Skip to content
Sneaker FAQ

De ultieme Air Jordan 4 FAQ

13 januari 2024 20:00
De ultieme Air Jordan 4 FAQ

De sneaker die populairder dan ooit tevoren is; de Nike Air Jordan 4. Deze sneaker viert in 2024 zijn 35e verjaardag en kent een indrukwekkende geschiedenis. Lees daarom snel verder terwijl we de oorsprong van de Air Jordan 4 bespreken en de meest gestelde vragen beantwoorden!

De geschiedenis van de Air Jordan 4

Van zijn debuut in 1989 tot legendarische prestaties en populaire releases, de Air Jordan 4 heeft een blijvende impact gehad.

Het jaar 1989

1989 was het jaar waarin de allereerste Nike Air Jordan 4 werd geïntroduceerd. Nadat Tinker Hatfield al eerder een groot succes wist te maken van de iconische Air Jordan 3, was het nu zijn taak om een nog groter succes van de AJ4 te maken. De Air Jordan 4 OG werd wereldwijd uitgebracht in vier verschillende colorways: ‘Fire Red‘, ‘Black cement/Bred‘, ‘White Cement‘ en ‘Military Blue‘. En laten we eerlijk zijn, het resultaat spreekt voor zich.

Naast dat de AJ4 de eerste schoen was van de franchise die een wereldwijde release had, kreeg het verschillende nieuwe toevoegingen. Het silhouet onderscheidde zich ten eerste van de Air Jordan-lijn door de kenmerkende grote vlakken mesh. Daarnaast was een opvallend detail van de AJ4 OG het Nike Air-logo op de hiel. Dit was een eerbetoon aan de manier waarop Michael Jordan altijd op het veld verscheen en de zwaartekracht leek te trotseren.

The Shot

Maar alleen het ontwerp heeft niet bijgedragen aan het enorme succes. Ook de buitengewone prestaties van Michael Jordan tijdens de play-offs van 1988-89 hebben ongetwijfeld een grote rol gespeeld. Het jaar 1989 wordt namelijk ook herinnerd als een van de meest legendarische sportmoment ooit.

We hebben het hier over de adembenemende buzzer beater waarmee Michael Jordan Celeveland uitschakelde. In zijn Air Jordan 4 ‘Breds’ fopte hij Nance door naar links te bewegen voor de inbound pass. Vervolgens dribbelde hij richting de cirkel en sprong hij op voor zijn kenmerkende jumpshot. Ehlo sprong op om het schot te blokkeren, maar MJ leek in de lucht te zweven. Net iets langer dan normaal, voordat hij de jumper afrondde. Tot op de dag van vandaag staat dit moment bekend als ‘The Shot’.

Michael Jordan op de Nike Air Jordan 4 Bred
Nike

Air Jordan 4 Retro 'Bred'

308497-060 · Prijs vanaf €395,-

Naar alle aanbieders

Populaire releases en samenwerkingen

Naast de bekende OG colorways heeft Jordan Brand talloze andere succesvolle en opmerkelijke releases gehad. Bovendien zijn er verschillende samenwerkingen met bekende namen en merken die onmiddellijk in gedachten komen wanneer je denkt aan de succesvolle Air Jordan 4 collabs.

Bij de populaire colorways denken wij al snel aan releases zoals de ‘University Blue‘, ‘Military Black‘, ‘Pine Green‘, ‘Red Thunder‘ en ‘Taupe Haze‘. Merken en namen die verder niet mogen ontbreken zijn Isaiah Scott, Off-White, Travis Scott, A Ma Maniére, KAWS en Eminem.

De ultieme Nike Air Jordan 4 FAQ

Dan zijn we nu aangebroken bij de meest gestelde vragen!

Wanneer was de eerste Air Jordan 4 release?

De Air Jordan 4 kwam voor het eerst uit in 1989 en was bovendien de eerste wereldwijde release van de franchise.

Hoe valt de Air Jordan 4?

De Air Jordan 4 valt true to size. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de pasvorm. Wanneer jouw normale schoenmaat bijvoorbeeld 44 is, heb je ook een maat 44 nodig voor de AJ4. Je kunt dus met vertrouwen je normale schoenmaat bestellen.

Wel is het natuurlijk belangrijk om te weten wat jouw exacte schoenmaat is. Om je te helpen je echte schoenmaat te bepalen, hebben we een handige methode ontwikkeld. Deze kun je vinden in onze ‘Nike Air Jordan Sizing Guide’!

Hoe strik je de Air Jordan 4?

De Air Jordan 4 is een van de paren die je vaak op verschillende manieren geveterd ziet. Sommige mensen kiezen ervoor om ze tot het bovenste oogje te veteren en vast te binden voor maximale stevigheid. Hoewel we deze manier van strikken niet per se aanraden, kan het soms wel. Wil je een meer ontspannen pasvorm? Laat de twee bovenste oogjes dan los. Hierdoor krijgt de tong wat meer beweging en kun je je broek gemakkelijk achter de flap laten vallen. Je kunt ze ook helemaal niet strikken en de overgebleven veters aan weerzijden van de tong laten hangen.

Waar kun je de Air Jordan 4 kopen?

Uitgebrachte Jordan 4’s koop je via diverse marktplaatsen zoals StockX en GOAT. Je vindt de marktplaatsen door simpelweg de naam van de sneaker of de stylecode in de zoekbalk van de Sneakerjagers website of app in te voeren.

Voor aankomende AJ4 releases kun je terecht bij Nike SNKRS of geselecteerde retailers. Je mist geen enkele toekomstige release via onze Sneakerjagers website of app!

Nike SB x Air Jordan 4 'Pine Green'

DR5415-103 · Prijs vanaf €303,-

Naar alle aanbieders

Air Jordan 4 WMNS 'Canyon Purple'

AQ9129-500 · Prijs vanaf €141,-

Naar alle aanbieders

Hoeveel kost de Air Jordan 4?

De Nike Air Jordan 4 wordt normaal gesproken verkocht tegen een retailprijs variërend van 200 tot 220 euro. De GS paren beginnen echter bij slechts €140.

Hoe stijl je de Air Jordan 4?

De chunky uitstraling van de Air Jordan 4 maakt het de perfecte schoen om te combineren met baggy jeans. Of je nu kiest voor cargo denim of de klassieke Levi’s 501, de Jordan 4 past er moeiteloos bij. Een geweldige top die zowel bij de Jordans als de baggy jeans past, is een baseball jacket. De korte, losse pasvorm geeft een sportieve twist aan je outfit. Tijdens koudere dagen mag een goede hoodie zeker niet ontbreken. Kies er een met een opvallende print en probeer de kleuren van je schoenen terug te laten komen. Maak je look compleet met accessoires, zoals een beanie of cap, voor een nonchalante touch.

In het uitgebreide artikel ‘Hoe style ik de Air Jordan 4’ delen we nog meer stijltips en inspirerende voorbeelden, zodat je jouw Air Jordan 4 op de best mogelijke manier kunt dragen.

Hoe kan ik de Air Jordan 4 schoonmaken en onderhouden?

Je houdt je Air Jordan 4 schoon door regelmatig stof en vuil te verwijderen. Dit doe je het beste met een vochtige doek en mild schoonmaakmiddel. Laat je schoenen vervolgens drogen op kamertemperatuur en vermijdt direct zonlicht. Verder is het belangrijk om ze in te spuiten met een beschermende spray om ze water- en vuilafstotend te maken.

Kan de Air Jordan 4 in de wasmachine?

We raden het af om je Jordans in de wasmachine te wassen. Je kunt je sneakers het beste schoonmaken zonder te beschadigen door ze af te borstelen met mild schoonmaakmiddel en aan de lucht te laten drogen.

Hoe kan je zien dat je Jordans nep zijn?

Je kunt verschillende details controleren om te bevestigen of je een authentiek paar Jordans hebt. Bestudeer bijvoorbeeld de kwaliteit van de doos, controleer op spelfouten en imperfecte logo’s, bestudeer het etiket onder de tong, probeer de QR uit, inspecteer details rond de veters en zoek stiksels van hoge kwaliteit.

Hoe vallen Jordan 4 GS?

De afkorting ‘GS’ staat voor Grade School en wordt gebruikt door Nike om reeks schoenmaten aan te geven (vaak 35 tot 40). Over het algemeen volgt de pasvorm van de GS-modellen dezelfde stijl en constructie als de volwassen maten.

Is de Air Jordan 4 comfortabel?

De Air Jordan 4 is comfortabel, dankzij de Air Sole units bij de hak. Deze zorgen voor een goede demping. Bovendien zorgt de rubberen gum buitenzool voor extra grip. Ook de grootte van de Jordan 4 zorgt ervoor dat ze je voeten optimaal ondersteunen wanneer je ze draagt, waardoor ze zeer comfortabel zitten.

Wat zijn de Air Jordan 4 OG colorways?

De OG colorways van de Air Jordan 4 zijn de ‘Fire Red’, ‘Black Cement’ (of ‘Bred’), ‘White Cement’ en ‘Military Blue’.

Is de Air Jordan 4 nog steeds populair?

De Air Jordan 4’s zijn bijna net zo populair en gewild als de Air Jordan 1. Vanwege zijn iconische ontwerp, uitstekende prestaties, beperkte releases en grote samenwerkingen is het een tijdloze schoen die ongekend populair zal blijven.

Zijn er Air Jordan 4 golfschoenen?

De afgelopen tijd heeft de Jordan Brand-golfdivisie haar inspanningen versterkt door golfvarianten uit te brengen van klassieke Air Jordan Retro colorways. Zo ook is de Air Jordan 4 de golfbewerking ondergaan. Hierbij kun je denken aan releases als de AJ4 Retro Golf ‘Military Blue’, AJ4 Retro Golf ‘White Cement’, AJ4 Retro Golf ‘Bred’ en de AJ4 Retro Golf ‘Black Cat’.

Air Jordan 4 Retro Golf 'Military Blue'

CU9981-101 · Prijs vanaf €215,-

Naar alle aanbieders

Air Jordan 4 Golf 'White Cement'

CU9981-100 · Prijs vanaf €253,-

Naar alle aanbieders

Air Jordan 4 Golf 'Bred'

CU9981-002 · Prijs vanaf €194,-

Naar alle aanbieders

Air Jordan 4 Retro Golf 'Black Cat'

CU9981-001 · Prijs vanaf €261,-

Naar alle aanbieders

Bedankt voor je interesse in de Air Jordan 4. We hopen dat we al je vragen hebben beantwoord en je nieuwe inzichten hebt gekregen over dit model. Wil je nog meer weten over andere sneaker modellen? Bekijk dan eens het Sneaker FAQ overzicht!