Skip to content
Staff Picks

De meest iconische sneaker modellen uit de jaren 90 – Deel 2

29 januari 2023 04:59
De meest iconische sneaker modellen uit de jaren 90 – Deel 2

In het tweede deel van de meest iconische sneaker modellen uit de jaren 90, bekijken we modellen als de Air Max 90, Vans Half Cab en de Air Max 97. De jaren 90 was een invloedrijk decennium op het gebied van sneakers. Check hier de beste releases.

Meer Iconische sneaker modellen uit de jaren 90

11. Nike Air Max 90

De Air Max 90 wordt beschouwd als een van de meest iconische silhouetten ooit gemaakt. De Air Max 90 staat bekend om zijn gedurfde ‘made to look fast’ design en is het meest succesvolle Air Max model uit de geschiedenis van Nike. Ontwerper Tinker Hatfield liet zich inspireren door eerdere Air Max ontwerpen en accentueerde de Air Unit in de hiel. De sneaker werd geïntroduceerd in de colorway ‘Infrared‘ en ontving een sportief silhouet.

12. New Balance 998

kicksonfire

In 1993 debuteerde de New Balance 998. De sneaker is een retro hardloopschoen die populair is om zijn dad-shoe esthetiek. Bekend om zijn Abzorb-tussenzool, reflecterende details en een gelaagde upper, biedt het model ultiem comfort, zowel op de hardloopbaan als in het dagelijks leven.

13. New Balance 574

Oorspronkelijk uitgebracht in 1988, was de New Balance 574 een van de eerste NB sneakers die zich richtte op de lifestyle sneakermarkt. De sneaker is opgebouwd uit duurzame materialen en staat bekend om zijn tijdloze design. Het New Balance model combineert de materialen suède, mesh en leer. Een echte all-round klassieker en een favoriet voor een hoop samenwerkingen door de jaren heen. De 574 is sinds zijn release in de jaren 90 nog altijd één van New Balance’s meest populaire modellen.

14. Nike Air Max 95

De Nike Air Max 95 werd massaal gehyped in Japan, nadat hij midden jaren 90 voor het eerst werd uitgebracht. Kort daarna werd het silhouet ook een enorm succes in de rest van de wereld. Ontwerper Sergio Lozano baseerde het unieke ontwerp op de menselijke anatomie en deed het vetersysteem van de schoen denken aan een ribbenkast.

Een op de ruggengraat geïnspireerde buitenzool en het gebruik van mesh op het bovenwerk, dat doet hinten naar spiervezels, geeft de sneaker een unieke look. Het model was het eerste model in de Air Max-lijn dat met luchtkussens in de voorvoet kwam en een geminimaliseerde Swoosh op de achterkant van de sneaker kreeg. De zwarte buitenzool was uniek voor Nike en werd geïntroduceerd op het Air Max 95 model.

15. Nike Air Max 97

Zoals de naam al doet vermoeden, werd de Nike Air Max 97 voor het eerst uitgebracht in 1997. De AM97 was de eerste schoen van Nike die een air unit had die van de neus tot aan de hiel doorliep. De OG ‘Metallic Silver‘ colorway van het model was geïnspireerd op de interesse van ontwerper Christian Tresser in de sport mountainbiken.

Ondanks dat de Air Max 97 niet zodanig populair was als zijn voorganger, de AM95, werd het model omarmd door de dj’s en artiesten uit Italië, wat resulteerde in een groot succes onder creatieve subculturen.

16. Air Jordan XI

De legendarische ontwerper Tinker Hatfield creëerde de Air Jordan 11 in 1995 en combineerde innovatieve technologieën op het bovenwerk en in de middenzool. Het silhouet was niet alleen een populaire op het basketbalveld, maar ook als lifestyle sneaker was het model een groot succes.

Het mesh bovenwerk bood meer duurzaamheid dan de gemiddelde sneaker. Het lakleer gaf het model structuur en gaf de sneaker zijn luxueuze look. De mix van gladde overlays en golvend leer op het eenvoudige silhouet maakte het model perfect om in lifestyle outfits te combineren.

De sneaker werd uitgebracht op hetzelfde moment dat Michael Jordan aankondigde dat hij zou terugkeren naar de NBA. Met zijn comeback was de basketballer in de ‘Concord‘ colorway te spotten gedurende het seizoen van 1995-1996. De Air Jordan 11 werd symbool voor MJ’s terugkeer naar het NBA-sterrendom.

17. Vans Half Cab

Skatedeluxe

De Vans Half Cab werd geïntroduceerd in 1992, drie jaar nadat het originele Caballero-model werd geïntroduceerd door skateboardlegende Steve Caballero in samenwerking met Vans. Skaters adopteerden de Caballero al snel vanwege zijn gripvaste zool, comfort en stijl. Steve realiseerde zich dat het high-top model niet de wensen van de skaters tegemoet kwam en kwam met de Half Cab. Met de lage kraag hadden de skaters meer flexibiliteit.

Gemaakt met een bovenwerk van varkenssuède, een voorgevormde hiel en vergrendelde tongriemen, is het model flexibel en biedt de sneaker maximale duurzaamheid waar skaters dat het meest nodig hebben. Nog altijd wordt de Half Cab erkend als een van de meest vertrouwde sneakers in de skate-community.

18. Puma Disc

Puma

In 1991 lanceerde PUMA het DISC System. De eerste veterloze sportschoen met een systeem van interne draden die het bovenwerk strak trekken en voor een perfecte pasvorm zorgde. De technologie werkte perfect in samenwerking met PUMA’s bestaande dempingstechnologie. De prestatiecijfers logen er niet om en zorgden ervoor dat de technologie bij meer PUMA sneakers werd toegepast. Nu, meer dan 30 jaar later, wordt de Puma DISC nog steeds geroemd als een revolutionaire game-changer.

19. Reebok Classic Leather

Solecollector

Het strakke silhouet van de Reebok Classic Leather werd oorspronkelijk geïntroduceerd in 1983. De sneaker evolueerde van een hardloopschoen tot een cult favoriet in de jaren 90. Het eenvoudige leren bovenwerk bepaalde zijn look en onderscheidde het model van de rest. De sneaker werd vooral in de streetwear scene en hiphopcultuur in het Verenigd Koninkrijk een must-have. De Classic Leather zal met zijn frisse witte leer altijd een klassieker blijven voor de stijlbewuste sneaker liefhebbers onder ons.

20. Converse One Star

De Converse One Star werd voor het eerst uitgebracht als basketbalsneaker in 1974. Nadat de populariteit van het model een hoge vlucht nam toen vintage verzamelaars het silhouet opspoorden in de jaren 80 en 90, herintroduceerde Converse het model. Met name in Japan en in de skate- en grungescene was het model een groot succes. Nirvana frontman Kurt Cobain werd vaak gezien met de One Star wat er voor zorgde dat het silhouet een symbool van rebellie en jeugd werd.

Vernoemd naar de enkele ster op het middenpaneel, blijft de One Star een enorm populair model. In 2017 kreeg het silhouet een derde oplage in de schappen met een nieuwe, gevulkaniseerde rubberen zool.


Bekijk hier deel 1 van De meest iconische sneaker modellen uit de jaren 90!