bizar.” De sneaker, ontworpen in opdracht van een klant, haalde inspiratie uit de hiphopgroep N.W.A. en kwam met portretten van de leden Ice Cube, Dr. Dre, Eazy E, Yella en MC Ren.

Stella Stockbridge

“Ik ben erg blij dat juist deze sneaker een groot succes bleek te zijn”, vertelt Stella. “Met dit project ben ik een nieuw pad ingeslagen, met een unieke aanpak van het ontwerpen van sneakers. Het is heel tof om te zien dat dit project de aandacht kreeg die het in mijn mening verdiende.”

Stella Stockbridge
Stella Stockbridge

Voor het design is de Nike Dunk High gebruikt, al is het model lastig terug te zien in het uiteindelijke resultaat. Op de neus en hiel zijn details geplaatst die hinten naar Compton, de plaats waar N.W.A. opgericht werd. De deuren die op de sneaker te zien zijn, verwijzen het eerste concert van het hiphopcollectief in Skateland.

“De klant waar ik de sneaker voor maakte was erg specifiek in zijn wensen voor het design. Het paar moest een duidelijk hiphop thema hebben en moest naar zijn zeggen uniek zijn”, vertelt Stella. “Sinds de N.W.A. sneaker heeft hij nog drie andere sneakers besteld, waarvan ik er nu nog een aan het maken ben. Voor een artiest is dat het grootste compliment dat je kunt krijgen.”

Foot Locker

Sinds het N.W.A. project is het hard gegaan met de creaties van Stella. “Nadat het N.W.A. paartje viraal ging, ontplofte mijn inbox met nieuwe aanvragen. Ik werk de projecten momenteel een voor een af en wil na de zomer weer nieuwe aanvragen accepteren.” Naast aanvragen van klanten, kreeg de ontwerpster ook berichten van grote merken, waaronder Foot Locker.

“Foot Locker benaderde mij met de vraag of ik een design voor hen wou maken, aangezien ze groot fan waren van mijn werken. Ik kreeg het Nike Air Max TN model van hen, wat een best uitdagende sneaker was om mee te werken, en begon met schetsen”, aldus Stella.

Het project is geïnspireerd op de winkels van Foot Locker. De upper is losgemaakt van de zool en dient als “dak” van de winkel. Met sneakers aan de muren, mini Foot Locker medewerkers en klanten, is het diorama direct te herkennen. Het eindresultaat liegt er niet om en werd gedeeld onder duizenden sneakerliefhebbers.

Stella Stockbridge
Stella Stockbridge

“Ik ben heel blij dat ik deze sneaker voor hen heb mogen ontwerpen en hoop in de toekomst meer van deze projecten te mogen doen met Foot Locker of andere merken”, aldus Stella.

Ontwerpproces

Kijkend naar de creaties van Stella, is duidelijk te zien dat elke sneaker op een eigen manier gemaakt wordt met uiteenlopende inspiratiebronnen. “Het is moeilijk om precies aan te geven waar ik mijn inspiratie vandaan haal”, vertelt Stella. “Soms kijk ik naar een sneaker en komt er een idee in mijn hoofd op en soms raak ik geïnspireerd door de dingen die ik zie wanneer ik op straat loop. Het hangt er een beetje vanaf.”

Alle ideeën slaat Stella op in een mapje in haar telefoon. “Het is soms moeilijk bij te houden welke ideeën ik allemaal nog heb staan”, vertelt ze lachend. “Na het vormen van een idee, start ik met het schetsen van een concept.” Het schetsen van een concept begint met pen en papier. Wanneer Stella een duidelijk idee heeft, ontwerpt ze een mock-up van haar idee met een digitaal programma.

“Zodra ik een duidelijke visie heb, begin ik met het maken van de sneaker”, vertelt Stella. Het maken van de sneaker kan zo’n twee tot drie weken duren. “Ik werk nu aan meerdere projecten tegelijk, dus het kan dan soms wat langer duren, maar ik hou juist van afwisseling in mijn werk.”

Met elk project daagt Stella zichzelf uit. “Ik weet niet of ik elk ontwerp kan blijven overtreffen, maar ik ben continu bezig met manieren te bedenken om mezelf te blijven verbeteren.” Na haar recente creaties heeft ze de lat erg hoog gelegd voor zichzelf, maar lijkt ze haar designs keer op keer te overtreffen.

Full-circle moment

Het jaar 2023 was een bewogen jaar voor de jonge artieste. “Ik ben blij dat ik deze passie op zo’n jonge leeftijd heb gevonden. Ik had nooit gedacht dat ik van mijn hobby mijn carrière kon maken, dat gebeurde min of meer organisch. Kunst was altijd al mijn passie en het combineren van deze passie samen met sneakers was een full-circle moment voor mij.”

Stella Stockbridge
Stella Stockbridge

Momenteel werkt Stella aan verschillende projecten die we hoogstwaarschijnlijk in de komende weken op haar Instagram-account voorbij zullen zien komen. Daarnaast heeft ze nog plannen voor komende projecten, waaronder een Stranger Things geïnspireerd ontwerp. “Sinds het laatste seizoen uit is, krijg ik dat idee niet meer uit mijn hoofd. Er staan nog zoveel ideeën op mijn to-dolijst.”

Daarnaast raakt Stella ook geïnspireerd door collega’s uit het vak. “Het is heel tof om te zien wat andere ontwerpers doen. Hoe iedereen zijn eigen visie op een silhouet kan geven en iets heel anders kan creëren, is heel bijzonder om te zien.” Hier hint de artieste naar de release van de Martine Rose x Nike Air Shox MR4 die in 2023 gereleased wordt. “Hoe zij dat model een eigen touch heeft gegeven, is in mijn optiek hoe je sneakers ontwerpt.”

Toekomst

Voor nu heeft Stella nog genoeg projecten op haar planning staan. Hoe ze haar bedrijf over vijf jaar ziet, vindt ze lastig te beantwoorden. “Dat is moeilijk te zeggen, als ik mezelf 5 jaar geleden had verteld wat er allemaal gebeurd zou zijn afgelopen jaren, zou ik mezelf niet geloven. Ik hoop dat ik dit de komende jaren kan blijven doen en aan grotere projecten kan werken.”

Stella Stockbridge
Stella Stockbridge

Het project met Foot Locker was een van Stella’s eerste samenwerkingen, maar als het aan de artieste ligt zeker niet de laatste. “Het was erg tof om met zo’n grote naam samen te mogen werken, dit zou ik in de toekomst wel meer willen doen. Daarnaast zou een officiële collab met een eigen sneaker een droom zijn die uitkomt. Wie weet.”

Mocht je geïnteresseerd zijn in de creaties van Stella, neem dan een kijkje op haar Instagram-account @shoesbystella. Houd de nieuwspagina in de gaten voor meer items als deze.