Skip to content
Editorial

De rijke geschiedenis van Mizuno sneakers

19 april 2023 20:59
De rijke geschiedenis van Mizuno sneakers

Mizuno is al jaren een welbekend merk wanneer het gaat om sneakers. Het Japanse merk staat bekend om zijn kwalitatieve en prestatiegerichte silhouetten en is sinds 1906 onmisbaar in de sneaker scene. Met samenwerkingen met grote namen als Patta, Footpatrol en Hajime Sorayama heeft Mizuno zijn naam gevestigd. Lees hier meer over het Japanse sneakermerk.

Geschiedenis Mizuno

Mizuno Corporation werd in 1906 in Osaka, Japan, opgericht door Rihachi Mizuno en zijn jongere broer Rizo. De winkel verkocht diverse, westerse sportproducten waaronder honkbal uitrusting. Binnen korte tijd groeide het merk uit tot een echt sportmerk en begon op bestelling gemaakte sportkleding te verkopen.

Het merk focuste zich in de beginjaren op het produceren van honkbal kleding en accessoires. Beide broers hadden een passie voor de sport en waren van jongs af aan al gefascineerd door de sport en startte in 1913 met het maken van prestatiebevorderende items.

Mizuno
Eerste Mizuno fabriek l Bron Mizuno

Zo’n twintig jaar later legde Mizuno de focus ook op het maken van golf kleding en accessoires. In 1934 opende het merk zijn eerste fabriek in Osaka, Japan. Het bedrijf bleef zich uitbreiden en richtte zich op meerdere sporten als skiën en tennis.

De internationale reputatie van Mizuno als producent van de beste kwaliteit sportartikelen werd gevestigd in de jaren 1970 toen het bedrijf zijn golfclubs naar Europa begon te exporteren. Ook in Europa vestigde Mizuno een fabriek, Mizuno Corporation UK Ltd.

Naast het focussen op sporten als golfen, honkbal en tennis, richt het merk zich tegenwoordig ook op het ontwerpen van lifestyle sneakers. Mizuno heeft vestigingen met sneakers wereldwijd, waaronder in de UK en in Azië. De sport in de afgelopen jaren een switch gemaakt van hardloopschoenen naar lifestyle sneakers maar behouden nog altijd hun sportieve DNA.

Verschillende Mizuno modellen

De focus van het merk op de sportwereld uit zich ook in de Mizuno lifestyle sneakers. Met modellen als de Wave Rider, Sky Medal en de Contender heeft het merk zijn naam gevestigd in de sneaker scene en heeft al verschillende collabs onder de riem. Veel van de Mizuno sneakers werden ontworpen in de jaren 90 en zijn nog altijd geliefd bij velen.

De Mizuno Wave Rider

Een van Mizuno’s meest bekende sneakers, is de Wave Rider. De Wave Rider werd in 1998 geïntroduceerd en is sinds zijn eerste release niet meer uit de collectie verdwenen. Met de Wave Rider focuste Mizuno zich op een geheel ander front. De Wave Rider-serie keert terug naar het versimpelen van technologieën.

“It took us forever to figure it out. We looked at consumer products, electronic products, everything. We took everything apart”, vertelde Tuan Le, Product Designer van de Wave Rider, in een interview met Highsnobiety, “We tried everything we could. But once we figured it out, it was like, ‘Oh, the answer is so simple.'”

Mizuno Wave Rider 1
Mizuno Wave Rider 1 l Bron Mizuno

De Wave Rider heeft in de afgelopen jaren meerdere varianten erbij gekregen die nieuwe technologieën gebruikten. In 2007 kwam het merk met de Mizuno Wave Rider 10, een futuristisch design dat het goed doet bij veel sneaker liefhebbers.

Ook de Mizuno Wave Rider Neo en de Mizuno Enerzy Wave Rider, opvolgers van de Wave Rider, zijn geliefde modellen bij hardlopers. De Wave Rider Premium is een chique variant van het OG-silhouet en gebruikt materialen als leer, suède en mesh.

De Mizuno Sky Medal

Het Sky Medal model van Mizuno werd in 1993 geïntroduceerd en is uitgegroeid tot een van de bekendste sneakers van het Japanse merk. Atletieklegende Carl Lewis droeg tijdens de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. Al snel was de sneaker een favoriet bij veel atleten en werd de Sky Medal dan ook veel op de hardloopbaan gedragen.

Mizuno Sky Medal
Mizuno Sky Medal Premium l Bron Mizuno

De sneaker heeft een strakke look en was uniek in zijn soort. De technologieën die gebruikt waren in de middenzool, zorgden voor demping en comfort. Ook naast de hardloopbaan was de Mizuno Sky Medal een succes. De EVA-zool in combinatie met het Transtab cushion systeem maakten het Sky Medal een comfortabel model en resulteerde een aantal jaren later tot Mizuno’s eigen Wave-technologie.

De naam van de sneaker is afgeleid van het doel om een ​​podiumschoen te zijn die atleten zouden dragen om bijvoorbeeld hun medailles in ontvangst te nemen na wedstrijden. Mizuno moderniseert de originele Sky Medal OG met de release van de Sky Medal S. Dit silhouet brengt ode aan de vintage look van de Sky Medal en geeft het model een moderne twist. De Sky Medal S gebruikt premium materialen en heeft een chique feel.

De Mizuno Contender

Een ander Mizuno silhouet dat het goed doet, is de Contender. Het silhouet werd in 1995 geïntroduceerd, tevens als een hardloopschoen. De Mizuno Contender werd tegelijkertijd met de Mondo Control gereleased en waren beide een hit. Tegenwoordig is de Mizuno Contender ook naast de loopbaan een favoriet.

Mizuno Contender
Mizuno Contender l Bron Mizuno

De sneaker was ontworpen naar idee van founder Rhiachi Mizuno. In het model stond het design voorop, gevolgd door functie. In 2021 kreeg het iconische silhouet een opvolger; de Mizuno Contender S. Het model blijft dicht bij het design van zijn voorganger. De EVA-foam technologie in de middenzool zorgt voor demping en comfort.

De Contender is een lichtgewicht model dat wordt gekenmerkt door stabiliteit en ondersteuning. Het iconische model en het gebruik van een ingetogen kleurenpalet maakt het een sneaker die zeker geschikt is voor dagelijks gebruik.

De Mizuno Wave Inspire

Een laatste Mizuno sneaker die niet mag ontbreken in het rijtje met welbekende modellen, is de Wave Inspire. De Mizuno Wave Inspire blijt dicht bij het DNA van het merk en focust zich op de sport hardlopen. De sneaker gebruikt verschillende technologieën die voor demping en comfort zorgen, denk hierbij het gebruik van Enerzy foam in de middenzool en de Wave Plate in de zool.

De sneakers uit de Wave Inspire lijn van Mizuno zijn lightweight en zijn geschikt voor sprinters en marathonlopers. Sinds de introductie van de Wave Inspire, heeft het model al verschillende opvolgers gehad. Met name de Wave Inspire 2e, 17, 17 d, 17 2e, 18 en de Wave Inspire 16 2e zijn welbekende modellen.

Mizuno collabs

Sinds de oprichting van Mizuno, ruim 100 jaar geleden, heeft het merk wereldwijde erkenning gekregen. Zo ook bij welbekende merken als Patta, Highsnobiety, Hanon, Footpatrol en Carefree, die stuk voor stuk samenwerkten met het Japanse merk.

Patta x Mizuno Ivory Red Green
Patta x Mizuno Sky Medal ‘Ivory Red Green’ l Beeld Patta

In 2020 kwam het Amsterdamse streetwear merk voor het eerst samen met Mizuno en brachten de twee de Patta x Mizuno Sky Medal ‘Roadrunner’ uit. Het succes van de eerste collab leidde tot een vervolg in 2022 met de Patta x Mizuno Sky Medal ‘Ivory Red Green’.

Ook de Schotse sneakershop HANON kwam samen met Mizuno. De twee namen kwamen met de HANON x Mizuno Sky Medal ‘The Angels Share’, een opvallende colorway van de iconische hardloopschoen. Het gebruik van corduroy en suède geeft de collab een chique look.

HANON x Mizuno
HANON x Mizuno Sky Medal ‘The Angels Share’ l Beeld Mizuno

Recent kwamen HANON en Mizuno opnieuw samen en brachten de twee dit keer de Contender uit. De sneaker werd begin 2023 gereleased en is momenteel nog bij verschillende retailers te verkrijgen. De opvallende combinatie van zilver en turquoise kenmerkt de sneaker.

Opkomende releases

Mocht je na dit verhaal meer geïnteresseerd zijn in de sneakers van Mizuno, bekijk dan de opkomende releases in onze releasekalender. Daarnaast vind je in de sneaker zoekmachine alle releases van Mizuno.