Skip to content
Upcoming

De geschiedenis van Nike Skateboarding

8 februari 2021 16:31
De geschiedenis van Nike Skateboarding

Als je aan skatemerken denkt, denk je al gauw aan Baker, Enjoi, Huf, Independent, Spitfire en Polar. Naast deze grote skate merken staat er nog één merk aan de top, die sinds 2002 de skate wereld heeft overgenomen. We hebben het natuurlijk over Nike Skateboarding. We zitten nu midden in de SB Dunk Hype en tegenwoordig worden deze sneakers meer gedragen voor lifestyle gebruik dan voor skateboarden, maar waar is dit allemaal begonnen en hoe is Nike Skateboarding ontstaan?

Sinds skateboarden begon is het altijd een underground cultuur geweest, totdat het in de jaren 90 voor het eerst een trend aan het worden was. Merken zoals DC, Etnies, Emerica en És footwear werden opeens een stuk groter. Nike wilde hier ook van profiteren en bracht in 1996 de Nike Choad, Snak en Schimp uit. Daarbij werd Bam Margera de eerste Team rider van Nike. De skate community ving dit niet goed op. Nike was in hun ogen een te groot, zakelijk bedrijf en de sneakers die Nike maakte, vielen vaak niet in de smaak. Maar hoe is Nike dan toch zo groot geworden in de skate wereld?

Heb begin van Nike Skateboarding

In 2001 nam Nike Sandy Bodecker aan als het hoofd van Nike Skateboarding. Wat hem was opgevallen was dat er al voor een lange tijd werd geskate op Nike modellen. Zo werd er al gebruik gemaakt van de Nike Blazer en de legendarische Air Jordan 1. In die tijd waren deze Nike silhouetten een stuk goedkoper dan skate schoenen, super comfortabel en hadden ze veel grip op het board. Sandy Bodecker had het idee om de opkomende Nike SB sneakers in kleine oplagen uit te brengen en niet in grote sport winkels te verkopen, aangezien skateboarders hier niks om gaven. Ook zal het onzin zijn geweest om een geheel nieuw model te maken, aangezien er al werd geskate op Nike silhouetten. Daarom had Bodecker het idee om de Nike Dunk uit 1985 te maken in een skate schoen.

Geschiedenis Nike SKateboarding

Natuurlijk moesten er wel wat aanpassingen gedaan worden. Zo werd de insole een stuk dikker gemaakt om de landing zachter te maken en werd de zool zo ontworpen dat het betere grip had op het board. Toch was de grootste verandering aan de sneaker de tong. De tong werd een stuk dikker gemaakt en paste zo perfect in die tijd. Om het vertrouwen te winnen van skateboarders, nam Nike vier skateboarders aan voor hun team. Dit waren Reese Forbes, Gino Lannucci, Richard Mulder en Danny Supa. Alle vier de skaters kregen ook hun eigen Nike Dunk colorway. Nike kreeg eindelijk vertrouwen uit de skateboard community en was de Nike SB Dunk eindelijk te zien aan de voeten van skaters. De SB Dunk was niet alleen goed om in te skaten, maar zagen er tegelijkertijd ook nog eens tof uit.

Geschiedenis Nike SKateboarding
Reese Forbes, Richard Mulder, Gino Lannucci en Danny Supa SB Dunk

Nike SB Dunk Low samenwerkingen

Het was tijd voor Nike om Nike Skateboarding naar het volgende level te brengen. Dit deden ze doormiddel van samenwerkingen. Merken zoals Zoo York en Chocolate begonnen als eerst samen te werken met Nike. De twee merken brachten opvallende en nooit eerder vertoonde colorways uit op de Nike SB Dunk. Later bracht Nike een SB Dunk Low uit in samenwerking met skate shop Supreme. Dit was voor de grote hype en campouts die we op dit moment kennen. Samen brachten ze een van de meest legendarische sneakers ooit uit: De Supreme x Nike SB Dunk Low ‘Black Cement’ en ‘White Cement’. Dit was de eerste niet Jordan sneaker die gebruik maakte van de iconische olifanten print. Opeens waren skateboarders niet alleen meer skaters, maar ook sneakerheads.

Geschiedenis Nike SKateboarding
Supreme x Nike SB Dunk Low

In de mid jaren 2000 kwamen er steeds meer campouts en bracht Nike enorm veel sneakers uit die allemaal hun eigen verhaal hadden. Nike SB begon samen te werken met non-skate brands zoals Levi’s en bracht Nike verschillende SB Dunks uit met artiesten zoals Futura, MF Doom en De La Soul. De Nike SB Dunk Low werd één van de meest verzamelde sneaker uit die tijd!

Geschiedenis Nike SKateboarding
Nike SB Dunk High MF Doom

Uiteindelijk veranderde de smaak en ging de SB Dunk hype langzamerhand liggen. Nike SB is over de jaren enorm gegroeid en ondertekende Nike pro skaters Paul Rodriquez, Stefan Janoski en Eric Koston, wie alle drie een eigen model hebben gekregen. Sneakerheads begonnen zich uiteindelijk te focussen op modellen zoals de Air Max 1 en Air Jordan 1 en ging de Nike SB Dunk hype zo weg. Voor een lange tijd is de SB Dunk niet meer meer in de spotlight geweest, maar is de iconische sneakers sinds het einde van 2019 weer terug gekomen.

Ben jij een fan van de de SB Dunk en heb jezelf een paar klassiekers over de jaren kunnen bemachtigen? Wij hopen jou hier iets meer kennis te hebben kunnen geven over Nike Skateboarding en hoe sneakers zoals de SB Dunk Low zo’n impact hebben gehad op hedendaagse cultuur.